Теми статей
Обрати теми

«Транспортний» звіт — 2021: завидна постійність

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Граничний строк подання декларації з транспортного податку тепер — не пізніше за 20 лютого. В іншому все без змін. Коротко нагадаємо основні правила нарахування і сплати цього податку.

Платники

Поріднитися із транспортним податком вимушені фіз- і юрособи, у тому числі нерезиденти, в яких є власні зареєстровані в Україні легкові автомобілі (п.п. 267.1.1 ПКУ). Які саме легкові автомобілі — див. далі.

За фізосіб (у тому числі ФОП) усю роботу роблять податківці (розраховують податок, направляють повідомлення-рішення про сплату). Тому в цій статті говоримо тільки про юросіб.

Важливо! На перше місце поставлена власність на автомобіль. Платить той, хто є власником. Відповідно у випадку з тією ж орендою податок платить власник-орендодавець.

Об’єкт і база

Транспортним податком оподатковуються легкові автомобілі:

1) з моменту випуску яких минуло не більше 5 років включно (для 2021 року — автомобілі, випущені не раніше 2016 року);

2) середньоринкова вартість яких становить більше 375 мінзарплат на 1 січня звітного (податкового) року (на 2021 рік — більше 2,25 млн грн).

Лише при одночасному дотриманні зазначених критеріїв ваше авто потрапляє під оподаткування. Розглянемо їх детальніше.

Вік

Щоб його дізнатися, достатньо зазирнути в техдокументацію на автомобіль або в договір (супровідні документи) на його придбання й дізнатися дату виготовлення вашої «конячки» (місяць і рік).

Якщо місяць «народження» (календарну дату) авто знайти не вийде, ним стане січень того року, про який говориться в документах на легковичок (див. примітку 8 до «транспортної» декларації*).

* У цій примітці також сказано: «У разі необхідності визначення дати виготовлення транспортного засобу (мм.рррр) здійснюється експертами, суб’єктами господарювання, до компетенції яких входить проведення судових автотоварознавчих експертиз та експертних досліджень, суб’єктами оціночної діяльності…»

У разі закінчення 5-річного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок платиться не за весь рік, а за період з 1 січня до початку місяця, що настає за місяцем, в якому вік авто досягне 5 років (п.п. 267.6.7 ПКУ).

Вартість

Щороку до 1 лютого звітного року Мінекономрозвитку на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік легкових автомобілів, із року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) і середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (абз. 3 п. 267.2.1 ПКУ).

Тому завдання власника авто зводиться до такого:

1) зайти за адресою https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice;

2) відкрити файл «Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2021 році». Якщо ваше авто в цьому переліку є — платити транспортний податок за нього потрібно. Якщо ні — не потрібно.

Сума податку і порядок розрахунку

Ставка податку встановлена з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 грн за кожне «об’єктне» авто (п. 267.4 ПКУ).

У загальному випадку (якщо вік авто протягом року не досягне 5 років) для конкретного легковичка достатньо взяти ставку податку (25000 грн). Це і буде загальна річна сума податку за це авто.

Якщо в підприємства декілька автомобілів, ставку податку множать на кількість авто.

Як ми вже сказали, нюанси виникають за ситуації, коли у звітному році минає 5 років з дати виробництва легковичка.

Приклад. Підприємство володіє легковим авто, дата виробництва якого — 27.04.2016 р. і яке зазначене в Переліку Мінекономрозвитку.

Кількість місяців володіння автомобілем у звітному році (гр. 9 декларації) — 4 (з 1 січня до 1 травня). Річна сума податку (гр. 10 декларації) — 8333,33 грн (25000 : 12 х 4). Платіж за I квартал (гр. 11 декларації) — 6250,00 грн, платіж за II квартал (гр. 12 декларації) — 2083,33 грн. За інші два квартали за це авто нічого платити не потрібно.

Додаткові нюанси можуть виникнути і після річного декларування станом на 1 січня звітного року. Так, якщо ви придбаєте оподатковуване авто протягом року, податок за нього сплачується з місяця, в якому виникло право власності на нього, — пропорційно кількості місяців, що залишилися до кінця року (25000 : 12 х кількість місяців перебування у власності у звітному році). При цьому декларацію подаємо протягом місяця із дня виникнення права власності (пп. 267.6.4, 267.6.6 ПКУ).

За ситуації, коли авто придбане в одному місяці, а зареєстроване в іншому, податок сплачується з місяця, в якому проведена реєстрація авто (п.п. 267.6.6 ПКУ, роз’яснення в категорії 110.05 ЗІР).

А що в старого власника (продавця)? Він сплачує податок до початку того місяця, в якому втрачено право власності на автомобіль. Відповідним чином продавець відкоригує (зменшить) задекларовану раніше суму податку на звітний рік.

Декларуємо

Платники податку — юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше за 20 лютого цього ж року подають за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (тих самих «молодих» дорогих легковичків) декларацію із розбиттям річної суми поквартально (п.п. 267.6.4 ПКУ).

Декларацію подаємо за тією ж формою, що й у минулому році, — затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 415 (ср. ). Останній день подання — 22.02.2021 р. (з урахуванням святково-вихідного перенесення). При заповненні декларації використовуйте підказки у виносках, зокрема щодо округлення та підрахунку податку за «неповні» квартали в разі «приходу»/«відходу»/досягнення віку 5 років.

Якщо протягом року відбудуться зміни (купили нове авто, продали старе, авто знищено в ДТП тощо), суму податку потрібно буде перерахувати і подати уточнюючу декларацію.

Сплачуємо

Задекларовані у графах 11 — 14 декларації платежі сплачуємо за місцем реєстрації авто (п.п. 267.7.1 ПКУ) щоквартально до 30 числа місяця, що настає за відповідним кварталом (п.п. «б» п.п. 267.8.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі