Теми статей
Обрати теми

«Малюк» не подавав квартальної фінзвітності: страшно?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ситуація. Підприємство — суб’єкт малого підприємництва не подавало фінзвітності до статистики за I — III квартали 2020 року (з податку на прибуток — річний платник). Як виправити ситуацію і наскільки це штрафонебезпечно?

З 24.07.2019 р. у Порядку № 419* відбулися зміни. Зокрема, малі підприємства виключили з лав підприємств, які подають фінзвітність органам статистики раз на рік. Тепер вони зобов’язані складати і подавати проміжну фінзвітність (абз. 16 п. 2 Порядку № 419). Причому вперше це потрібно було зробити вже за підсумками 9 місяців 2019 року!

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Але перевірте, може, ви й не зробили жодної помилки img 1.

Критерії для класифікації підприємств за їх величиною — мікро-, малі, середні і великі — для фінзвітних цілей установлені ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік.

Категорія підприємства

Критерії оцінки за рік, що передує звітному

Балансова вартість активів, євро*

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), євро*

Середня кількість працівників, осіб

Мікро-

До 350 тис.

До 700 тис.

До 10

Малі

До 4 млн

До 8 млн

До 50

Середні

До 20 млн

До 40 млн

До 250

Великі

Понад 20 млн

Понад 40 млн

Понад 250

* Застосовується офіційний курс гривні до іноземної валюти (середній за період), розрахований на підставі курсів НБУ, які встановлювалися для євро протягом відповідного року. Середньорічні курси євро становили: за 2017 рік — 30,0042 грн/€; за 2018 рік — 32,1429 грн/€; за 2019 рік — 28,9518 грн/€.

Ніби як усе просто. Але якщо підприємство працює не один рік, є правила переходу з однієї групи до іншої. Вам потрібно пересвідчитися, чи дійсно ви належите у 2020 році до малих підприємств. І чи не належите ви, все-таки, до мікро-. Так:

— групу ми змінюємо тільки в тому випадку, якщо 2 роки підряд не відповідаємо тій групі, яку визначили за показниками річної фінзвітності за 2017 рік;

— якщо є така невідповідність (2 роки не відповідаємо групі, до якої себе віднесли), то до якої групи переходити, визначаємо за показниками річної фінзвітності за рік, що передує звітному (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік), тобто за показниками річної фінзвітності за 2019 рік.

Наведемо приклади.

За даними фінзвітності за рік

Яким підприємством є у 2020 році

2017

2018

2019

мікро-

мікро-

мале

У 2020 році звітує як мікро-, оскільки немає 2 років підряд перебування в іншій групі, ніж мікро-

мікро-

мале

мале

З 2020 року переходимо до категорії малих, оскільки 2 роки підряд не відповідаємо критеріям мікро-. Тобто починаючи зі звітності за 1 квартал 2020 року звітуємо як малі

мале

мікро-

мале

У 2020 році звітує як мале, оскільки немає 2 років підряд перебування в іншій групі, ніж мале

мікро-

мале

мікро-

У 2020 році залишаємося в категорії мікро-, оскільки немає 2 років підряд перебування в іншій групі, ніж мікро-

Якщо після такої самоперевірки ви виявили, що у 2020 році повинні звітувати як мале підприємство, тоді читаємо далі.

Що буде, якщо не подати квартальну фінзвітність до статистики?

Відповідальність за своєчасне і в повному обсязі надання й оприлюднення фінзвітності несе уповноважений орган (посадова особа), що здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства й установчих документів (абз. 4 ч. 1 ст. 11 Закону про бухоблік).

Так ось, для винних посадових осіб підприємства тут «маячить» адмінштраф за ч. 1 ст. 1863 КпАП. Ця норма передбачає відповідальність за неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або із запізненням.

Розмір адмінштрафу становить від 170 до 255 грн, а за ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — від 255 до 425 грн.

У цьому випадку за всю неподану / подану всю відразу із запізненням статзвітність має бути тільки один штраф (а не кратно «забутим» звітам).

Розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 1863 КпАП, самі органи держстатистики (ст. 2443 КпАП). Тому шанси «потрапити» на цей штраф досить великі. Карантинний штрафний мораторій з ПКУ цього штрафу ніяк не стосується!

Чи має сенс виправлятися й подавати статистикам не подану у свій час проміжну фінзвітність (зокрема, за 1 квартал, півріччя та 9 місяців 2020 року)?

Дивіться: штраф, передбачений ч. 1 ст. 1863 КпАП, накладають, зокрема, за подання фінзвітності із запізненням. Тому уникнути цього штрафу, навіть у тому випадку, якщо ви подасте фінзвітність за всі «пропущені» звітні періоди, навряд чи вдасться (хоча, можливо, вийде відбутися штрафом у мінімальній сумі).

Але щойно звітність із запізненням буде подана, почне минати строк давності у 2 місяці зі ст. 38 КпАП. І якщо «статисти» забаряться, то відповідальності вдасться уникнути.

Якщо ж звітність не буде подана, строки давності взагалі минати не почнуть (відповідно, жодної ролі не зіграють).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі