Теми статей
Обрати теми

Швидка допомога для єдиноподатника, у якого немає документів на товар

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Карантинний мораторій на податкові перевірки ФОП, так само як і сам карантин, про­довжує дія­ти. Але всі розуміють, що рано чи пізно податківці на перевірки вийдуть, і… хочуть до цього підготуватися. То де ж роздобути документи на товар (не плутати з документами на доходи/витрати*), якщо їх немає?

* Детальніше — у статті «Документи на товар у ФОП: які потрібні?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 12).

Недалеке майбутнє

Почнемо здалеку. Точніше, з близького майбутнього. Як «сніг на голову» Мінфін виклав на обговорення проєкт «Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку»**. Зробив він це 05.04.2021 р. Того й дивися, у червні можемо отримати вже чинний документ.

** mof.gov.ua/uk/regulatory_acts_draft_for_discussion_2021-483

Несподівано! Якщо підняти всю багаторічну передісторію питання. Але маємо те, що маємо. Якщо ця праця Мінфіну набере форми чинного документа, то:

— ясності в питанні обліку товарів додасться та

— обов’язків додасться. За кожним місцем реалізації повинен буде вестися обліковий регістр з обліку товарних запасів. У якому на підставі все тих же первинних документів потрібно буде робити записи про надходження і вибуття товарів.

Тобто в плюс до первинних документів ФОП «усучать» ще й Форму обліку товарних запасів.

Ідеться про ФОП, на яких поширюється дія п. 12 ст. 3 і ст. 20 Закону про РРО. Переважно це ті, хто зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО. Але не виключно вони.

І ось тут є цікава деталь, повз яку ми не змогли пройти. Проєктом до первинних документів прирівнюється деякий «опис залишків товарів на початок обліку». Задум такий, що той, на кого вперше «звалився» обов’язок товарного обліку, заносить до цього опису свої «бездокументні» залишки товару. І такі залишки відразу «легалізуються» для облікових цілей.

Тобто опис залишків підміняє собою первинні документи (є для облікових цілей первинним документом).

Здається, ось воно! Ну хоч тут пощастило. Принаймні щодо залишків, які будуть у наявності на момент набрання чинності мінфінівським порядком, можна буде не морочитися з пошуком первинки. А скласти на них «самоопис».

Є ймовірність, що цей момент податківці так і розтлумачать.

Але зауважимо, що формально йдеться трохи про інше. Конкретно про ситуацію, коли ФОП, на якого раніше не поширювалися вимоги п. 12 ст. 3 Закону про РРО, потрапляє до сфери його дії. Наприклад, єдиноподатник — неплатник ПДВ без «ризикових» товарів починає торгувати тією ж «ювеліркою». Або єдиноподатник стає платником ПДВ. Тобто коли раніше на ФОП не поширювався обов’язок ведення товарного обліку (відповідно й первинка йому була не потрібна), а тепер стала поширюватися. Тож не можна виключати і фіскальне трактування.

Тому зараз і пропонуємо обговорити «неформальні» способи «отримання» документів. Але відразу попереджаємо, що наведені нижче способи отримання документів не варто застосовувати на постійній основі. Це разові способи, ніби швидка допомога.

Пам’ятайте, що головне джерело документів на товар — ваші постачальники.

«Альтернативні» способи

Спосіб 1. «Купівля» товару в дружнього ФОП на єдиному податку без РРО за готівку. Цей спосіб ґрунтується на тому, що в обліку єдиноподатників не розшифровується, кому був проданий товар (хоча з початку цього року податківці наполягають на необхідності первинки на дохід). Можливо, покупцем були саме ви img 1.

Але, знову ж таки, потрібен єдиноподатник без РРО, який займається торгівлею необхідними вам товарами (відповідний код КВЕД має бути зазначений у Реєстрі єдиноподатників на дату правочину).

Єдиноподатник групи 1 сюди не підходить, оскільки продажі у нього повинні здійснюватися з торговельного місця на ринку і тільки вроздріб. Тобто така покупка може мати місце лише у єдиноподатників «старших» груп і за «безризиковими» товарами (коли від єдиноподатника не вимагається застосування РРО/ПРРО).

«Зворотний бік медалі» — у разі такої купівлі ви повинні були подати на такого ФОП форму № 1ДФ (за періоди до кінця 2020 року), новий об’єднаний ЄСВ /ПДФО/ВЗ-розрахунок (за періоди починаючи з початку 2021 року).

За її неподання податківці можуть оштрафувати на 1020 грн (п. 119.1 ПКУ).

Спосіб 2. Купівля товару в громадян (дешево). ФОП може купити товар у громадянина за низькою ціною (звичайна ціна тут не працює), оформивши акт закупівлі, сплативши невеликий ПДФО і ВЗ та подавши об’єднаний ЄСВ/ПДФО/ВЗ-розрахунок. Документ на товар — акт закупівлі.

Єдине, що потрібно враховувати в цьому випадку. Продавець завжди буде перебувати під ризиком «важкої» адміністративної відповідальності за підприємницьку діяльність без держреєстрації (а це, зокрема, штраф до 34 тис. грн img 2ст. 164 КпАП). Тому купівля має бути разовою. І номенклатура одинична. Щоб ні натяку не було на товарну партію. Оскільки дії податківців можуть бути непередбачувані.

Спосіб 3. Дарування товару від громадян за письмовим договором. Цей спосіб схожий на попередній з тією тільки різницею, що з громадянина не потрібно утримувати податки і подавати об’єднаний ЄСВ/ПДФО/ВЗ-розрахунок. Документ на товар — договір дарування.

Але вартість подарованого товару податківці захочуть бачити в підприємницькому доході єдиноподатника за звичайними цінами (категорія 107.01.03 ЗІР). Відповідно тій же групі 3 єдиного податку такий варіант не цікавий.

Ну й, само собою, дарувати товар потрібно в розумних межах, щоб податківці не зацікавилися, звідки товар узявся в дарувальника і чи не веде він госпдіяльніть без держреєстрації.

Подарунок, отриманий підприємцем на єдиному податку за письмовим договором, включається до його підприємницького доходу і не включається до громадянського. Тому ФОП не потрібно буде сплачувати громадянські ПДФО і ВЗ з вартості подарунка img 3.

Спосіб 4. Документи на вже проданий товар. Часто виникає запитання: а чи будуть податківці вимагати документи на вже проданий товар? На наш погляд, у них такого права немає.

Пункт 12 ст. 3 і ст. 20 Закону про РРО говорить про документи тільки на ті товари, які знаходяться в місці продажу (госпоб’єкт). Утім, від податківців можна чекати будь-що.

Проте вам можуть допомогти два важливих правила:

1) податківці точно не мають права перевіряти ФОП за 2017 рік і раніше (відповідно документи на товар, проданий у той час, не можуть вимагати);

2) якщо з 2018 по 2020 роки ФОП отримував, наприклад, здебільшого дохід від надання послуг громадянам, а не від торгівлі товарами, то, скільки саме отримано від того або іншого виду діяльності, податківцям визначити буде складно.

Небезпечні способи (краще утриматися)

Документ «сам — собі». Якщо ФОП випише документи на товар сам собі, ні податківців, ні суд він ними не переконає. Такі документи точно не підійдуть.

Накладна за формою № М-11 може підійти тільки в разі, якщо ФОП сам виготовляє продукцію й у нього є хоч якісь «зовнішні» документи на сировину.

Єдина надія — на «опис залишків товарів на початок обліку», про який ми говорили на початку статті. Але, знову ж таки, навіть щодо нього є деякі ризики.

Купівля документів в інших ФОП або юросіб. Категорично не радимо зв’язуватися з фіктивними фірмами-одноденками. Якщо податківці при перевірці виявлять, що фірма — фіктивна, то всю первинку, яку ви в них купили, визнають фіктивною — і привіт, штрафи img 4. Суди теж часто підтримують таку практику.

Документи від іншого ФОП, а той — від третього, третій — від четвертого і так далі ланцюжком. Деякі рекомендують попросити документи на товар у дружного єдиноподатника. У цьому випадку податківці можуть зробити запит до такого єдиноподатника, звідки в нього документи на товар? Той, у свою чергу, попросить їх в іншого дружнього спрощенця. І так далі ланцюжком у надії, що податківці рано чи пізно здадуться img 5.

Що ж, ця схема робоча, але ризикована. По-перше, не всім вдасться легко знайти безліч дружніх єдиноподатників, які торгують одним і тим же товаром. А по-друге, раптом податківці не здадуться? Хоча тут уже, імовірно, все залежить від обороту спрощенців — дрібна це риба чи велика.

Документи від ФОП-«безготівника». У мережі можна натрапити на таку пораду: вставити між продавцем і підприємцем-покупцем єдиноподатника групи 2 (так звану «прокладку»). «Прокладка» буде продавати весь товар роздрібному продавцеві тільки за безготівку і видавати документи. А якщо податківці вимагатимуть документи на товар у самого ФОП-«прокладки», то впирати на те, що п. 12 ст. 3 і ст. 20 Закону про РРО на нього не поширюється.

Ми б не радили користуватися цим способом, оскільки податківці можуть чіплятися до ФОП-«прокладки» зі штрафом за нібито купівлю товару в громадянина без утримання ПДФО і ВЗ.

А можуть і взагалі визнати правочин фіктивним, особливо якщо ФОП-«прокладка» подаватиме весь товар одному й тому ж роздрібному торговцеві.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі