Теми статей
Обрати теми

УР після анулювання ПДВ-реєстрації

Сумцова Ольга, податковий експерт
Чи можна подати уточнюючий розрахунок (УР) до декларації з ПДВ після анулювання ПДВ-реєстрації? Якщо так, то коли спливає гранично можливий строк його подання? Що думають податківці та суди із цього приводу? Обговоримо ці моменти в статті.

Податківці говорять про те, що після анулювання ПДВ-реєстрації подати УР до декларацій з ПДВ минулих звітних періодів, у яких суб’єкт господарювання був платником ПДВ, не можна. Обґрунтовують вони це тим, що обов’язок подання декларації з ПДВ і УР покладається тільки на платника ПДВ. А враховуючи те, що суб’єкт господарювання в разі анулювання ПДВ-реєстрації виключається з реєстру платників ПДВ, то УР до періоду, в якому він був платником ПДВ, такий суб’єкт господарювання подати не може (роз’яснення в категорії 101.03 ЗІР).

З одного боку — з податківцями можна й погодитися. Адже УР є частиною ПДВ-звітності — п. 6 розд. 1 Порядку № 21*. А ПДВ-звітність може подаватися тільки платниками ПДВ. Хоча на дату подання останньої ПДВ-декларації після анулювання ПДВ-реєстрації платник теж уже втрачає ПДВ-статус, але тим не менш це не є перешкодою для її подання і прийняття податківцями.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Подається така декларація в загальні строки, встановлені пп. 49.18 і 203.1 ПКУ, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем стандартного звітного (податкового) періоду, в якому відбулося анулювання ПДВ-реєстрації.

З іншого боку — п. 50.1 ПКУ дозволяє платникові податків (а не платникові конкретного податку) виправляти помилки в раніше поданих деклараціях протягом 1095 днів. І анулювання ПДВ-реєстрації не повинне бути для цього перешкодою.

Але, швидше за все, при спробі подати УР після анулювання ПДВ-реєстрації він просто не буде прийнятий податківцями через те, що його вже подає неплатник ПДВ, — прийде квитанція про його неприйняття з повідомленням про те, що «ІПН не був платником ПДВ на дату подання звіту».

Спроби подати УР у «паперовому» вигляді теж, як показує практика, безуспішні. Податківці в такому разі надішлють платникові лист, у якому, посилаючись на п. 49.4 ПКУ, вкажуть на те, що платник порушив спосіб подання податкової звітності. Адже ПДВ-звітність (а УР, як ми зазначили вище, є складовою ПДВ-звітності) повинна подаватися платниками виключно в електронному вигляді.

Чи припиняється право подати УР до декларації з ПДВ відразу ж на дату анулювання ПДВ-реєстрації?

Податківці вважають, що таке право втрачається саме з моменту (дати) анулювання ПДВ-реєстрації. Тобто після дати анулювання ПДВ-реєстрації подати УР платник уже не має права.

А ось суди не такі категоричні в цьому питанні.

Є судові рішення, в яких суди доходять такого висновку: враховуючи, що УР є частиною ПДВ-звітності, за платником повинно зберігатися право подати УР разом із декларацією за останній звітний період з ПДВ (див., наприклад, рішення Сумського окружного адмінсуду від 12.04.2019 р. № 480/300/19):

— починаючи з дати анулювання реєстрації платника ПДВ уточнюючий розрахунок як окремий документ суб’єктом господарювання подаватися не може;

— суб’єкт господарювання має право подати уточнюючий розрахунок у вигляді додатка до податкової декларації з ПДВ за останній звітний період та виправити помилки за попередній податковий період (з урахуванням строків давності).

Хоча, за великим рахунком, і в першому, і в другому випадку УР усе одно подається як окремий документ. І в другому випадку він теж не вважається додатком до декларації (і не може подаватися як додаток до декларації). Тому такі висновки судів не зовсім однозначні.

Є ж рішення судів, у яких узагалі суди вважають, що якщо форма і зміст податкової декларації відповідають вимогам пп. 48.3 і 48.4 ПКУ (у частині обов’язкових реквізитів), то податківці не можуть відмовити в прийнятті УР. Сам по собі факт анулювання та/або відсутності реєстрації платником ПДВ не є тією підставою, з якою чинне податкове законодавство пов’язує можливість прийняття рішення про відмову у прийнятті податкової звітності з ПДВ (див., наприклад, рішення Запорізького окружного адмінсуду від 05.04.2019 р. у справі № 280/274/19).

Щоправда, той же п. 48.4 ПКУ називає ІПН платника ПДВ як обов’язковий реквізит податкової декларації. А після анулювання ПДВ-реєстрації анулюється й ІПН платника ПДВ.

Доволі цікавим є й свіже рішення Верховного Суду від 03.04.2020 р. у справі № 813/38/14. Суть справи була такою. Платник хотів за допомогою УР заявити бюджетне відшкодування ПДВ. Але УР був поданий уже після анулювання ПДВ-реєстрації. Тому в прийнятті такого УР податківці платникові відмовили (щоправда, відповідного повідомлення про відмову в прийнятті УР йому не направили).

Зазначимо, що податківці взагалі не допускають можливості для будь-якого платника ПДВ (не кажучи вже про платника, реєстрація якого анульована) заявити БВ через УР, оскільки зміна напряму ВЗ не може розцінюватися як виправлення помилки (категорія 101.26 ЗІР).

Так ось, суд дійшов висновку, що

«анулювання реєстрації платника ПДВ не позбавляє останнього у випадку самостійного виявлення помилки, що міститься у раніше поданій ним податковій декларації за звітний період, в якому він був платником ПДВ, обов’язку надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації».

Щоправда, із загального прочитання судового рішення складається враження, що ключову роль у позитивному рішенні для платника тут зіграло ще й те, що податківці не направили платникові повідомлення про відмову в прийнятті УР. А згідно з п.п. 49.9.2 ПКУ якщо контролюючий орган не направляє платникові повідомлення про відмову в прийнятті податкової декларації, то декларація (УР) вважається прийнятою.

Також суд звертає увагу знову ж таки на те, що податківці мають право відмовити в прийнятті декларації/УР, тільки якщо вона не відповідає вимогам п. 48.3 і п. 48.4 ПКУ, тобто якщо в ній не заповнені обов’язкові реквізити. А ось анулювання ПДВ-реєстрації не є підставою для неприйняття декларації.

Загалом, за право подати УР після анулювання ПДВ реєстрації доведеться поборотися в суді. Позиція судів не зовсім однозначна. Але шанси обстояти таке право в суді, як бачимо, є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі