Теми статей
Обрати теми

Зменшення єдиного податку: по‑різному і не для всіх

Павленко Олексій, податковий експерт
Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IX надав право органам місцевого самоврядування у 2020 році прийняти рішення на 2020 рік щодо зменшення ставок єдиного податку (ЄП). Як відбувається таке зменшення на практиці і чи потрібно щось для того, щоб ним скориста­тися?

Нагадаємо, що місцеві ради мають право регулювати ставки ЄП тільки для ФОП-єдинників 1 і 2 груп.

І ось ці дозвільні норми вже реально почали діяти — місцеві ради стали приймати рішення про зменшення ставок ЄП 1 і 2 груп.

Місцева специфіка. Більшістю таких рішень зниження ставок ЄП для ФОП 1 і 2 груп відбувається до нуля (вводиться або ставка ЄП 0 %, або просто — звільнення від сплати ЄП). Але встановлюється це на різні періоди. І зазвичай під таку місцеву пільгу підпадають тільки ті ФОП, які за своїми видами діяльності не мають можливості працювати під час карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Вивчайте (якщо є) рішення своєї місцевої ради.

До речі, деякі місцеві ради спрацювали достатньо оперативно і звільнили ФОП 1 і 2 груп від сплати ЄП уже за квітень 2020 року. Це, наприклад, устигли зробити Житомирська, Івано-Франківська, Чернігівська міські ради.

А ось міська рада Дніпра звільнила своїх непрацюючих ФОП від ЄП уже на травень місяць, оскільки рішення депутати приймали вже після 20 квітня — строку сплати авансу ЄП за квітень цього року. А міська рада Чернівців звільнила своїх ФОП від сплати ЄП відразу на 2 місяці — з 1 травня по 30 червня.

Краще за все, мабуть, зробили депутати Черкаської міської ради: вони прийняли рішення за всі місяці, протягом яких діяв карантин, установити нульову ставку ЄП і ще на 2 місяці після зняття карантину встановили знижені ставки ЄП!

До речі, як відомо, КМУ продовжив тривалість карантину вже до 22 травня цього року. Дуже сподіваємося, що всі місцеві ради нарешті приймуть/продовжать ці пільги з ЄП як мінімум до кінця карантину.

Заяви. Деякими рішеннями місцевих рад для звільнення-зниження ставок ЄП передбачено, щоб ФОП надали щодо цього до місцевих податкових органів заяву про таке звільнення — у різні строки (до 1 липня, наприклад, Івано-Франківськ, Черкаси, до 31 грудня — Житомир) і різного змісту (із зазначенням місця і видів діяльності, обґрунтуванням простою).

Зазначимо, що ПКУ не передбачає в таких випадках подання до податкового органу будь-яких заяв. Немає в нормативах і форми подібної заяви.

Податківці в ЗІР 107.01.04 ухилилися від відповіді на запитання, чи потрібно ФОП 1 і 2 груп подавати такі заяви.

Але вважаємо, що все-таки варто подати в податкову таку заяву (у довільній формі) або ж отримати для себе ІПК, що заява не потрібна. Тому що інакше місцеві податківці, думаємо, не скасують за відповідний період нарахування ЄП в особовому рахунку ФОП і доведеться з ними судитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі