Теми статей
Обрати теми

Виведення з експлуатації і ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Карантин — той час, коли чимало підприємств виводять свої виробничі потужності з експлуатації. Це означає зміну стану тих об’єктів оподаткування, облік яких платник зобов’язаний вести. Яким чином відображати таку зміну стану? Давайте поглянемо!

Платник зобов’язаний повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування й об’єкти, пов’язані з оподаткуванням згідно з порядком обліку платників податків (п. 63.3 ПКУ, п. 8.1 Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Об’єктами оподаткування й об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими в платника виникають обов’язки зі сплати податків і зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку і збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ (п. 63.3, п. 8.2 Порядку № 1588). Довідник, у якому містяться типи об’єктів оподаткування, розміщений на сайті ДПСУ**.

** Див.: tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

Повідомлення про об’єкти оподаткування подається за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588). У цьому повідомленні міститься не лише інформація власне про наявність об’єкта оподаткування, але і про те, на яких правах цей об’єкт належить платникові і в якому стані перебуває. Підставою для оновлення інформації, наведеної у ф. № 20-ОПП, є в тому числі й виведення об’єкта оподаткування з експлуатації.

Відразу зазначимо: тут ідеться про ситуацію, коли виведення з експлуатації оформлене наказом або іншим документом.

Власне факт простою виробничих потужностей — ще не підстава говорити про виведення з експлуатації, якщо немає відповідного документування.

Подання ф. № 20-ОПП при виведенні з експлуатації. Якщо ми говоримо про виведення окремих об’єктів оподаткування з експлуатації у зв’язку з карантином, слід розуміти, що інформація про наявність у платника цих об’єктів у податківців уже є. Адже протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення або відкриття об’єкта оподаткування платник повинен був подати ф. № 20-ОПП до податкового органу за своїм основним місцем обліку (п. 8.4 Порядку № 1588). Тому при виведенні виробничих потужностей з експлуатації йдеться про зміну стану вже існуючих об’єктів оподаткування.

У такому разі платник зобов’язаний ще раз подати повідомлення за ф. № 20-ОПП, але вже з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, за яким відбулися зміни (п. 8.5 Порядку № 1588).

Повідомлення також подається до податкового органу за основним місцем обліку платника.

У які строки подавати ф. № 20-ОПП у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування? У Порядку № 1588 прямої відповіді на це запитання немає. А податківці у своїх роз’ясненнях схиляються до того, що повідомлення слід подавати протягом 10 робочих днів після виникнення змін (див. роз’яснення ГУ ДПС в Івано-Франківській обл., розміщене на офіційному сайті журналу «Вісник. Офіційно про податки» 07.02.2020***).

*** Див.: visnuk.com.ua/uk/news/100016317-20-opp-za-nayavnosti-khocha-b-odnogo-obyekta-opodatkuvannya-abo-obyekta-povyazanogo-z-opodatkuvannyam-platnik-podatkiv-zobovyazaniy-povidomiti-podatkovu.

У більшості випадків власне момент виникнення змін законодавчо ніяк не фіксується, отже, радимо відштовхуватися від внутрішніх документів вашого підприємства (наприклад, наказу про тимчасове виведення з експлуатації). Якщо ж ідеться про об’єкти оподаткування, зупинення роботи яких можна чітко зафіксувати (наприклад, підприємство припиняє користуватися орендованим приміщенням у зв’язку з розірванням договору з орендодавцем), 10-денний строк відлічуємо саме від дати, коли стало відомо, що об’єкт оподаткування більше не експлуатується.

Наші читачі цікавляться: чи не потрібно, часом, подавати ф. № 20-ОПП у зв’язку з тимчасовим невикористанням РРО? Відповідаємо: ні, не потрібно. Тепер у ф. № 20-ОПП не зазначається інформація про кількість РРО. А якщо зареєстрований РРО тимчасово не використовується, він усе одно залишається діючим. Отже, повідомляти податківців про тимчасове невикористання РРО не потрібно.

Інша річ — реєстрація нового РРО. Перед цим обов’язково слід подати ф. № 20-ОПП з інформацією про господарську одиницю, де застосовуватиметься РРО.

Без цього реєстрація РРО буде неможливою (див. роз’яснення ГУ ДПС у м. Києві від 20.01.2020 р.****).

**** Див.: kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/404538.html

Також подання ф. № 20-ОПП пов’язане з процедурою реєстрації акцизних складів і видачі оптових ліцензій на зберігання пального.

Крім того, відсутність інформації про об’єкти оподаткування (відповідно до даних з ф. № 20-ОПП) може призвести навіть до блокування ЄРПН-реєстрації. Пам’ятайте про це, перш ніж подавати ф. № 20-ОПП на виведення об’єктів оподаткування з експлуатації! Не забувайте, що буквальне дотримання вимог п. 8.5 Порядку № 1588 може призвести до дуже неприємних наслідків.

Заповнення ф. № 20-ОПП при виведенні з експлуатації. Отже, щодо кожного об’єкта оподаткування, який виведений з експлуатації у зв’язку з карантином, потрібно подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП, у якому зазначати про зміну стану такого об’єкта.

Яким чином у такій ситуації заповнювати ф. № 20-ОПП?

Тут ключове значення мають графа 2 «Код ознаки надання інформації» і графа 9 «Стан об’єкта оподаткування» табличної частини повідомлення.

У графі 2 щодо об’єктів оподаткування, які виведені з експлуатації у зв’язку з карантином, зазначається код ознаки надання інформації «3». Тобто зміна відомостей про об’єкт оподаткування.

Виняток — ситуації, коли карантин змусив платника вивести об’єкт оподаткування з експлуатації не тимчасово, а назавжди. У такому разі в графі 2 зазначається код ознаки надання інформації «6» — закриття об’єкта оподаткування.

У графі 9 щодо виведених з експлуатації об’єктів оподаткування необхідно зазначити стан такого об’єкта.

Більшість об’єктів оподаткування, виведених з експлуатації, не експлуатуються тільки на час карантину, а потім експлуатуватимуться знову. У такому разі в графі 9 зазначається код стану «3» (тимчасово не експлуатується).

Виняток — орендовані об’єкти оподаткування. Якщо на час карантину орендований об’єкт залишається в орендаря, ф. № 20-ОПП, на нашу думку, подавати не потрібно. Адже стан об’єкта оподаткування, по суті, не зміниться (це буде стан з кодом «8» — орендується). А ось якщо карантин змусив платника достроково розірвати договір оренди, тоді платник закриває об’єкт оподаткування (код ознаки «6» у графі 2) і в графі 9 зазначає код стану «6» (об’єкт відчужений/повернений власникові).

Інші графи ф. № 20-ОПП заповнюються без будь-яких особливостей, відповідно до правил, зазначених у додатку до Повідомлення.

Відповідальність за неподання (несвоєчасне подання). Податківці наполягали і продовжують наполягати на тому, що за неподання або несвоєчасне подання, подання з помилками або не в повному обсязі ф. № 20-ОПП настає відповідальність як за неподання платником податків у строки й у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік (п. 117.1 ПКУ).

Нагадаємо: такий штраф становить у загальному випадку для юросіб 510 грн, а для підприємців — 170 грн.

На нашу ж думку, відомості, які містяться в повідомленні в разі постійного або тимчасового припинення експлуатації об’єктів оподаткування, не можна вважати даними, на підставі яких платники беруться на облік або вносяться зміни до їх облікових даних. Адже йдеться про об’єкти, за якими повідомлення за ф. № 20-ОПП уже подавалося. Відповідно, вони вже взяті на облік, навіть якщо йдеться про об’єкти оподаткування, місцезнаходження яких не збігається з основним місцем обліку платника.

До того ж строки подання ф. № 20-ОПП не передбачені ПКУ (як того вимагає ст. 117 ПКУ). А в нашому випадку вони не встановлені навіть Порядком № 1588. Враховуючи це, можна дійти висновку, що ПКУ не встановлює штрафів за неподання або несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП.

А навіть якщо вони й були б установлені, то з 01.03.2020 р. до 31.05.2020 р. діє мораторій на штрафи за порушення вимог податкового законодавства (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А як щодо адмінштрафу на посадових осіб підприємства (ст. 1631 КпАП)?

Імовірно, ризик такого штрафу зараз мінімальний. Податківці навіть не згадали про нього, говорячи про відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП, обмежившись лише своїм традиційним посиланням на п. 117.1 ПКУ (див. ЗІР 116.12).

Як бачите, повідомлення за ф. № 20-ОПП — не така вже й дрібниця. Тепер ви знаєте, у яких випадках припинення діяльності пов’язане з його поданням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі