Теми статей
Обрати теми

ЄП-звільнення від РРО/ПРРО: ветеринарний аспект

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Чи належить продаж ветпрепаратів до лікарських засобів, а лікування тварин — до надання платних послуг у сфері охорони здоров’я? Чи потрібен ФОП-ЄП, що займається продажем ветпрепаратів та лікуванням тварин, РРО/ПРРО?

Відразу відповідь — ні, не потрібен. У законодавстві є визначення, що власне розуміється під лікарськими виробами та виробами медпризначення (абз. 2 ч. 1 ст. 2 Закону № 123*, абз. 34 ст. 2 Закону про РРО), а також що собою являють послуги охорони здоров’я (абз. 10 ч. 1 ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII). Усі вони свідчать про те, що продаж лікарських засобів та виробів медпризначення, а також надання послуг охорони здоров’я обмежуються людською сферою і зовсім не стосуються тварин.

* Закон України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР.

До того ж ветеринарна діяльність і діяльність у сфері охорони здоров’я мають різні коди КВЕД (75 і 86 відповідно).

Таким чином, ФОП-ЄП груп 2 і 3, які займаються продажем ветеринарних препаратів та наданням послуг з лікування тварин (код КВЕД 75 «Ветеринарна діяльність»), не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО. Звичайно, за умови, що обсяг доходу протягом календарного року не перевищує установленої межі: у 2020 році — 1 млн грн, у 2021 році — 1320000 грн. Це підтверджують і податківці в категорії 109.04 ЗІР.

Є окремі випадки, коли одні й ті самі препарати можуть використовуватися і для людей, і для тварин. Як бути в такому разі?

Держреєстрацію лікарських засобів здійснює МОЗ відповідно до Порядку № 376**, а ветпрепарати реєструє Держпродспоживслужба згідно з Положенням № 1349***. Відповідно інформація про лікарські засоби та ветпрепарати міститиметься в різних реєстрах. Дивимося: в якому з реєстрів є відомості про цей товар****. Виходячи із цього його й класифікуємо.

** Порядок держреєстрації (перереєстрації) лікарських засобів.., затверджений постановою КМУ від 26.05.2005 р. № 376.

*** Положення про держреєстрацію ветеринарних препаратів, затверджене постановою КМУ від 21.11.2007 р. № 1349.

**** Он-лайн реєстри ви можете знайти за посиланнями: www.drlz.com.ua — Держреєстр лікарських засобів України; www.dls.gov.ua/wp-content/uploads/2018/07/%D0%A0%D0%B5%D0%B5%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80.pdf — Держреєстр медтехніки та виробів медпризначення; dpss.gov.ua/diyalnist/reyestrividkritidani — реєстри ветпрепаратів.

Якщо ж один і той же товар зареєстрований і як лікарський засіб, і як ветпрепарат, або якщо з документів постачальника випливає, що цей товар може бути використаний за подвійним призначенням (і для тварин, і для людей), то ситуація неоднозначна. Передбачити позицію податківців тут складно. Цілком можливо, що вони наполягатимуть на тому, що в цьому випадку ви реалізуєте саме лікарські засоби (вироби медпризначення), тому потрібно використовувати РРО/ПРРО.

Як варіант — відправити податківцям запит на письмову індивідуальну податкову консультацію, в якому детально викласти всі ваші обставини. І діяти вже на підставі цієї консультації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі