Теми статей
Обрати теми

Оренда держмайна, карантин і умови від ФДМУ

Сумцова Ольга, податковий експерт
Фонд держмайна в листі від 30.04.2020 р. № 10-16-83606 роз’яснив, за яких умов орендарі держмайна можуть бути звільнені від сплати орендної плати в період карантину. Враховуючи, що йдеться про гроші держбюд­жету із цим звільненням, судячи з листа, не все так просто.

Як випливає з листа, розраховувати на звільнення від орендної плати можуть тільки ті орендарі, які орендували у Фонду приміщення для здійснення заборонених у період карантину згідно з постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 видів діяльності. І то за таких умов:

(1) орендарем має бути подана заява до Фонду з проханням звільнити від орендної плати за договором на підставі ст. 762 ЦКУ;

(2) Фонд матиме докази фактичного нездійснення орендарем забороненого виду діяльності (тобто невикористання орендованого майна). З метою отримання таких доказів Фонд разом із балансоутримувачем держмайна проводить комісійний огляд об’єктів оренди, про що складається акт. Причому зверніть увагу на те, що такий огляд проводиться без попереднього повідомлення орендаря. Комісією перевіряється факт невикористання майна: об’єкт оренди зачинений у робочий час, всередині об’єкта не перебувають люди, не здійснюються ремонтні роботи тощо.

Ураховуючи, що карантинні заборони з 11 травня ослаблені, незрозуміло, як це працюватиме в частині вже минулих періодів карантину.

Але і це ще не все. Як зазначено в листі, заяви на звільнення від сплати орендної плати/на її зниження розглядатимуться, тільки якщо КМУ затвердить ініційовану Фондом постанову «Про деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину».

Проєкт постанови розміщений на сайті Фонду (spfu.gov.ua/ua/documents/press-list/civil-consultations-electronic/14641.html).

Що важливо: цей проєкт передбачає 3 переліки орендарів — залежно від того, з якою метою вони орендують приміщення держвласності. Так ось, на повне звільнення від орендної плати в період карантину, судячи з проєкту, зможуть розраховувати тільки ті орендарі, які включені до переліку № 1. Це орендарі, які, наприклад, використовують приміщення держвласності для розміщення салонів краси, соляріїв, тренажерних залів, з метою побутового обслуговування населення, здійснення туроператорської та турагентської діяльності. Орендарі, включені до переліку № 2, можуть розраховувати тільки на зменшення орендної плати на 50 %. До таких орендарів, наприклад, належать кафе, бари, ресторани, торговельні об’єкти з продажу промислових/непродовольчих товарів, офіси; готелі, а також орендарі — суб’єкти малого підприємництва, які здійснюють виробничу діяльність безпосередньо в орендованих приміщеннях. Орендарів, включених до переліку № 3 (а до них належать орендарі, які орендують держмайно на території аеропортів), планується звільнити від орендної плати на 75 %.

Вбачається бажання варіювати між ч. 4 ст. 762 ЦКУ (істотне зменшення можливості користування майном — зменшення орендної плати) і ч. 6 ст. 762 ЦКУ (неможливість використання майна — звільнення від орендної плати).

Отже, за звільнення від орендної плати орендарям держмайна доведеться поборотися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі