Теми статей
Обрати теми

Дорогий товар за готівку, або Вовка боятися — до лісу не ходити

Адамович Наталія, податковий експерт
Нерідко продавці дорогих товарів, щоб не втратити своїх клієнтів, вимушені продавати товар за готівку понад суму встановлених лімітів. Чим загрожує таким продавцям перевищення ліміту при розрахунку готівкою? І які строки давності для штрафування? Давайте розбиратися, чи варто йти на такий крок.

Знаємо, що порушуємо

Згідно з п. 6 касового Положення № 148* суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

між собою — у розмірі до 10000 грн включно;

— із фізичними особами — у розмірі до 50000 грн включно.

Якщо сума операції з відповідним клієнтом перевищує граничні 10000 грн (50000 грн), то в такому разі рекомендується проводити платежі через банки або небанківські фінансові установи, які отримали ліцензію на переказ коштів у нацвалюті без відкриття рахунку, шляхом:

1) переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або

2) внесення готівкових коштів до банку або небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Можна запропонувати клієнтам платити готівкою за дорогий товар через касу банку з подальшим переказом на ваш рахунок.

Якщо ваші клієнти погодяться платити готівкою за товар через касу банку, то порушень у порядку розрахунків готівкою не буде.

Розрахунок готівкою за товар через касу банку прямо на рахунок одержувача не обмежується лімітом у 10000 грн (50000 грн). Це підтверджують і податківці (див. ЗІР 109.13).

Якщо ж клієнти проти і мають намір сплатити товар виключно в стінах вашого підприємства (у касі або через РРО/РК), тоді вам доведеться змиритися і піти їм назустріч, порушуючи обмеження граничних сум розрахунків за товар готівкою. І готуватися до відповідальності.

Що та кому загрожує?

Фінансових санкцій для суб’єкта господарювання за порушення готівкових лімітів при розрахунку за товар немає.

За подібне порушення загрожує тільки адміністративна відповідальність, передбачена ст. 16315 КУпАП. Згідно із цією статтею порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, призводить до накладення штрафу на ФОП або посадових осіб юридичної особи в розмірі від 1700 до 3400 грн.

Якщо ж за перевищення граничних сум розрахунків готівкою посадова особа підприємства або ФОП протягом року вже штрафували, то санкція за повторне порушення протягом року становитиме вже від 8500 до 17000 грн.

Зауважте: формально адмінштраф може загрожувати не лише посадовим особам вашого підприємства.

Під цей штраф за понадлімітні розрахунки готівкою можуть потрапити й ваші клієнти-покупці! Щоправда, тільки ті, хто такі розрахунки проведуть від імені суб’єкта господарювання (ФОП або підприємства).

До звичайних фізосіб адмінштраф згідно зі ст. 16315 КУпАП не застосовується. Під такий адмінштраф, судячи з усього, не підпадають і особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, але не зареєстровані як ФОП (див. ЗІР 109.21).

На це звертають увагу й податківці (див. лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 11.09.2018 р. № 3990 /ІПК/08-01-14-08-16).

Таким чином, у разі перевищення граничних сум готівкових розрахунків за товар оштрафувати можуть як продавця, так і покупця, якщо, звичайно, останній не звичайна фізособа. Тож попередьте про це своїх клієнтів, які здійснили купівлю в господарських цілях.

Зауважте: на час карантину жоден нормативно-правовий акт прямо не звільняє посадових осіб підприємств і ФОП від адмінвідповідальності, у тому числі й за ст. 16315 КУпАП. Тож адмінштраф за порушення обмежень за готівковими розрахунками поза карантинним мораторієм img 1. Питання тільки в тому, хто та коли зможе притягнути вас до адмінвідповідальності.

Хто штрафує?

Дотримання порядків та обмежень при здійсненні готівкових розрахунків суб’єктів господарювання між собою та/або з фізичними особами контролюють податківці (пп. 191.1.4 і 20.1.10 ПКУ, п. 58 Положення № 148). Вони ж уповноважені розглядати й справи про притягнення посадових осіб підприємства або ФОП до адміністративної відповідальності за ст. 16315 КУпАП (ст. 2342 КУпАП).

Виявити порушення у вас та ваших клієнтів — суб’єктів господарювання і, відповідно, скласти адмінпротокол податківці можуть за підсумками проведення окремих перевірок.

Звільнити від адмінштрафу в цьому випадку може тільки закінчення строку давності вчиненого порушення, встановленого в ст. 38 КУпАП. Про що читайте далі.

Строки давності для адмінштрафу за понадліміт

Згідно зі ст. 38 КУпАП адмінштраф може бути накладений не пізніше ніж через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше за 2 місяці з дня його виявлення.

Якщо справа підвідомча суду, то працює строк не 2, а 3 місяці. Але в нашому випадку справа підвідомча якраз-таки податківцям.

У 109.21 ЗІР податківці ухиляються від відповіді на запитання, яким правопорушенням є перевищення граничної суми готівкових розрахунків: разовим чи триваючим.

Проте якщо враховувати визначення триваючого порушення, надане в листі Мін’юсту від 02.08.2013 р. № 6802-0-4-13/11, а також те, як його розуміють податківці в консультації із ЗІР 132.03, то порушення порядку проведення розрахунків за товар не є тривачими. Причому навіть у тому випадку, якщо ви будете порушувати щодня (тобто продавати товар з перевищенням готівкового ліміту хоч щодня). Триваючим такі порушення все одно не стануть.

Відповідно для адмінштрафу повинен застосовуватися двомісячний строк давності з дня, в якому допущено перевищення ліміту готівкових розрахунків. Тому адмінштраф податківці можуть застосувати, тільки якщо з дня вчинення порушення не минуло два місяці.

Але наявна судова практика показує, що неодноразове перевищення граничних сум розрахунків за товар податківці намагаються розцінити як триваюче правопорушення.

Тобто відлічують двомісячний строк давності для застосування адмінштрафу за ст. 16315 КУпАП з дня виявлення таких правопорушень (тобто з дати складання і підписання акта перевірки).

Погоджуватися із цим не варто!

Поготів, що суди проти й подібне порушення вважають разовим, і аж ніяк не триваючим (див., наприклад, постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 02.03.2020 р. у справі № 166/1501/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/88081240, постанову ВСУ від 24.01.2019 р. у справі № 203/28/17 (2-а/0203/31/2017) // reyestr.court.gov.ua/Review/79410333).

Як пояснюють суди, порушення порядку проведення розрахунків у такому разі є разовим порушенням, оскільки не має триваючого характеру, оскільки завершується в момент здійснення розрахунку.

Вчинення протягом певного періоду в різні дні декількох порушень проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) може розцінюватися лише як повторюване (тобто вчинюване неодноразово з однаковою метою, формою вини, тими ж суб’єктами і способом дії).

При цьому зауважте: декілька однакових порушувальних дій у результаті складають одне правопорушення. Тож якщо до вас прийдуть на перевірку і виявлять декілька понадлімітних розрахунків готівкою за товар, то за всі такі випадки податківці можуть застосувати один штраф за ч. 1 ст. 16315 КУпАП, а не за кожен такий розрахунок.

Але й знову ж таки тільки в тому випадку, якщо з дати останнього порушення не минуло двох місяців.

Коли чекати на штраф?

Як ми вже сказали, виявити ваше порушення, допущене при розрахунках готівкою, і застосувати штраф податківці можуть лише під час перевірки.

Водночас поки що на період з 18.03.2020 р. по останній день місяця (включно), в якому завершується карантин, продовжує діяти мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тож відвідати вас із перевіркою і виявити під час її проведення перевищення граничних сум розрахунків готівкою за товар податківці зможуть хіба що після завершення карантину, який поки що на сьогодні продовжено до 31.10.2020 р.

А враховуючи те, що дію ст. 38 КУпАП (строки давності для застосування адмінштрафів) карантинні закони на час карантину не призупинили, усі ті понадлімітні готівкові розрахунки, з дня здійснення яких на момент перевірки мине два місяці, під адмінштраф не потраплять img 2.

А ось за свіжіші понадлімітні готівкові розрахунки відповісти доведеться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі