Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний ЄСВ/ПДФО/ВЗ-розрахунок: відповіді на запитання

Савченко Олена, налоговый эксперт
Пора здавання звітності за І квар­тал упевнено рухається до завершення. Багато щасливців уже успішно подали новий об’єднаний Розрахунок. Але є чимало й тих, хто ще не розправився з «монстром».

Відповімо на поширені запитання. Комусь вони стануть у пригоді зараз, а комусь — при заповненні Податкового розрахунку за наступні періоди.

Запитання

Відповідь

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ за листопад 2020 року помилково відобразили зарплату і нарахований на неї ЄСВ у більшій сумі. Чи можна виправити таку помилку в Розрахунку за І квартал 2021 року?

Так, сумові помилки, допущені в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за минулі звітні періоди, можна виправити у звітному Розрахунку за І квартал. Для цього в Д1 за місяць, у якому виявлена помилка, на працівника, дохід якого був завищений, формуєте окремий рядок, зазначаючи, серед іншого: у графі 09 — код типу нарахувань (КТН) — «3»; у графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку; у графах 16 і 17 — суму, на яку був завищений дохід; у графі 20 — суму надміру нарахованого ЄСВ. А ось графу 25 Д1 заповнювати не потрібно! Показники коригуючого рядка переносите з Д1 до розд. І Розрахунку (заповнюєте рядки 6, 6.1 і 6.1.1 (якщо була завищена сума ЄСВ за ставкою 8,41 % і зараз зменшуєте її))

Підприємство не донараховувало суми ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску за окремими працівниками з вересня по грудень 2020 року. Як виправити таку помилку?

Виправити таку помилку можна або в Розрахунку з типом «Звітний» за поточний звітний період, або сформувавши і подавши окремий Розрахунок з типом «Уточнюючий» за той звітний період (періоди), у якому допущена помилка. При будь-якому підході для виправлення помилки формуєте в Д1 рядки із забутими доплатами з ЄСВ, проставляючи, серед іншого: у графі 09 — КТН «2»; у графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку; у графі 18 — додаткову базу нарахування ЄСВ; у графі 20 — суму донарахованого ЄСВ. Графу 25 Д1 не заповнюєте! Показники коригуючих рядків переносите з Д1 у розд. І Розрахунку (заповнюєте рядки 4 і 4.1)

Як у Розрахунку показати самостійно донараховані в лютому 2021 року суми відпускних за серпень 2020 року (сума відпускних була обчислена неправильно)?

У Д1 за лютий І кварталу 2021 року формуєте на працівника окремий рядок із сумою відпускних, проставляючи, серед іншого: у графі 08 — зарплатний код; у графі 09 — КТН 10; у графі 10 — 08.2020. Інші графи заповнюєте в загальному порядку.

У 4ДФ донараховані відпускні показуєте в загальній сумі лютневої зарплати. Окремо не виділяєте. Нічого уточнювати за минулі періоди не потрібно. Для ЄСВ, ПДФО, ВЗ таке донарахування не є помилкою

Як правильно заповнювати 4ДФ, якщо працівник працює на підприємстві за основним місцем роботи і за сумісництвом: двома рядками окремо чи одним?

У цьому випадку в 4ДФ зазначаєте загальну суму зарплати з ознакою «101». Без поділу. А ось у додатку Д1 доходи за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом потрібно показувати окремо, оскільки будуть різні показники для заповнення граф 21 — 24. Плюс дані Д1 використовуються для розрахунку лікарняних, які внутрішнім сумісникам також розраховуються окремо

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі