Теми статей
Обрати теми

Віддаленка: як передати обладнання для роботи вдома

Савченко Олена, налоговый эксперт
Перевести працівників на віддалену працю не така вже і складна річ, головне, щоб функції цього працівника дозволяли працювати з дому. Ну і ще його потрібно забезпечити всім необхідним для роботи: обладнанням і матеріалами. Про те, як оформити передачу обладнання, розбиратимемося в цій статті.

Для виконання своїх трудових функцій працівник-надомник має бути забезпечений матеріалами, обладнанням та іншими засобами праці. Наприклад, так скажемо, офісних працівників потрібно забезпечити як мінімум комп’ютером (якщо в них немає вдома відповідного для роботи), можливо, принтером, обладнанням для конференц-зв’язку тощо. Кому що потрібно img 1.

Хороша новина. Жодних податкових наслідків передачі обладнання, механізмів та інструментів надомникові немає. Можете не сумніватися. Ця процедура проходить у стандартному для трудових відносин з працівником порядку. Тобто точно так само, якби цей працівник виконував покладені на нього трудові обов’язки безпосередньо на території підприємства (в офісі або цеху).

Підкреслюємо: у цій ситуації не може бути навіть мови про передачу майна підприємства працівникові на підставі договору оренди, відповідального зберігання або позички!!!

Жодного тимчасового безоплатного користування майном тут немає. Користування — це право продуктивного або особистого споживання речі для задоволення власних потреб та інтересів залежно від її призначення (експлуатація майна, отримання плодів і доходів, що приносяться ним, тощо). Працівник же жодної користі для себе від експлуатації переданого йому роботодавцем майна не отримує.

Тож ця операція не має нічого спільного з передачею майна в користування. Також така операція не є постачанням товарів з податкової точки зору.

Тому жодних наслідків в обліку з податку на прибуток і ПДВ-обліку вона не викликає.

Підстав для нарахування ПДФО і ВЗ тут теж немає, оскільки в працівника від отримання майна не виникає доходу. Йому роботодавець виплачує тільки заробітну плату.

А що з бухгалтерським обліком? Теж жодних особливостей. У цьому випадку переміщення основних засобів — це не що інше, як їх звичайна експлуатація. Це випливає з П(С)БО 7 «Основні засоби».

На передані надомникові основні засоби підприємство у звичайному порядку продовжує нараховувати амортизацію. Адже вони і далі використовуються ним у господарській діяльності.

А якщо працівник використовує свої особисті інструменти та механізми? У такому разі він має право розраховувати на отримання від роботодавця компенсації за їх знос (амортизацію) на підставі ст. 125 КЗпП. А ось обов’язки щодо підтримки інструментів та обладнання працівника в належному технічному стані і витрати на його ремонт не лягають на роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі