Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет: огляд сервісів для платників ПДВ

Сумцова Ольга, податковий експерт
В Електронному кабінеті (ЕК) уже давно з’явилося багато «плюшок» для платників ПДВ. Можна в режимі «реального часу» дізнатися поточну суму «регліміту»1, залишок коштів на ПДВ-рахунку, інформацію про зареєстровані ПН/РК тощо. Огляд сервісів ЕК для платників ПДВ — у нашій статті.

1 Сума податку, на яку платник ПДВ має право зареєструвати податкові накладні (ПН) та/або розрахунки коригування (РК) у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Усі сервіси, про які ми далі говоритимемо, доступні в особистій частині (вхід за допомогою електронного підпису) ЕК (знаходиться за адресою cabinet.tax.gov.ua) платника ПДВ. У неплатників ПДВ ці сервіси не відображаються.

Для платників ПДВ в ЕК передбачені такі спеціальні сервіси — «СЕА ПДВ», «Моніторинг ПН/РК», «Реєстрація ПН/РК», «ЄРПН».

img 1

Розглянемо, які дані можна знайти в кожному із цих розділів.

Розділ «СЕА ПДВ»

Включає такі підрозділи:

img 2

Меню «Реєстр операцій» — тут відображаються всі операції (всі складові формули «регліміту»2), проведені вами в СЕА починаючи з 01.07.2015 р. (або з дати ПДВ-реєстрації, якщо така реєстрація відбулася після 01.07.2015 р.).

2Накл = ∑НаклОтр + ∑Митн + ∑ПопРах + ∑Овердрафт - ∑НаклВид - ∑Відшкод - ∑Перевищ. Що «ховається» за назвами складових формули, можна дізнатися з того ж Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Можна відстежити, яким чином кожна з операцій вплинула на розмір вашого «регліміту» (показник ∑Накл).

Що важливо. У цьому меню можна дізнатися в режимі реального часу інформацію:

про суму «регліміту» на сьогодні, на яку можна зареєструвати в ПН/РК. Для цього в полі пошук задаємо період по поточну дату. І в графі «Сума ліміту» останньої операції відображатиметься актуальна сума «регліміту»;

Також інформацію про суму «регліміту» можна отримати, подавши запит податківцям за формою J/F1301206.

— подивитися суму ∑Перевищ, якщо вона є (але вона в цьому меню відображатиметься наростаючим підсумком). А в розрізі періоду, щоб відстежити, за рахунок чого саме сформувався цей показник, — використовуємо вкладку «Інформація про суму перевищення».

img 3

img 4

Меню «Реєстр транзакцій» — відображається рух на нашому електронному ПДВ-рахунку, відкритому в Держказначействі (у бухобліку це субрахунок 315). У цій вкладці відображаються: надходження на ПДВ-рахунок (його поповнення, повернення з ПДВ-рахунку (якщо подавали заяву — додаток до декларації з ПДВ Д4), списання (за декларацією, за УР).

Що важливо: в цьому меню ми можемо дізнатися наявний залишок грошових коштів на ПДВ-рахунку (задавши в пошуку період по поточну дату) — графа «Залишок на рахунку». Ця інформація нам важлива для того, щоб розуміти, скільки коштів потрібно зарахувати на ПДВ-рахунок або для поповнення «регліміту», або для успішної сплати зобов’язань за декларацією чи УР.

У цій же вкладці ми можемо побачити і реквізити нашого електронного ПДВ-рахунку (графа «Номер ПДВ-рахунку»).

Інформацію щодо реквізитів ПДВ-рахунку можна переглянути також у вкладці «Дані про банківські рахунки» режиму «Облікові дані платника».

img 5

img 6

У нашому випадку 16.02 — поповнили рахунок для сплати податкових зобов’язань за ПДВ-декларацією. 24.02 зобов’язання за ПДВ-декларацією були списані і відобразився залишок грошових коштів на ПДВ-рахунку 854,00 грн (графа «Залишок рахунку»).

Якщо в підприємства не вистачить коштів на ПДВ-рахунку для сплати ПЗ за поданою ПДВ-декларацією, то в графі «Сума заборгованості» відображатиметься заборгованість зі сплати зобов’язань з ПДВ.

Меню «Інформація про суми перевищення». Тут можна подивитися, чи є в платника ∑Перевищ за відповідний період, і якщо є — за рахунок чого він сформувався. Показник ∑Перевищ формується в розрізі кожного періоду окремо (тому для пошуку задається відповідний період — місяць). Інформація за поточний період відображатиметься після подання ПДВ-декларації за поточний період. Адже для підрахунку ∑Перевищ за відповідний період система порівнює дані (1) податкових зобов’язань за декларацією (ряд. 9) за відповідний період (з урахуванням УР до цього періоду) із (2) сумою ПДВ, яка міститься в датованих (!) відповідним періодом ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН (при цьому період реєстрації ПН/РК не важливий).

Показник ∑Перевищ у межах обраного періоду не є постійним — він може змінюватися: при поданні уточнюючого розрахунку (УР) за цей період (на дату його подання) або після запізнілої реєстрації ПН/РК, які належать (складені) до цього періоду (на дату такої реєстрації ПН/РК).

Після вибору періоду, за який аналізується показник ∑Перевищ, перед вами з’являться 4 таблиці:

1) перша«Розрахунок суми перевищення» показує наявність і загальну суму розбіжностей між ПЗ за даними декларації та даними ЄРПН за відповідний період. Якщо ∑Перевищ є, то відповідне його значення буде зазначено в графі «Сума відхилення». Якщо ні, то цифри граф «Дані декларації» і «Дані ЄРПН» збігатимуться.

img 7

2) друга«Дані декларації» показує розшифровку ПЗ у розрізі рядків за відповідний період за даними декларації. Якщо ви до цього періоду подавали УР і уточнювали ПЗ (розділ I декларації) — то в ній будуть показані в розрізі кожного УР суми уточнюваних ПЗ;

3) третя«Дані ЄРПН» містить розшифровку зареєстрованих ПН/РК, які належать (складені) до відповідного обраного звітного періоду;

4) четверта«Результат порівняння даних податкової звітності по ПДВ та ЄРПН» «найкорисніша». Саме за нею ми можемо відстежити, за рахунок чого утворилися різниці в ПЗ за даними декларації та ЄРПН за відповідний період, які призвели до виникнення ∑Перевищ. За тими рядками, де зафіксовані «Відхилення», і дивимося, за рахунок яких ПН/РК сформувався ∑Перевищ.

img 8

У нашій ситуації бачимо, що розбіжності утворилися за «умовними» ІПН «100000000000», «400000000000», «600000000000». Це означає, що ∑Перевищ виникло в результаті нереєстрації ПН на неплатників, ПН за «компенсуючими» ПЗ, ліквідації основних засобів.

Розділ «Моніторинг ПН/РК»

Інформація про заблоковані ПН/РК відображається у вкладці «ЄРПН».

img 9

Тут відображається інформація про відповідність платника тим чи іншим показникам, за якими визначається, підпадають його ПН/РК під блокування чи ні.

Меню «Показники D та P». Це критерії безумовної реєстрації ПН/РК. Згідно з п. 3 Порядку № 11653 ПН/РК (окрім зменшуючих РК) реєструються автоматично, якщо одночасно виконуються такі умови:

3 Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

— за попередні 12 місяців платник сплатив до бюджету ПДВ (без урахування імпортного ПДВ) більше 1 млн;

— податкове навантаження (показник D) > 0,05. Зауважимо, що згідно з Порядком № 1165 при реєстрації ПН/РК система повинна орієнтуватися на показники D, що належать до місяця складання (а не реєстрації) ПН/РК. Але програмне забезпечення фіскалів налаштоване набагато простіше і бере ці показники на поточну дату (тобто на дату реєстрації ПН/РК). Показник D є незмінним протягом місяця;

— сума ПДВ у вже зареєстрованих у звітному місяці ПН/РК плюс сума ПДВ у поданій для реєстрації ПН/РК (показник P) не перевищили в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх календарних місяців. Показник P, що відображається в ЕК, судячи з усього, показує найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх місяців, помножену на 1,4.

img 10

Меню «Розрахунок показників ППІ». Відображається інформація про те, чи відповідає платник показникам позитивної податкової історії4. Якщо платник відповідає певному критерію — навпроти цього критерію стоятиме відмітка (галочка).

4 Подробиці знайдете в статті «Затверджено новий порядок блокування ПН/РК: що цього разу» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 5).

Для «позитивності» платникові достатньо відповідати хоча б одному критерію позитивної податкової історії на момент реєстрації ПН/РК.

Меню «Відповідність критеріям ризиковості платника податків». Якщо даних немає — отже, платник не включений у число ризикових для цілей блокування ПН. Якщо є — потрібно подавати документи для того, щоб позбавитися від статусу ризикового платника5. Інакше всі ПН/РК (окрім тих, які відповідають ознакам безумовної реєстрації) блокуватимуться. Інформація тут відображається в день прийняття Комісією відповідного рішення про зарахування платника до числа ризикових.

5 Вам буде цікава стаття «Захищаємося від блокування ПН/РК: насущні питання» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 17).

Розділ «Реєстрація ПН/РК»

Включає таке:

Меню «Видані ПН/РК» тут можна:

(1) створювати ПН/РК (кнопка «Створити»);

(2) імпортувати вже готові ПН/РК з іншої програми (наприклад, 1С)

для відправлення їх на реєстрацію в ЄРПН через ЕК.

Підписувати ПН/РК, відправляти їх на реєстрацію можна «пакетом». Для цього необхідно відмітити групу документів (галочкою) в лівій колонці вікна «Видані ПН/РК».

img 11

Меню «Отримані РК» важлива вкладка. У ній відображаються відправлені нашими контрагентами РК «на мінус», які ми повинні зареєструвати. Якщо проставлена галочка навпроти «Не відправлено» — відображатимуться ті «вхідні» РК, які ще не зареєстровані. Як тільки РК буде зареєстрований, то він відображатиметься у вкладці «ЄРПН» ЕК.

img 12

Розділ «ЄРПН»

Включає такі меню:

img 13

Тут відображаються ПН/РК, які були відправлені на реєстрацію в ЄРПН:

— або нами (вкладка «Видані ПН/РК»);

— або нашими контрагентами («Отримані ПН/РК»).

Можна переглядати видані й отримані ПН, а також імпортувати їх у свою бухпрограму. Шукати ПН можна: за датою реєстрації, за датою складання, за контрагентом або за статусом ПН (зареєстровано, заблоковано та ін.).

Також у цьому розділі можна знайти інформацію про «історію» РК. Для цього знайдіть ту ПН, дані про яку ви хочете подивитися (за датою реєстрації в ЄРПН, за датою складання ПН тощо). У переліку ПН/РК, що з’явився, оберіть потрібну вам ПН і натисніть на її реєстраційний номер.

Зауважимо, що в ЕК також реалізована функція автозаповнення декларації з ПДВ. Для цього в розділі «Введення звітності» потрібно знайти форму ПДВ-декларації для заповнення і поставити галочку в полі «Заповнити на основі даних ДПС». Але форми звітності заповнюватимуться на підставі даних ЄРПН. Не зареєстровані в ЄРПН ПН у ній відображатися не будуть. Тож будьте уважні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі