Теми статей
Обрати теми

Оновлені форми фіскальних касових чеків та інші зміни

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У перший день ІІ півріччя набрав чинності наказ № 329*, яким Мінфін вніс низку змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів**. Що саме змінилося? Давайте знайдемо відповіді разом!

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» від 08.06.2021 р. № 329.

** Затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі — Положення № 13).

Розпочнемо з того, що наказ № 329 опублікований і набрав чинності саме 01.07.2021 р. Цим наказом оновлено форми: 1) фіскального касового чека на товари (послуги) (форма ФКЧ-1, додаток 1 до Положення № 13); 2) фіскальні касові чеки видачі коштів (який видається у разі видачі коштів покупцю під час повернення товару, рекомпенсації послуги, прийняття цінностей під заставу та в інших випадках) (форма ФКЧ-2, додаток 2 до Положення № 13).

Суть змін фактично зводиться до того, що у фіскальному касовому чеку повинні будуть міститися такий обов’язковий реквізит, як цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (ЦЗШКМАП) на алкогольні напої (новий рядок 9). Причому зазначатися він повинен «у випадках, передбачених чинним законодавством».

Що тут мав на увазі Мінфін? Судячи з погоджувальних документів (лист ДПСУ від 20.04.2021 р. № 4571/5/99-00-07-05-01-05, www.drs.gov.ua/wp-content/uploads/2021/04/dokument-1986_1_2_19-21.pdf), бачити у чеку цей реквізит податківці та Мінфін бажають в усіх випадках, коли чинним законодавством на алкогольному напої передбачена наявність акцизної марки img 1. При цьому якщо в продавця немає сканера штрих-кодів, доведеться набирати ЦЗШКМАП вручну.

У принципі, не виключено, що дуже швидко згадка про ЦЗШКМАП на алкогольні напої в чеку та необхідність сканування акцизної алкогольної марки «спливуть» і у Законі про РРО.

Зміни до Закону про РРО в частині обов’язковості зазначення в чеку РРО/ПРРО ЦЗШКМАП на алкогольні напої ми бачимо в тому ж проєкті податкової реформи (законопроєкт від 02.06.2021 р. № 5600). Але поки це тільки проєкт!

Тим, хто перебуває «в зоні ризику», слід звернути увагу на «перехідні положення» з п. 2 наказу № 329:

«до 01 жовтня 2021 року вимоги до форми та змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій до дня набрання чинності цим наказом».

Крім того, затверджено форму фіскального касового чека за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі (форма ФКЧ-5, новий додаток 7 до Положення № 13).

Ось, власне, й усі зміни з такого великого за обсягом наказу № 329.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі