Теми статей
Обрати теми

Працівник з інвалідністю та пільгові ставки ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Законодавець установив пільгові ставки ЄСВ для роботодавців — юросіб та підприємців, які вони застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю. Чому дорівнює розмір пільгової ставки? З якого моменту її можна застосовувати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

Спершу ознайомимося зі ставками ЄСВ, які застосовують страхувальники до бази нарахування ЄСВ осіб з інвалідністю (трудові доходи (зарплата, лікарняні, допомога по вагітності та пологах) і цивільно-правові доходи (винагорода за цивільно-правовим договором (ЦПД)).

Ставки ЄСВ у 2021 році. Застрахована особа має інвалідність

з/п

Категорія платника, який нараховує ЄСВ на базу нарахування, визначену щодо осіб з інвалідністю

Вид доходу

трудові доходи

винагорода за ЦПД

1

Підприємства, організації (окрім зазначених у пп. 2 і 3 цих таблиці) і ФОП на доходи осіб з інвалідністю

8,41 %

22 %

2

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ і УТОС*

5,3 %

5,3 %

3

Підприємства та організації громадських організацій осіб з інвалідністю* на доходи осіб з інвалідністю

5,5 %

22 %

* Якщо у них кількість працівників з інвалідністю становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких працівників з інвалідністю — не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Для застосування пільгової ставки ЄСВ: (1) працівник з інвалідністю повинен надати роботодавцеві довідку до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності, а (2) роботодавець — зробити її копію і засвідчити.

Відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії.

Правила застосування. За загальним правилом роботодавці застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю пільгову ставку ЄСВ:

— починаючи з дати встановлення працівникові групи інвалідності, але не раніше отримання і засвідчення роботодавцем копії довідки до акта огляду в МСЕК;

— закінчуючи датою відміни інвалідності на підставі рішення МСЕК. Також, якщо працівник не пройшов у визначені строки огляд у МСЕК, а термін, на який установлена інвалідність згідно з довідкою МСЕК, закінчився, то з наступного дня застосовуємо загальну ставку ЄСВ.

При цьому до дати отримання та засвідчення зазначеної довідки і після дати відміни інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 % визначеної бази нарахування.

Якщо працівникові донараховуємо зарплату за місяці до встановлення інвалідності або після відміни інвалідності нараховуємо зарплату за період, коли він мав інвалідність, то застосовуємо ставку ЄСВ у розмірі, який діє зараз на момент донарахування такого доходу. Підстава — ч. 4 ст. 9 Закону про ЄСВ.

Наприклад, працівникові підприємства встановили інвалідність у березні 2021 року (ставка ЄСВ змінилася з 22 на 8,41 %). У серпні йому донарахована помилково не нарахована індексація за грудень 2020 року. Такі донараховані суми включаємо у базу нарахування серпня і нараховуємо на них ЄСВ за ставкою 8,41 %.

Також застосовуємо ставку ЄСВ, яка діє на момент нарахування, й у разі, коли в поточному році нараховуємо (донараховуємо) працівникові з інвалідністю лікарняні/декретні за минулі періоди, в яких він не мав інвалідності (див. IПК ДФСУ від 23.10.2018 р. № 4525/6/99-99-13-02-03-15/IПК).

Вимога про сплату ЄСВ з мінзарплати. Якщо до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовується пільгова ставка ЄСВ, наприклад 8,41 %, то єдиний внесок нараховуєте на його фактичну базу нарахування. Вимога про сплату ЄСВ з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не нижче мінімальної зарплати, тут не працює.*

Це випливає з положень ч. 5 та 13 ст. 8 Закону про ЄСВ і прямо зазначено в п.п. 6 п. 2 розд. III Iнструкції № 449*.

* Iнструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 24.05.2015 р. № 449.

Звітуємо з ЄСВ. Відображення в Податковому розрахунку виплат, нарахованих працівникам з інвалідністю, має свої особливості.

Розпочнемо з основної частини Розрахунку. Його розд. I формується на підставі даних Д1 за відповідний місяць звітного кварталу. Але в цьому розділі є і рядки, які ваша програма може не заповнити автоматом. Тому проконтролюйте цей момент.

Йдеться про рядки 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 розд. I Розрахунку. У них yводимо суми ЄСВ, які б нарахував роботодавець на базу нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, якби не застосовував пільгову ставку ЄСВ.

Зауважимо: інформація, наведена в рядках 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 розд. I Розрахунку, є за своєю суттю довідковою і не береться до уваги при обчисленні загальної суми зобов’язань з ЄСВ (див. рядки 7 і 8 розд. I Розрахунку).

Переходимо до Д1. У графі 08 Д1 роботодавець зазначає той код категорії застрахованої особи, який відповідає виду доходу з урахуванням «пільговості» ставки ЄСВ. Так, наприклад, звичайний роботодавець, який нараховує на доходи працівника з інвалідністю ЄСВ за ставкою 8,41 %, відображає: (а) суму заробітної плати — з кодом категорії застрахованої особи «2»; (б) суму лікарняних — з кодом «36»; (в) суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами — з кодом «43»; (г) суму «військової» середньої зарплати — з кодом «66».

Iнші графи Д1 заповнюєте в загальному порядку. Тут без особливостей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі