Теми статей
Обрати теми

Адаптивний карантин до 31 серпня: особливості

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
На засіданні в середу, 22 липня, КМУ прийняв нову постанову (за аналогією з постановами № 2111 та № 3922), якою встановив дію карантину з 1 до 31 серпня. Таким чином, строк дії карантину в різних його видо­змінах досягне майже півроку. І далеко не факт, що останній день літа одночасно стане останнім днем дії карантину. Поки ж нагадаємо, що передбачає таке продовження.

1 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України…» від 11.03.2020 р. № 211. Діяла з 12 березня по 22 травня 2020 року.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину…» від 20.05.2020 р. № 392. Діє з 22 травня по 31 липня 2020 року.

Розпочнемо з того, що на момент відправки номера до друку тексту нової постанови ми не дочекалися, оскільки прийнята вона була з одноденним доопрацюванням.

Дія нової постанови обмежена періодом з 1 по 31 серпня 2020 року. При цьому, судячи із заявленого на засіданні КМУ3 й інформації Урядового порталу4, йдеться про карантин на всій території України. Тому й у серпні можна розраховувати на тимчасові послаблення, до яких усі вже звикли5.

3 www.youtube.com/watch?v=g7nMuiK-KD4

4 www.kmu.gov.ua/news/adaptivnij-karantin-v-ukrayini-bude-prodovzheno-do-31-serpnya

5 Детальніше про них ви могли прочитати у статті «(НЕ) кінець карантину: згадуємо про головне» журналу «Бухгалтер 911», 2020, № 25.

Згідно з постановою залежно від епідемічної ситуації у регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях — районах, встановлюється зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Зелений — найбезпечніший, червоний відповідно — найбільш небажаний.

При цьому навіть для «зеленої зони» продовжують діяти певні карантинні обмеження, тобто такий рівень не означає повне зняття карантину.

Зокрема, для «зеленої зони» установлені такі карантинні обмеження: (1) у громадських будівлях обов’язковим є носіння маски або респіратора; (2) проведення масових заходів може відбуватися за умови перебування не більше 1 особи на 5 м2; (3) кінотеатри та театри мають бути заповнені не більше ніж на 50 %; (4) пасажирські перевезення мають відбуватися тільки для пасажирів на сидячих місцях.

Регіоном зі значним поширенням COVID-19, як і зараз, вважатиметься такий, у якому не дотримується хоча б одна з ознак, наведених (зараз) у п. 4 постанови № 392.

Станом на 23 липня в числі таких значилися Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська та Чернігівська області.

Залежно від рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць застосовуватимуться відповідні обмежувальні протиепідемічні заходи.

Більше подробиць — уже в наступному номері (коли з’явиться остаточний текст постанови).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі