Теми статей
Обрати теми

Анулювання ПДВ реєстрації: запитання «з полів»

Сумцова Ольга, податковий експерт
У статті розглянемо доволі цікаві запитання, які виникли на практиці в платників ПДВ при анулюванні ПДВ-реєстрації.

Запитання. Нам у примусовому порядку анулювали ПДВ-реєстрацію. Залишок коштів на ПДВ-рахунку списали до бюджету, у результаті чого виникла переплата з ПДВ. Ми зареєструвалися платниками ПДВ повторно. Переплату з ПДВ на підставі листа про повернення (п. 43.41 ПКУ) нам повернули на ПДВ-рахунок. Але ліміт на цю суму не відновили. Вийшли мертві кошти — ні ПН зареєструвати, ні повернення на розрахунковий рахунок не зробити. Як діяти в такій ситуації?

Дійсно, переплата, повернена з бюджету на ПДВ-рахунок, не змінює значення ∑ПопРах і, відповідно, не збільшує ліміт для реєстрації ПН.

По суті, потрібно визнати, що в описаній ситуації ліміт згорає безповоротно img 1.

Але! Питання тут в іншому. А на якій підставі вам фіскали зарахували переплату на ПДВ-рахунок? Адже, по-перше, з п. 43.41 ПКУ випливає, що на ПДВ-рахунок повертаються тільки надміру сплачені суми зобов’язань з ПДВ, зараховані до бюджету з ПДВ-рахунку в порядку, визначеному п. 2001.5 ПКУ. Тобто це суми, списані з ПДВ-рахунку в рахунок сплати податкових зобов’язань за декларацією. У нашому ж випадку гроші були списані до бюджету не у зв’язку зі сплатою податкових зобов’язань за декларацією (тобто не в порядку, визначеному п. 2001.5 ПКУ), а у зв’язку з анулюванням ПДВ-реєстрації. Тому повертатися вони згідно з п. 43.41 ПКУ повинні були на поточний рахунок платника.

Варто врахувати, що, на відміну від переплат з інших податків і зборів, повернення переплат з ПДВ жодних можливих варіантів напрямів повернення не передбачає. До речі, це підтверджує й Порядок повернення переплат з бюджету (як старий — Порядок № 1146*, так і новий — Порядок № 60**). Таке повернення повинне здійснюватися строго в межах п. 43.41 ПКУ. Тобто у вашому випадку — виключно на поточний рахунок.

* Порядок повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146.

** Порядок повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60.

По-друге, у п. 43.41 ПКУ зазначено, що навіть якщо переплата з ПДВ потрапила до бюджету з ПДВ-рахунку в порядку, визначеному п. 2001.5 ПКУ, у разі відсутності ПДВ-рахунку на момент звернення платника із заявою про повернення переплати — переплата повертається на поточний рахунок платника в банку. Раз реєстрацію платника ПДВ вам анулювали, то й старий ПДВ-рахунок вам також анулювали (його закрили). На момент повернення переплати електронного ПДВ-рахунку, з якого потрапила переплата до бюджету, вже не існує. Якщо припустити, що повернення переплати здійснювалося б на старий ПДВ-рахунок, то тоді при потраплянні коштів до бюджету з такого рахунку ліміт не зменшувався і, відповідно, при поверненні коштів на ПДВ-рахунок не було б підстав знову додавати ліміт платникові. А так — ПДВ-рахунок новий. Ліміт за старим рахунком не відновили, й у зв’язку із зарахуванням коштів на новий рахунок ліміт також не додався, що є порушенням прав платника.

Звідси висновок: фіскали зобов’язані були вам зарахувати «бюджетну» переплату з ПДВ на поточний рахунок.

Тому у вашому випадку можна оскаржити рішення фіскалів про зарахування переплати на новий ПДВ-рахунок замість поточного рахунку (навіть якщо ви в заяві зазначили спосіб повернення — «на рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ»).

І, до речі, суди в цьому питанні теж на боці платників, яким ДПС незаконно нав’язала спосіб повернення переплати «на рахунок у СЕА ПДВ».

Див., наприклад, постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 22.11.2017 р. у справі № 826/7354/17, постанову Київського апеляційного адмінсуду від 23.01.2018 р. і постанову ВС від 21.03.2019 р. у цій же справі).

Запитання. Прийняли рішення в добровільному порядку анулювати статус платника ПДВ. Відправили заяву за ф. № 3-ПДВ, але надійшло повідомлення про те, що за результатами розгляду повідомлення контролюючим органом прийнято рішення запропонувати подати нову заяву на анулювання ПДВ-реєстрації згідно з вимогами п. 5.4 Положення про реєстрацію платників ПДВ. Що ми повинні були заплатити та яку дату сплати зобов’язань зазначити?

Як випливає із запитання, ви хотіли анулювати ПДВ-реєстрацію на підставі п.п. «а» п. 184.1 ПКУ (ср. ). При цьому однією з обов’язкових умов анулювання ПДВ-реєстрації на цій підставі є повний розрахунок з бюджетом з ПДВ, у тому числі й за останній звітний період. При цьому згідно з п. 5.4 Положення про реєстрацію платника ПДВ, якщо від платника отримано заяву про анулювання ПДВ-реєстрації на підставі пп. «а» або «б» п. 184.1 ПКУ, але не проведені розрахунки з бюджетом за зобов’язаннями останнього звітного періоду, то контролюючий орган протягом 10 к. дн. після надходження заяви звертається до платника з письмовою пропозицією подати нову заяву за ф. № 3-ПДВ.

Зверніть увагу: ви отримали не відмову в анулюванні ПДВ-реєстрації, а пропозицію подати ще одну заяву після проведення розрахунків з бюджетом.

Слід визнати, що фізично розрахуватися з бюджетом за останній звітний період на дату подання заяви про анулювання ПДВ-реєстрації неможливо. Адже для того, щоб провести сплату ПДВ за останній звітний період, платникові:

(1) спочатку потрібно подати декларацію за останній звітний період. Причому для її подання діють стандартні строки. Наприклад, заява на анулювання ПДВ реєстрації подана 11.11.2019 р. У цьому випадку в місячного платника ПДВ останнім звітним періодом буде період з 01.11.2019 р. по 11.11.2019 р. При цьому подавати останню декларацію потрібно в «стандартні» строки — як для «звичайної» місячної декларації (тобто не пізніше за 20 грудня 2019 року). Фізично подати її, наприклад, у листопаді, коли ще не закінчився звітний період за листопад, навряд чи буде можливим (навіть незважаючи на те, що в декларації буде поставлена відмітка про подання декларації за останній звітний період);

(2) для сплати зобов’язань за останній звітний період діють стандартні строки — 10 календарних днів після подання декларації (тобто в нашому випадку сплатити (забезпечити на електронному ПДВ-рахунку) кошти потрібно не пізніше за 28 грудня 2019 року). До того ж фіскали на підставі прийнятої декларації повинні будуть подати Держказначейству реєстри на списання коштів з ПДВ-рахунку і списання коштів з електронного рахунку відбуватиметься теж у «стандартні» строки.

Тому, після того як буде подана декларація за останній звітний період і проведені розрахунки за нею, платникові доведеться подати ще одну заяву за ф. № 3-ПДВ, заповнивши в ній графу «Дата проведення розрахунків із бюджетом за податковими зобов’язаннями останнього податкового періоду: «___» ____________ 20__ року».

Після цього фіскали зможуть анулювати ПДВ-реєстрацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі