Теми статей
Обрати теми

Чим загрожує неправильний код УКТ ЗЕД у чеку

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Якщо під час перевірки буде виявлено факт реалізації підакциз­ного товару через РРО/ПРРО з неправильно запрограмованим кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, порушникові загрожує фінсанкція в розмірі 5100 грн і адмінштраф — такий головний висновок консультації в категорії 109.20 ЗІР, яку пропонуємо вам обговорити!

Податківці стверджують: якщо в чеку РРО/ПРРО неправильно запрограмований код УКТ ЗЕД якогось підакцизного товару, вам загрожує та ж відповідальність, що й при повній відсутності такого коду, а саме: 1) фінсанкція в розмірі 5100 грн згідно з п. 7 ст. 17 Закону про РРО; 2) адмінштраф за ст. 1551 КУпАП у розмірі від 34 до 85 грн на осіб, що здійснюють розрахункові операції, і в розмірі від 85 до 170 грн на посадових осіб. Висновок не втішний, але логічний. Чому?

Будь-яка розрахункова операція через РРО/ПРРО повинна супроводжуватися створенням у паперовій та/або електронній формі відповідного розрахункового документа (п. 1 ст. 3 Закону про РРО). Одним з обов’язкових реквізитів такого документа (фіскального чека) названо код товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, який зазначається у випадках, передбачених законодавством (п. 2 розд. ІІ Положення № 13*). При цьому проводити розрахункові операції через РРО/ПРРО для підакцизних товарів необхідно з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості (п. 11 ст. 3 Закону про РРО). Тобто при продажу підакцизних товарів (їх перелік див. у ст. 215 ПКУ) в чеку РРО/ПРРО обов’язково повинен відображатися код УКТ ЗЕД.

* Затверджено наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Узагалі-то, якщо в розрахунковому документі відсутній хоча б один обов’язковий реквізит, такий документ не визнається розрахунковим (п. 3 розд. I Положення № 13). Причому контролери некоректно заповнений обов’язковий реквізит традиційно прирівнюють до його відсутності (див. лист ДПАУ від 09.12.2008 р. № 12115/6/23-701) і, як наслідок, до невидачі розрахункового документа, за що накладається штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО (консультація в категорії 109.18 ЗІР).

Хоча суди незначну помилку в якомусь з обов’язкових реквізитів чека як критичну не розцінювали (ухвала ВАСУ від 27.05.2014 р. № К/9991/52660/11).

Утім, код УКТ ЗЕД — реквізит особливий, відмінний від інших. І санкція в нього своя — не за п. 1 ст. 17 Закону про РРО, а за п. 7 цієї статті. А вона з невидачею розрахункового документа ніяк не пов’язана. Її застосування залежить від того, чи зазначений код реалізованого підакцизного товару. Ба більше, у чеку потрібно зазначати саме десятизначний код УКТ ЗЕД, адже в п. 11 ст. 3 Закону про РРО йдеться про код товарної підкатегорії. Тобто скорочувати код до восьми знаків не можна (ІПК ДПСУ від 04.06.2021 р. № 2254/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Інакше кажучи, якщо ви хоча б на одну цифру помилилися при програмуванні коду або запрограмували не всі десять цифр, то ідентифікувати конкретну позицію акцизного товару, що реалізовується, буде неможливо. А оскільки так, то вимогу про програмування товару із зазначенням коду, по суті, не виконано. Отже, штрафним санкціям бути img 1.

Але є й добра новина. Як роз’яснили податківці у свіжій консультації в категорії 109.18 ЗІР, фінсанкція в розмірі 5100 грн накладається незалежно від кількості встановлених під час перевірки таких порушень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі