Теми статей
Обрати теми

РРО-контрреволюція, або Нові РРО-звільнення

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
РРО-новини для ФОП-спрощен­ців дедалі більше нагадують «Санта-Барбару». Уже декілька років законодавці обіцяють, що вже ось-ось, ще трохи, зовсім небагато — і без РРО ніяк, ніхто і нікуди. А в останній момент спускають усе на гальма. Схоже, що й цього разу історія повториться.

«Зважена» РРО-лібералізація

Нещодавно «читабельної форми» набув (текст виклали на сайті ВРУ*) законопроєкт № 2645**, на який ми, власне, й робили ставку.

* w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4 1?pf3511=70156

** Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами — платниками єдиного податку від 12.10.2020 р. № 2645-д.

Його логіка, якщо говорити концентровано, — дати «друге життя» РРО-імунітету єдиноподатників з групи 2 (який за планом повинен цілком зникнути з 01.04.2021 р.).

Кому хотіли допомогти з 01.04.2021 р.? Малим і безризиковим, єдиноподатникам групи 2. Конкретно тим, які:

1) продають товари або послуги виключно через дрібнороздрібну торговельну мережу;

Дрібнороздрібна торговельна мережа — це торгівля поза магазином, при якій відсутній торговельний зал для споживачів: кіоски, ларі, палатки, намети, павільйони, автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, магазини-автопричіпи, візки, низькотемпературні лотки-прилавки, розноски, лотки, столики.

2) та/або надають послуги з тимчасового проживання в об’єктах, загальна площа яких не перевищує 400 м2 (група 55.2 КВЕД);

3) та/або працюють тільки в одному торговельному об’єкті площею не більше 60 м2 у селах і 40 м2 у містах. Без РРО в цьому приміщенні можна торгувати лише вроздріб (не оптом!) і безризиковими товарами за переліком.

Попутно також хотіли «пройтися» РРО-імунітетом єдиноподатників з групи 1.

Ми багато разів підкреслювали, що з 01.08.2020 р. у єдиноподатників групи 1 РРО-імунітет став безумовним. Тобто неважливо, чим вони торгують, — РРО можна не застосовувати. Головне, дотримуватися правил роботи в групі 1. Поки що так воно і є.

Але законопроєктом № 2645 це правило пропонується змінити. Законодавці знову хочуть повернути умови до РРО-імунітету групи 1 img 1. Зокрема, відібрати РРО-імунітет в тих спрощенців, які в групі 1 продають:

технічно складні побутові товари з Переліку № 231***;

*** Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

— або деталі та приладдя для автотранспортних засобів (перелік таких товарів ще повинен буде затвердити Кабмін).

Тобто таким першогрупникам пропонується усучити РРО з 01.04.2021 р. img 2! Усім іншим у групі 1 — не потрібен.

Як «пряник» хочуть додати для групи 1 нові види послуг, при яких можна працювати в групі 1.

Також безвідносно РРО-новацій законопроєкт № 2645 передбачає збільшення площі нерухомості, яку спрощенці мають право здавати в оренду img 3:

жилої нерухомості можна буде здавати ≤ 400 м2 (наразі — ≤ 100 м2);

нежилої нерухомості ≤ 900 м2 (наразі — ≤ 300 м2).

Причому ці зміни щодо оренди передбачені до набрання чинності відразу (ще цього року).

«Швидка» лібералізація замість «зваженої»

Водночас доки всі спостерігали за просуванням законопроєкту № 2645, з іншого боку несподівано вискочив законопроєкт № 4313****. Він іде «як проєкт, який буде точно прийнято» і вирішує всі РРО-проблеми радикально: усі нововведення відстрочити на рік — до 2022 року.

**** w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4 1?pf3511=70315

Тобто якщо цей законопроєкт таки буде прийнято, то:

— жодних запланованих на 2021 рік РРО-змін не буде. Фактично працювати будемо весь 2021 рік за тими ж правилами, які діють зараз;

Жодних додаткових згубників РРО-імунітету для єдиноподатників груп 2, 3, 4. Жодного кешбеку не буде. РРО-штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО продовжує діяти в пільгово-перехідному розмірі.

— а з 2022 року — уже і кешбек, і повний розмір РРО-штрафів, і РРО-імунітет тільки в групи 1 платників єдиного податку.

Здорово? Так. Явно крутіше, ніж «зважена» РРО-лібералізація.

Але для його прийняття 4 листопада не вистачило 14 голосів. І законопроєкт відправили на доопрацювання. Але не поспішаємо засмучуватися.

Очевидно, проблема технічного роду. На останній стадії цим законопроєктом також вирішили конвертувати ліміти доходу єдиноподатників з фіксованих (1, 5 і 7 млн) у прив’язані до розміру мінзарплати.

Мало того, хочуть конвертувати й 1 млн грн, до досягнення якого зберігається РРО-імунітет. Що принципово важливо. Та так конвертувати, що він зросте у рази — до 820 розмірів мінзарплати (більше 4 млн грн).

При цьому на стадії голосування виникла заминка з трактуванням цих цифр. Наприклад, 1 млн грн оголошено було як 10 млн. Що можливо й стало причиною відправлення законопроєкту на доопрацювання.

Який підсумок? Як видається: не завтра, так післязавтра законопроєкт № 4313 все одно буде прийнято.

Але в будь-якому разі поки не слід робити поспішних висновків.

Закрема, не «заступайте» за наявні межі доходу: 1 млн грн (для збереження РРО-імунітету); 1, 5, 7 млн грн (для збереження групи та статусу єдионоподатника).

Спочатку маємо всього цього (прийняття, офіційного опублікування) дочекатися!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі