Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт з ЄСВ і ПДФО. Уже за січень?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Нова звітність, яка поєднує в собі два звіти, а саме ЄСВшну форму № Д4 і форму № 1ДФ, затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773. Скажемо відразу: вона відрізняється від тієї, яку нам показували в проєкті. А ще криє в собі неприєм­ні несподіванки. Тому поговорити є про що. Ба більше, може так статися, що складати цю звітність ви будете навіть раніше, ніж планували.

Об’єднана звітність носить назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, та сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок). Податковий розрахунок має 6 додатків. Звичайні роботодавці матимуть справу тільки з 4-ма з них. Це:

додаток 1 (Д1) — «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам)». Це практично близнюк таблиці 6 Звіту з ЄСВ. Якщо говорити про таблиці, то вони відрізняються тільки однією графою: у Д1 додана графа «25. Ознака 0, 1». Це пов’язано зі зміною порядку виправлення помилок у ЄСВшних таблицях. Його спробуваали уніфікувати, зробивши виправлення помилок з ЄСВ, ПДФО і ВЗ однаковим, таким, як є сьогодні у формі № 1ДФ;

додаток 4 (4ДФ) — «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору». Цей додаток має два розділи, проте в ньому персоналізовано відображатимемо не лише ПДФО, але й ВЗ.

До речі, ознаки доходів, які відображають, не змінилися. Ознаки податкових соціальних пільг також.

Важливо. Додаток 4ДФ потрібно заповнювати не загальними сумами за квартал, а з розбиттям за місяцями звітного кварталу. Тому у звіті за 1 квартал 2021 року буде додаток 4ДФ за січень, додаток 4ДФ за лютий і додаток 4ДФ за березень;

додаток 5 (Д5) — «Відомості про трудові відносини та період проходження військової служби». Так само, як раніше ми формували таблицю 5 Звіту з ЄСВ, тепер ми формуватимемо Д5, якщо протягом звітного кварталу відбулися такі події: (1) із застрахованою особою був укладений або розірваний трудовий договір або цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг); (2) застрахованій особі надана або в неї закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду до 3 років (від 3 до 6 років); (3) працівник був переведений на іншу посаду (роботу) у того ж роботодавця.

Крім того, додано нові підстави для подання Д5, а саме працівник був: призначений на нову посаду; переведений з одного структурного підрозділу до іншого у того ж страхувальника-роботодавця.

Якщо підстав для формування додатка 5 (Д5) не було, то порожню таблицю в об’єднаний звіт не включаємо.

Додаток 5 подаватимемо за квартал без розбиття за місяцями;

додаток 6 (Д6) — «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства». Д6 формуватимуть страхувальники, які мають робочі місця, робота на яких зараховується до спецстажу. Таблиця цього додатка — копія таблиці 7 Звіту з ЄСВ. Єдине — додана графа для виправлення показників. Це графа 17 «Ознака 0, 1». Додаток 6 також формуватимемо за кожен місяць звітного кварталу.

Тепер про строки подання Податкового розрахунку. Звітний період — податковий квартал (п. 51.1 ПКУ). Строк подання — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Але тут є такий нюанс.

Тобто за 1 квартал 2021 року Податковий розрахунок слід подати не пізніше 11 травня 2021 року (з урахуванням «святково-вихідного» перенесення).

Оновлений Податковий розрахунок може мати тип: «звітний», «звітний новий», «уточнюючий» і «довідковий». Звичайно, в око впадає саме останній тип. Адже ні форма № 1ДФ, ні ЄСВшна форма Д4 з типом «довідковий» не подавалася. А розгадка появи довідкової звітності — така. Фонди не можуть довго чекати на вашу об’єднану звітність. Якщо у вас на підприємстві з’являється працівник, який виходить на пенсію або претендує на виплати з фондів, вам потрібно буде подати на нього цей звіт як «довідковий». Тобто тип «довідковий» зазначатимемо у випадку, якщо Податковий розрахунок подаємо з відомостями, необхідними для призначення застрахованим особам: пенсії; матеріального забезпечення, страхових виплат.

Такий звіт міститиме тільки додатки з інформацією на працівника, необхідною для призначення відповідної виплати.

Причина подання звітності зазначатиметься в «шапці» відповідного додатка, який подається у складі Податкового розрахунку з типом «довідковий». Якщо проставлена відмітка:

— «для призначення пенсії» (додатки Д1 (рядок 035), Д5 (рядок 036) і Д6 (рядок 034) за наявності в них інформації про застраховану особу), то додатки повинні містити відомості, необхідні для призначення пенсії застрахованій особі. Їх подаватимемо за період до дати формування заяви на призначення пенсії;

— «для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» (додаток Д1 (рядок 035) і за необхідності додаток Д5 (рядок 036)) — у цьому випадку потрібно буде зазначити відомості для призначення інших соціальних виплат щодо застрахованої особи.

А тепер про найцікавіше. Періодичність надання таких довідкових звітів чітко не прописана в оновленому Порядку № 4. Зазначено тільки, що довідкові Податкові розрахунки подаються за наявності підстав для їх подання.

Проте не хотілося б складати і подавати такі звіти окремо на кожного працівника, який претендує на виплати з фондів. Зручніше було б подавати, наприклад, один довідковий звіт щодо всіх випадків, які відбулися в поточному місяці. Але поки залишається тільки чекати офіційних роз’яснень контролерів.

Якщо відштовхуватися від логіки призначення та розрахунку соцвиплат, то вперше необхідність подання довідкового (!) звіту може виникнути за січень 2021 року в лютому.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі