Теми статей
Обрати теми

Скорочений робочий час для лікаря-стоматолога, який працює у ФОП

Савченко Олена, налоговый эксперт
До редакції надійшло цікаве запитання: чи повинен ФОП-роботодавець, у якого працює найманий працівник — лікар-стоматолог, установити для нього скорочену тривалість робочого часу (33 години на тиждень)? Давайте розбиратися.

Нагадаємо, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ч. 1 ст. 50 КЗпП). Але для деяких працівників установлено меншу норму робочого часу.

Так, зокрема, медичні працівники мають право на скорочену норму робочого часу, гарантовану їм ч. 3 ст. 51 КЗпП та ст. 77 3акону про охорону здоров‘я1.

1 Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-ХІІ.

Норми робочого часу медиків, за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці, визначають відповідно до наказу № 3192. А ось для працівників, які працюють у закладах (структурних підрозділах) і на посадах у шкідливих умовах праці, установлюють скорочену тривалість робочого тижня відповідно до Переліку №1633. У ньому ми якраз і знайдемо лікаря-стоматолога.

2 Наказ МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № З19.

3 Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163.

При скороченій тривалості робочого часу час, протягом якого працівник виконує свої трудові обов’язки, скорочується, але оплата його праці провадиться в розмірі повної тарифної ставки / окладу.

При цьому для стоматологів усіх спеціальностей (крім лікаря-стоматолога-хірурга, який працює в стаціонарі), незалежно від профілю установи, в якій вони працюють, Переліком № 163 установлено норму робочого часу — 33 години на тиждень.

Далі. Згідно з Порядком4 застосування Переліку № 163 скорочена тривалість робочого часу встановлюється працівникам незалежно від відомчої підлеглості цих виробництв, цехів, а також форм власності підприємств, організацій та установ.

4 Порядок застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці.., затверджений наказом Мінпраці від 23.03.2001 р. № 122 (далі — Порядок № 122).

Чи можна на цій підставі стверджувати, що роботодавців-ФОП це не стосується?

Ми б вважали, що не можна (для цього немає залізних аргументів). По-перше, у тій же ст. 51 КЗпП застережень із цього приводу немає. По-друге, у Переліку № 163 та Порядку № 122 немає чіткої прив’язки до закладів охорони здоров’я (читай: юросіб) — на відміну від тих же норм, затверджених наказом № 319 (ср. ). Так, бачимо бажання розробників прибрати залежність від відомчої підлеглості, форми власності підприємств, організацій та установ, де зайняті працівники. Але у нашому випадку цього замало.

Тому оскільки певним категоріям працівників надано можливість працювати в умовах скороченого робочого часу, без чіткого застереження, що стосується це саме працівників закладів охорони здоров’я (Перелік № 163), то сам собою той факт, що роботодавцем виступає ФОП, у випадку, що розглядається нами, вважаємо, значення не має. Він повинен своєму стоматологові встановити скорочену тривалість робочого часу.

Інша річ, що тут є деякий нюанс. Важливо розуміти, що якщо в роботодавця (неважливо, підприємства чи ФОП) є роботи, професії (посади), зазначені в Переліку № 163, то скорочений час для них установлюється не просто так, а за результатами атестації робочих місць (п. 9 Порядку № 122). Таку атестацію проводять, керуючись Порядком № 4425, Методрекомендаціями № 416.

5 Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442.

6 Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41.

Під час проведення атестації визначають умови праці та здійснюють їх оцінку.

Наприклад, якщо в Переліку № 163 не зазначено «постійно зайнятий» або «що постійно працює», скорочена тривалість робочого часу згідно із зазначеною в Переліку тривалістю встановлюється працівникові лише в ті дні, коли він фактично був зайнятий у шкідливих умовах праці не менше половини тривалості робочого часу, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад (п. 7 Порядку № 122).

А самі результати атестації і є підставою для застосування до працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, низки трудових і соціальних пільг (на які вони зможуть претендувати за результатами атестації). Серед них і режим роботи в умовах скороченого робочого часу.

Припустимо, роботодавець установив за результатами атестації факт наявності шкідливих умов праці, які надають працівникові право на скорочений робочий тиждень (відповідно до Переліку №163). Це означатиме, що працівник отримає право на скорочений робочий тиждень тільки з дня оформлення результатів атестації.

Майте на увазі: таке право «заднім числом» не діє. Тобто роботодавець не повинен перераховувати оплату праці такому працівникові за періоди до проведення атестації (надавати йому якісь компенсації за минулий відпрацьований період).

І навпаки. До проведення атестації робочого місця формально в працівника немає підстав вимагати від роботодавця вводити скорочений робочий час, а в роботодавця немає підстав його вводити для лікаря-стоматолога.

Звичайно, ми не можемо в цьому випадку рекомендувати ФОП не проводити атестацію. Адже гарантію, що до вас не буде претензій при перевірках з боку Держпраці, не дасть ніхто. Зазвичай трудовики при перевірці, виявивши такий «недолік», можуть зобов’язати роботодавця провести атестацію робочого місця. І тоді вже від атестації не відкрутитися.

Але, знову ж таки, на користь роботодавцеві зіграє той факт, що скорочений робочий час «заднім числом» ввести не можна, а тільки за результатами атестації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі