Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-додаток для ФОП на ЄП: цікавості від податківців

Савченко Олена, налоговый эксперт
Починаючи з цього року підприємці на єдиному податку звітують про ЄСВ «за себе» у складі єдиноподаткової декларації. Конкретно — у додатку 1, який є частиною такої декларації. Додаток цей новий, питань щодо його подання і заповнення виникає багато. Частину з них розберемо саме зараз.

В які строки подаєтся додаток 1 до ЄП-декларації у випадку призначення пенсії?

Якщо ФОП оформляє пенсію, йому треба подати ЄП-декларацію з типами «Звітна» + «Довідково» (107.01.07 ЗIР). Це необхідно для того, щоб Пенсійний фонд зміг визначити стаж на момент виходу на пенсію і побачити суми внесків за поточний рік до виходу на пенсію. Але врахуйте, що подати таку декларацію за місяці поточного року можливо лише до старту подання звітності за такий рік. Тобто з 01.01.2022 р. подати ЄП-декларацію і додаток до неї з типами «Звітна» + «Довідково» за місяці 2021 року буде неможливо. Далі — тільки «Звітна» за 2021 рік.

При цьому врахуйте: подання у складі ЄП-декларації додатка 1 з додатковою позначкою «Довідково» не звільняє єдиноподатника від подання цього додатка у складі звітної декларації за рік.

ФОП відмовляється від спрощеної системи оподаткування. Чи подавати додаток 1 у складі ЄП-декларації?

Так, ФОП, який відмовляється від спрощеної системи, подає в податковий орган додаток 1 у складі ЄП-декларації з типом «Звітна» (107.01.07 ЗIР). У такому додатку ФОП зазначає, зокрема: в розд. 4 в полі «Податковий (звітний) період» позначку «Х» поряд з відповідним звітним періодом, у розд. 5 — позначку «Х» в полі «перехід на сплату інших податків і зборів», у розд. 8 — період перебування на ЄП (з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати (останнє число місяця) переходу на загальну систему, у розд. 8.1 — «6».

Який тип потрібно зазначити ФОП в ЄП-декларації і додатку 1 до неї, якщо в ЄП-декларації потрібно виправити помилки, при цьому ЄП-декларація за минулий звітний період подавалася, а звітність за формою Д5 — ні?

На думку податківців (107.01.07 ЗIР), у такому разі в ЄП-декларації і додатку 1 до неї потрібно зазначати тип «Уточнююча», заповнюючи в уточнюючій ЄП-декларації повторно всі показники з правильними даними. При цьому показник рядка 14 декларації переноситься в рядки 15 і 16. І обов’язково заповнюється розд. VII, в якому відображаються зобов’язання з ЄСВ. При цьому потрібно заповнити й додаток 1.

Схоже, так само можна спробувати відзвітувати усім тим ФОП, які не подавали («забули» подати) звітність за 2020 рік за формою № Д5 (але при цьому таким ФОП не треба коригувати дані ЄП-декларації).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі