Теми статей
Обрати теми

Карантинні 8000 грн і К°: кому належить та як отримати?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Про виплату 8000 грн сказано було чимало. Тепер ми побачили «продовження» цих слів — законопроєкт від Президента України від 26.11.2020 р. № 4429*. З нього вже загалом-то простежується логіка виплати цієї допомоги. Але звертаємо увагу: це, як і раніше, тільки проєкт. Зробимо невеликий його дайджест.

* w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70533.

Знову ж таки законопроєкт має статус «Опрацьовується в комітеті», тобто сказане далі не можна сприймати як те, що на 100 % здійсниться. Мало того, для реалізації всіх задумок КМУ ще повинен буде розробити правила виплати. Але припустимо, що виплати відбуватимуться все-таки в тому «руслі», яке визначено у законопроєкті № 4429.

Допомога ФОП та їх працівникам

Хто зможе отримати 8000 грн? ФОП — на себе (8000 грн) і працівники ФОП — на себе (по 8000 грн кожен). Допомогу виплатять один раз. Вона й називається одноразовою. При цьому виходячи з того, що ми бачимо в законопроєкті № 4429, її мають намір виплатити всім ФОП, «постраждалим» від карантинних обмежень, не очікуючи введення повного локдауна або додаткового посилення карантинних обмежень, і без будь-якого підтвердження простоїв img 1.

Які умови потрібно виконати? Система оподаткування ФОП неважлива. Наявність найманих працівників теж ролі не відіграє. Перша й головна умова (і для виплати допомоги ФОП, і для виплати допомоги працівникові ФОП): основний вид діяльності ФОП (зазначений першим у Держреєстрі) на 31.10.2020 р. повинен потрапити до Переліку «постраждалих» від карантину видів діяльності, який затвердить КМУ.

Уже «ходять чутки», що до Переліку «постраждалих» КВЕДів**, можливо, будуть включені: 47 (роздрібна торгівля, крім авто), 55 (готелі, хостели), 56 (ресторани, кафе тощо), 59.14 (кінотеатри), 90 (творчість, мистецтво та розваги), 93 (спорт, організація відпочинку та розваг).

** www.facebook.com/mykhailofedorov.com.ua/posts/232266051569980

Якщо з першою умовою все ok, рухаємося далі. Працівникові або ФОП потрібно пройти через «сито» другого рівня, яке «відсіє» тих, хто не має права на допомогу. Так, «відсіваються» ті працівники (допомога працівникові):

— чий ФОП-роботодавець не нарахував ЄСВ за III квартал 2020 р.;

— які працюють у ФОП за сумісництвом;

— у яких середня зарплата за III квартал 2020 року > 30 тис. грн.

Що стосується самих ФОП (допомога ФОП на себе), то «відсіваються» ті ФОП, які:

свіжозареєстровані (з моменту держреєстрації не минуло 3 місяці);

— сплатили ЄСВ «за себе» у 2020 році менше, ніж за три місяці;

Схоже, законодавці знову забули про ЄСВ-звільненців (пенсіонерів, осіб з інвалідністю тощо) img 2. Формально їм допомога «не світить». Але ще є надія, що про них усе-таки згадають, коли голосуватимуть за остаточний текст закону.

— крім бізнесу, працюють ще й за трудовим договором (знову ж таки при цьому працівники таких ФОП допомогу отримати можуть, для них це не перешкода);

знялися з держреєстрації на дату набрання чинності законом.

Як працівникові або ФОП отримати 8000 грн на себе? Якщо всі умови виконані, ФОП самі подають заяву для отримання 8000 грн на себе, а їх працівники — самі. Її можна буде подати в електронному вигляді через портал diia.gov.ua. Зауважте: для отримання допомоги потрібно буде зазначити номер банківського рахунку (за практикою отримання іншої допомоги, імовірніше, вам буде потрібен рахунок/картка для соцвиплат).

Виплати будуть здійснюватися у межах виділеного на це фінансування.

Виплати для працівників юросіб

А як же працівники юросіб? Їх теж не образили img 3. За них поклопочеться сама юрособа-роботодавець — подасть заяву до Центру зайнятості за своїм місцезнаходженням або в електронному вигляді через портал diia.gov.ua. Заяву можна подати, якщо юрособа примусово скоротила або планує скоротити діяльність у зв’язку з карантином.

Юрособа може отримати разову допомогу для працівників пропорційно тому, на скільки скоротився їх робочий час (зокрема, через простій), але не більше 8000 грн в одні руки.

І тут теж є «сито» другого рівня. Але воно працює трохи по-іншому, ніж у випадку з ФОП. Тут допомогу отримує юрособа — для виплати працівникові. І щоб таку виплату юрособі (для працівника) надали, повинні виконуватися вимоги і щодо працівника, і щодо юрособи-роботодавця.

Так, допомога не належить на сумісників. Мало того, «у справі» тільки ті працівники, за яких юрособа сплатила ЄСВ за всі місяці III кварталу 2020 року. Якщо не сплатила — на такого працівника допомогу не нададуть.

Самі юрособи втрачають право подати заяву на допомогу, якщо вони: 1) «новенькі» (молодше за три місяці); 2) вже отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину; 3) припинили діяльність або перебувають у процесі припинення/банкрутства.

Компенсація ЄСВ «за працівників» для юросіб

Це — третій вид допомоги. Її зможуть отримати тільки юрособи, основний вид діяльності яких на 31.10.2020 р. потрапить до Переліку «постраждалих» видів діяльності, згідно з постановою КМУ (її ще повинні затвердити).

Це теж буде разова компенсація в розмірі місячного ЄСВ «за працівників» (рахуватимуть середній ЄСВ за останні 10 місяців). Заяву на отримання компенсації потрібно буде подати до своєї податкової (в електронному вигляді).

Але якщо в юрособи є ЄСВ-борги або вона припинила діяльність, то вона не зможе отримати таку компенсацію img 4.

Окрім трьох видів допомоги, у законопроєкті передбачена низка інших змін. Зокрема, документи дозвільного характеру (у тому числі роздрібна ліцензія на торгівлю алкоголем), строк яких минув у період карантину, автоматично продовжуються тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі