Теми статей
Обрати теми

Компенсація комунальних орендодавцю-ППЄПу: дивацтво від ДПСУ

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Цікаве роз’яснення від головного податкового відомства заслуговує нашої з вами пильної уваги. Йдеться про ІПК від 07.10.2020 р. № 4176/IПК/99-00-04-05-03-06, у якій ДПСУ висловила своєрідне бачення оподаткування компенсації вартості комунальних послуг орендодавцю-єдиноподатнику (ФОП групи 3). Зараз займемося критикою такої позиції та пошуком справедливості!

Отож, що податківці говорять у цій ІПК? Розглядаючи питання компенсації орендодавцю-єдиноподатнику (ФОП групи 3) вартості комунальних послуг, вони розділяють такі ситуації:

1) якщо відповідно до умов договору оренди сплата комунальних платежів здійснюється у складі орендної плати, тобто сума орендної плати включає суму комунальних платежів, то з метою оподаткування дохід у вигляді сплачених комунальних платежів повністю включається до доходу платника єдиного податку як орендна плата з відповідним оподаткуванням*;

* Детальніше про те, як визначається такий дохід, ви могли прочитати у статті «Компенсація комунальних платежів єдиноподатнику при оренді» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 35).

2) якщо оплата комунальних платежів здійснюється орендарем окремо від орендної плати у вигляді відшкодування витрат орендодавця на сплату комунальних послуг, то сума платежів оподатковується податком за загальними правилами, встановленими розд. IV ПКУ для платників податків — фізосіб img 1. Тобто така окрема компенсація, на думку ДПСУ, повинна оподатковуватися ПДФО та військовим збором img 2.

Хвацько img 3. При цьому якихось вагомих аргументів податківці не наводять. У листі є в тому числі посилання на п. 292.1 ПКУ, згідно з яким до доходу ФОП-єдиноподатника не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи**, страхові виплати та відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна. Але, по-перше, це посилання могло бути наведене просто «для обсягу». А по-друге, якщо навіть не для обсягу, то, на нашу думку, в цьому пункті йдеться саме про страхові відшкодування. Тому вважаємо такий підхід податківців цілком неправильним. Компенсація пов’язана із госпдіяльністю ФОП зі здавання в оренду майна. З якого дива застосовувати до неї громадянські правила оподаткування?

** У вигляді відсотків, дивідендів, роялті.

Тим більше, що в підкатегорії 107.01.03 ЗІР досі міститься роз’яснення, в якому ДПСУ стверджує, що якщо оплата комунальних платежів передбачена договором оренди (окремо від орендної плати, інакше й запитання б не виникло), то відшкодована орендарем сума комунальних послуг єдиноподатнику повністю включається до його єдиноподаткового доходу від здійснення ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).

А якщо компенсація не передбачена договором (але все одно виплачується), то включається до єдиноподаткового доходу. При цьому у ППЄПа з групи 2 оподатковується єдиним податком за ставкою 15 %.

Сподіваємося, що ця ІПК — лише поодинокий виняток з правил. Але і «тривожний дзвіночок» одночасно. Ідеальний варіант, відповідно, в договорі компенсацію комунальних прописувати як частину (не обов’язково фіксовану) орендної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі