Теми статей
Обрати теми

Зберігання майна і ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство передає своє майно на зберігання іншому підприємству (без права використання цього майна у власній діяльності). Чи потрібно відображати таке майно у ф. № 20-ОПП: а) поклажодавцеві; б) зберігачеві?

Зберігач

Платникові, який отримує чуже майно на зберігання, подавати ф. № 20-ОПП, на наш погляд, потрібно тільки в тому випадку, якщо він раніше не подавав її щодо місця зберігання майна (склад, ангар, сховище), отриманого за договором зберігання (код «1 — первинне подання інформації» в гр. 2).

У протилежному разі при отриманні майна ще раз на зберігання в цьому приміщенні інформацію про таке приміщення подавати не потрібно. При розміщенні на складі отриманого на зберігання майна (товарів, основних засобів тощо) інформація власне про склад (наприклад, про вид права власності, стан об’єкта тощо) не змінюється. А тому й необхідності подавати ф. № 20-ОПП з оновленою інформацію про місце зберігання немає.

Податківці згодні, що зберігачеві потрібно подати ф. № 20-ОПП з інформацією про місце, призначене для зберігання майна. Зокрема, у гр. 3 зазначається: склад (код «468»), ангар (код «46») або сховище (код «672») (ЗІР 116.11).

Поклажодавець

Вважаємо, що платникові, який передає на зберігання товари, не потрібно подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про таке майно. Адже податківці вже зазначали, що товари — це ті об’єкти оподаткування, інформація про які міститься у відповідній податковій звітності (ЗІР 116.11). Наприклад, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) містяться в декларації з податку на прибуток, а операції з постачання і придбання товарів (робіт, послуг) — у декларації з ПДВ.

А ось якщо на зберігання передаються основні засоби (верстати, автомобілі, комп’ютери тощо), то щодо таких об’єктів ф. № 20-ОПП подавати доведеться. Але потрібно оновити не лише інформацію про стан об’єкта в гр. 9 («3 — тимчасово не експлуатується»), але й інформацію про його нове місцезнаходження (гр. 6 — 8 ф. № 20-ОПП).

До речі, якщо на передані основні засоби не зроблений акт на виведення з експлуатації, інформацію про стан об’єкта не оновлюємо. Адже передача основного засобу на зберігання автоматично не робить його таким, який тимчасово не експлуатується.

Зазначаючи інформацію про передане майно, поклажодавець повинен використовувати принцип укрупнення інформації. При цьому фіскали підкреслюють, що у ф. № 20-ОПП слід зазначати інформацію укрупнено.

Наприклад, якщо ви передаєте на зберігання обладнання для торговельного місця, а саме лоток, прилавок, холодильник, столи, то в повідомленні їх зазначають як один об’єкт — «Торговельне місце» (код «680»). Якщо ж передаєте комп’ютери, принтери, іншу офісну техніку — можна укрупнити як «Сервісний центр» (коди «466»), «Технічний центр» (код «499»), «Агентство» (код « 38»), «Студія» (код «480»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі