Теми статей
Обрати теми

Перевірки Держпраці та «трудові» штрафи

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Які штрафи загрожують роботодавцям та їх посадовим особам за порушення законодавства про працю?

За порушення законодавства про працю передбачено дисциплінарну, фінансову, адміністративну і кримінальну відповідальність. У межах сьогоднішньої статті розглянемо заходи відповідальності в разі притягнення роботодавця до фінансової (ст. 265 КЗпП), а його посадових осіб (ФОП) — до адміністративної відповідальності (ст. 41 КУпАП). Зауважимо, що розмір фінансових штрафів, визначений ст. 265 КЗпП, залежить від розміру мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), установленої на момент виявлення порушення.

Якщо порушення допущено і роботодавець знає про це, його обов’язково слід виправити (якщо змога) до початку проведення контрольного заходу Держпраці. Якщо порушення виправлено до початку перевірки — фінансова відповідальність згідно з КЗпП не застосовується.

Що стосується адміністративної відповідальності, то тут слід звернути увагу на приписи ст. 38 КУпАП.

Так, якщо справи про адміністративні правопорушення підвідомчі суду, стягнення може бути накладене не пізніше ніж через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше за три місяці з дня його виявлення.

Тому якщо, наприклад, роботодавець помилково не нарахував суму індексації зарплати, але згодом самостійно до початку проведення перевірки Держпраці виправив свою помилку і виплатив забуте, то фінансова відповідальність до нього не застосовується. Окрім цього, якщо мине строк, зазначений у ст. 38 КУпАП, посадові особи такого роботодавця уникнуть ще й адмінвідповідальності.

Якщо порушення виявлено Держпраці, обов’язково усуньте його у строки, визначені в приписі. Це дозволить уберегти посадових осіб роботодавця від адмінштрафу за ст. 1886 КУпАП. Крім того, фінсанкції до роботодавця не застосовуються в разі виконання припису Держпраці та усунення в установлені строки виявлених порушень, відповідальність за які передбачено абзацами четвертим — шостим, дев’ятим ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Якщо порушення виявлено Держпраці під час проведення контрольного заходу і відповідальності не уникнути, врахуйте: у разі сплати роботодавцем 50 % розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, передбаченого ст. 265 КЗпП, така постанова вважається виконаною*. При цьому посадові особи роботодавця (ФОП) притягуються до адміністративної відповідальності (ст. 41 КУпАП) у загальному порядку.

* Цікаву для себе інформацію знайдете в статті «Як шукають «нелегалів» у карантин» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 36). — Прим. ред.

Адмінштраф сплачуйте своєчасно! Якщо строк сплати буде пропущено, у порядку примусового виконання постанови про стягнення адмінштрафу з правопорушника стягуються: подвійний розмір штрафу, зазначеного в постанові про його стягнення; витрати на облік цих правопорушень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі