Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація у вихідний день: надіслати чи почекати?

Шевчук Михайло, податковий експерт
«У суботу приймають декларацію? Можна надіслати чи чекати понеділка?» Яке здавання — дистанційне, такі й запитання? Розбираємося.

Правило святково-вихідного переносу. Розпочнемо з того, що ніхто не скасовував «святково-вихідного переносу». Згідно з п. 49.20 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Тобто останній день для надсилання податкової звітності в будь-якому разі не може припадати на вихідний або святковий день.

Також це правило натякає, що, по-перше, у вихідні чи святкові дні прийняття декларацій не здійснюється, а по-друге, можливе воно (прийняття) тільки в операційний (банківський) день (у розумінні п.п. 14.1.133 ПКУ це частина робочого дня).

Рухаємося далі.

Графік роботи Електронного кабінету. Пунктом 421.6 ПКУ передбачено, що Електронний кабінет працює постійно (24 години на дату кожного календарного дня), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування. Саме Електронний кабінет забезпечує електронну форму взаємодії платників податків з контролюючими органами, надання/отримання користувачами документів, інформації та послуг, передбачених Кодексом.

Підтверджує роботу Електронного кабінету в режимі 24/7 і п. 7 розд. ІІ Порядку № 637*.

* Порядок функціонування електронного кабінету, затверджений наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. № 637.

Проведення технічного обслуговування Електронного кабінету в день, на який припадає граничний строк подання податкових декларацій, та з 8 до 20 годин будь-якого іншого календарного дня забороняється.

Тобто формально з 8 до 20 годин будь-якого дня (у тому числі вихідного чи святкового), а в граничний строк подання податкових декларацій — до 24 години Електронний кабінет повинен працювати, а декларації — надсилатися.

Як відбувається насправді, ви прекрасно знаєте img 1.

Що говорить Порядок? Маємо на увазі Порядок № 557**, який зараз регулює основні правила обміну електронними документами (у тому числі подання декларацій) між суб’єктами електронного документообігу.

** Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

Так ось, Порядком № 557 установлено, зокрема, що:

— автор (читай — платник податків) надсилає електронні документи адресату протягом операційного дня (п. 4 розд. II Порядку № 557). Операційний день згідно з абз. 14 п. 2 розд. І Порядку № 557 — це частина дня (робочого чи ні, не уточнено), протягом якої за наявності технічної можливості здійснюється електронний документообіг. При цьому чітких часових меж, як, наприклад, для реєстрації податкових накладних, не встановлено***;

*** Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233, у якій було визначено конкретний час прийняття податківцями декларацій, втратила чинність.

— автор здійснює надсилання електронних документів з урахуванням установлених законодавством граничних строків для подання таких документів.

Електронні документи, відправлені автором після закінчення строку, встановленого законодавством для аналогічних документів у паперовому вигляді, вважаються поданими з порушенням строків їх подання.

При цьому згідно з п. 49.5 ПКУ при поданні податкової звітності в електронній формі таке надсилання має бути здійснене на адресу податкового органу не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

На практиці податківці розуміють це так, що не надсилання, а саме «захід» документа податківцям згідно з квитанціями (!) в зазначений строк і є запорукою успішного здавання звітності.

А що відбувається після надсилання документа податківцям?

Після надходження електронного документа проводиться його автоматизована перевірка (п. 8 розд. II Порядку) — у день надходження або не пізніше наступного робочого (!) дня, якщо електронний документ надійшов після закінчення операційного дня або за одну годину до його закінчення (п. 9 розд. II Порядку).

Власне, часто під штрафи потрапляють ті, хто надсилає звітність за лічені хвилини до закінчення останньої доби. У квитанціях податківців у такому випадку датою надходження значиться наступна доба.

За результатами автоматизованої перевірки платнику надсилається перша квитанція протягом двох годин з часу отримання електронного документа контролюючим органом, в іншому разі — протягом перших двох годин наступного операційного дня (абз. 1 п. 11 розд. II Порядку № 557).

Якщо автору протягом установленого строку після відправки електронного документа не надійшла перша квитанція, електронний документ вважається не одержаним адресатом (згідно з абз. 3 п. 11 розд. II Порядку).

Згідно з абз. 1 п. 12 розд. II Порядку № 557 не пізніше наступного робочого дня з моменту формування першої квитанції, якщо інше не встановлено законодавством і Порядком, формується друга квитанція. Вона є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в податковій електронного документа.

За наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані в першій квитанції (п. 14 розд. II Порядку).

Резюмуємо. Надсилати податкову декларацію у вихідний день (наприклад, у суботу) ви можете. У будь-якому разі за таким вихідним днем ще буде мінімум один день, у який звітність пройде перевірку. При цьому підтвердженням проходження документом автоматизованої перевірки має бути перша квитанція, а підтвердженням його прийняття податківцями — друга квитанція.

При цьому врахуйте, що надсилання звітності у вихідний день може стати причиною причіпок трудовиків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі