Теми статей
Обрати теми

Рідини для електронних сигарет: готуємося до новорічних «подарунків»

Шевчук Михайло, податковий експерт
З нового року статус рідин для електронних сигарет зміниться: фактично їх прирівняють до тютюнових виробів1. Що це означає для торговців такими виробами? Саме відповіді на це запитання присвячений матеріал, що пропонується до вашої уваги.

1 Про це ми вже повідомляли вам у статті «ЄСВ-адміністрування, електронне куриво і Ко: супутник податкової реформи» (підрозділ «Підакцизні новинки з 01.01.2021 р.») у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 9.

З 1 січня визначення електронних сигарет і рідин для електронних сигарет будуть прописані в пп. 14.1.563 та 14.1.564 ПКУ відповідно. Згідно із зазначеними підпунктами електронна сигарета — це виріб, який може бути використаний для споживання (вдихання) парів, що утворюються внаслідок нагрівання компонентами такого виробу рідин, що містять або не містять нікотин.

Електронні сигарети можуть бути одноразовими або багаторазовими.

У свою чергу, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, — це рідкі суміші хімічних речовин, що містять або не містять нікотин, використовуються для створення пари в електронних сигаретах та містяться, зокрема, в картриджах, заправних контейнерах та інших ємностях.

Саме до ПКУ (а не до якогось спеціального закону, наприклад, того ж Закону № 4812) останнє визначення додане не випадково: такі рідини разом із тютюновими виробами з нового року стануть підакцизними товарами. Тому важливо, щоб питання, пов’язані з такими рідинами, регулювалися на рівні Кодексу.

2 Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР. Назва наведена в редакції, яка набере чинності з 01.01.2021 р.

Ліцензування

Закон № 4653 з 01.01.2021 р. ґрунтовно підправить Закон № 481, унаслідок чого під сферу його впливу img 1 потраплять і рідини, що використовуються в електронних сигаретах. А це означає, що їх виробництво, оптовий і роздрібний продаж підлягатимуть ліцензуванню.

3 Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 465-IX.

А ось експорт та імпорт таких рідин суб’єкти господарювання всіх форм власності й далі зможуть здійснювати без наявності ліцензії.

Характеристики ліцензій на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю рідинами для електронних сигарет наведемо в таблиці.

Ліцензії на...

Характеристики

виробництво

оптову торгівлю

роздрібну торгівлю

Документи, які необхідно подати для отримання ліцензії

1. Заява*.

2. Документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію

* У заяві на отримання ліцензії на право виробництва рідин для електронних сигарет доведеться зазначити: (1) найменування суб’єкта господарювання; (2) код ЄДРПОУ (для фізичних осіб — суб’єктів господарювання — П. І. Б., номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку в паспорті)); (3) адресу місця виробництва рідини, що використовується в електронних сигаретах.

У заяві на отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі рідинами для електронних сигарет, окрім виду господарської діяльності, на провадження якого суб’єкт господарювання має намір отримати ліцензію, додатково доведеться зазначити адресу місця торгівлі, перелік РРО/ПРРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформацію про них: модель, модифікацію, заводський номер, виробника, дату виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться в місці торгівлі, та дату початку їх обліку в контролюючих органах.

Розмір річної плати за ліцензію, грн

780 (ч. 1 ст. 4 Закону № 481)

780 (ч. 6 ст. 15 Закону № 481)

780 за кожне місце торгівлі* (ч. 23 ст. 15 Закону № 481)

* Місце торгівлі згідно з абз. 14 ст. 1 Закону № 481 — це місце реалізації товарів в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, — без обмеження площі, обладнане РРО та/або ПРРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Строк дії ліцензії, років

5

5

1

Загальна вартість ліцензії, грн

3900

3900

780*

* При цьому плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, справляється щоквартально рівними частинами (тобто по 195 грн за квартал) і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Важливо: суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, згідно із ч. 23 ст. 15 Закону № 481 (у майбутній редакції) отримають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами!

Зауважте: отримати ліцензію значно дешевше, ніж попастися й сплатити штраф за діяльність без неї. До суб’єктів господарювання4 застосовуватимуть штрафи у випадку:

4 У тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва.

1) виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензії — 200 % вартості виробленої продукції, але не менше 20 тис. грн;

2) оптової та роздрібної торгівлі такими рідинами без наявності ліцензій — 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17 тис. грн.

Тож якщо плануєте у 2021 році займатися виробництвом, оптовою та/або роздрібною торгівлею рідинами для електронних сигарет, час уже зараз замислитися про отримання відповідних ліцензій. Річ у тому, що на видачу ліцензії або рішення про відмову в її видачі img 25 податківцям (саме їх уповноважать здійснювати ліцензування) відведено 10 к. дн. із дня отримання зазначених у таблиці документів.

5 У рішенні про відмову у видачі ліцензії має бути зазначена підстава для відмови з посиланням на відповідні норми законодавства.

Крім того, ліцензії на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, підлягають обов’язковій реєстрації в податковому органі, а в сільській місцевості — і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта.

Обмеження щодо споживання рідин, що використовуються в електронних сигаретах, прописані в ст. 152 Закону № 481, а щодо їх продажу — у ст. 153. Це фактично все ті ж обмеження, які зараз стосуються тютюнових виробів.

Акцизний податок (важливо, зокрема, для платників єдиного податку, роздрібних торговців)

З 01.01.2021 р. рідини для електронних сигарет (що класифікуються за кодом УКТ ЗЕД 3824 90 97 20) стануть підакцизним товаром. Виною тому — Закон № 4666, який змінить п. 215.1 ПКУ.

6 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

Єдиноподатники, увага! Відповідно виробляти, експортувати, імпортувати, продавати їх, перебуваючи у групах 1 — 3 єдиного податку, з початку наступного року буде не можна (згідно із п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Далі важливий момент для всіх роздрібних торговців. У нас є ще таке поняття, як «роздрібний» акциз7. Так ось, законодавець «запхав» рідини для електронних сигарет і під цей акциз. Див. змінене визначення у п.п. 14.1.212 ПКУ:

7 Див., зокрема, статтю «Роздрібний» акциз: 15 відповідей на запитання початкуючого торговця алкоголем» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 32).

«Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів — продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування».

Ставка «роздрібного» акцизу становить 5 %. Але ось біда, законодавець забув установити її для рідин для електронних сигарет — забув внести зміни до п.п. 215.3.10 ПКУ, який після нового року так і звучатиме: «Для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованих відповідно до підпункту 213.1.9 пункту 213.1 статті 213 цього Кодексу, ставка податку становить 5 відсотків». Як із цієї ситуації будемо викручуватися, нам ще тільки доведеться дізнатися.

«Звичайна» ставка акцизу 3 тис. грн за літр до нашого випадку (з «роздрібним» акцизом) не застосовується.

Зауважимо також, що такі рідини повинні будуть маркуватися марками акцизного податку в порядку, визначеному ст. 226 ПКУ (ср. ).

Зверніть увагу: з 01.01.2021 р. тютюновмісному виробу для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою нагрівача з електронним управлінням та рідинам, які використовуються в електронних сигаретах, будуть присвоєні нові коди УКТ ЗЕД: 2403 99 90 10 і 3824 90 97 20 відповідно.

А ці коди доводиться зазначати в податкових накладних і в чеках РРО на підакцизні товари.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі