Теми статей
Обрати теми

«Некоректний» курс НБУ: облікові наслідки

Сумцова Ольга, податковий експерт
25.08.2020 р. на сайті НБУ було опубліковано частково некорект­ні значення курсу гривні до окремих інвалют. Як бути, якщо некоректний курс «пішов у хід» — був використаний при розмитненні товару, а митниця не хоче оформляти аркуш коригування?

Дійсно, НБУ визнав, що на його офіційному сайті були некоректно відображені значення офіційного курсу гривні до окремих іноземних валют, установлені на 25.08.2020 р. Серед них — і курс гривні до євро.

Первісно курс гривні до євро, встановлений на 25.08.2020 р., становив 32,4621 грн/євро, офіційний же (виправлений курс) — 32,2416 грн/євро.

Тепер перейдемо безпосередньо до запитання. У нашому випадку товар був розмитнений із застосуванням помилкового курсу НБУ. За яким курсом повинен здійснюватися в цьому випадку перерахунок вартості товару в гривні (оприбутковуватися імпортований товар)?

Керуємося п. 5 П(С)БО 21 — операції в інвалюті під час первісного визнання відображаються шляхом перерахунку суми в інвалюті із застосуванням валютного курсу на початок дня дати здійснення операції.

Судячи із запитання, імпорт товару в цьому випадку — перша подія (передоплати не було).

У випадку з передоплаченим імпортом вартість передоплачених імпортованих активів перераховуємо за курсом НБУ на дату перерахування авансу постачальникові.

Таким чином, перерахунок його вартості здійснюється за курсом НБУ на дату визнання такого товару активом. Тобто тут немає жодної прив’язки до курсу, за яким оформлялася митна декларація (МД — по суті, митний документ, важливий для розрахунку митних платежів). А отже, прибуткувати товар (здійснювати перерахунок його вартості в гривні) ми повинні виходячи з офіційного (правильного) курсу, який установлено НБУ на 25.08.2020 р. (зокрема, щодо євро цей курс становить 32,2416 грн/євро).

А ось митні платежі, якщо митники не оформили аркуш коригування митної декларації, відображаємо в тій сумі, в якій вони зазначені в МД (самостійно жодних перерахунків не здійснюємо). Тобто до первісної вартості товару мито потрапить у тій сумі, в якій воно зазначене в МД (сплачене на митниці).

А що з податковим кредитом з ПДВ? Якщо аркуш коригування до митної декларації не оформлявся — то податковий кредит відображаємо в сумі ПДВ, яка була сплачена при митному оформленні (ввезенні). Адже право на ПК виникає в сумі сплаченого на митниці ПДВ. Підстава для ПК — оформлена МД, яка підтверджує його сплату (пп. 198.2, 201.12 ПКУ). І тут не повинно бути жодних претензій з боку контролюючих органів. Адже самі податківці (наприклад, у категорії 101.24 ЗІР) вказують на те, що зменшувати податковий кредит потрібно у звітному періоді, в якому імпортер отримав від митного органу рішення про коригування (зменшення) митної вартості, або в періоді, в якому набрало чинності рішення суду.

Інакше кажучи, якщо немає аркуша коригування митної декларації, то й немає підстав коригувати ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі