Теми статей
Обрати теми

Єдиний рахунок з 2021 року: старт дано!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Запуск єдиного рахунку, анонсований раніше з початку наступного року, схоже, невідворотний (але потрібен він лише тим, хто сам виявить бажання ним користуватися). КМУ на останньому квітневому засіданні затвердив Порядок функціонування єдиного рахунку1. Обговоримо!

1 Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затверджений постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 321. Опублікований 05.05.2020 р. у газеті «Урядовий кур’єр», № 84 та набере чинності 01.01.2021 р. (адже затверджений п. 1 постанови).

Про ідею введення єдиного рахунку ви вже знаєте2. Запуск такого рахунку запланований із початку наступного року й регламентується законами № 1903 і № 5594, більшість норм яких набирають чинності з 01.01.2021 р.

2 У тому числі зі статті «Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ: перше наближення» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 45).

3 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 04.10.2019 р. № 190-ІХ.

4 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 13.04.2020 р. № 559-IX.

Що передбачено Порядком, який з’явився? Він деталізує:

— порядок зарахування платниками коштів на єдиний рахунок;

— порядок перерахування коштів з такого рахунку на бюджетні рахунки для зарахування надходжень та/або на небюджетні рахунки органів ДПС, відкриті для зарахування ЄСВ;

— порядок повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих на єдиний рахунок коштів.

Також у Порядку прописано алгоритм інформаційної взаємодії між ДПС та Казначейством про рух коштів на рахунку (останній розділ документа).

Кошти, що обліковуються на єдиному рахунку, не належать ДПС (п. 4 Порядку). Але, що важливо, такі кошти вже й не є власністю платника: у загальному випадку вони перераховуватимуться на бюджетні рахунки для зарахування надходжень та/або на небюджетні рахунки органів ДПС, відкриті для зарахування ЄСВ.

А ось повернути кошти на поточний рахунок платника можна буде, лише якщо це помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання та пені (діятимуть правила повернення, визначені ст. 43 ПКУ та Порядком № 7875) і помилково сплачені суми ЄСВ (правила їх повернення регулюють Закон про ЄСВ та Порядок № 66).

5 Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787.

6 Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6.

Поява Порядку № 321 означає, що КМУ впорався з покладеним на нього п. 351.10 ПКУ обов’язком забезпечити підзаконну нормативку, причому заздалегідь. На черзі — технічна сторона питання. Упровадження та функціонування єдиного рахунку повинні забезпечити ДПСУ та Держказначейство.

Чи переходити на використання єдиного рахунку — вирішувати самому платнику. Приймаючи таке рішення, пам’ятайте: перейти до його використання можна дуже швидко, а ось відмовитися вийде тільки з 1 січня наступного (за датою відмови) року…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі