Теми статей
Обрати теми

Єдинник: КВЕД для продажу неліквідів

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас звернувся платник ЄП (3 гр., юрособа, ставка ЄП 5 %) з такими запитаннями. Основні види його діяльності (та КВЕД) стосуються сфери ІТ. На балансі є зношені комп’ютери, ноутбуки, меблі, автомобіль, автошини тощо. Він хоче ці неліквіди комусь сплавити і запитує в нас: чи потрібно йому для цього мати/реєструвати нові КВЕД? Якщо так, то як їх правильно підібрати? Його цікавлять також облік і оподаткування таких операцій. Шукаємо разом відповіді!

У таких ситуаціях зазвичай ідеться про продаж основних засобів (ОЗ), але в єдинника можуть бути інші неліквіди (автошини тощо), які обліковуються не як ОЗ (у т. ч. МНМА), а як МШП або інші види запасів. Це впливає на оподаткування й облік операцій з їх продажу.

Чи потрібні спеціальні КВЕД

Отже, чи потрібно єдиннику для реалізації зазначеного (та іншого) «мотлоху» отримувати-додавати до тих видів діяльності, які він має в реєстрі платників ЄП, нові коди КВЕД? Тут зазначимо, що п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ вимагає від єдинників 1 — 3 груп у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП, перейти на загальну систему оподаткування — з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювалися такі види діяльності.

І хоча, виходячи з інших норм ПКУ, види діяльності мають значення насамперед для платників ЄП груп 1 і 2*, негативні наслідки, передбачені п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ (перехід на загальну систему), поширюються і на платників ЄП групи 3.

* У платників цих груп види діяльності можуть впливати на розмір ЄП.

Такого висновку можна дійти з тексту п. 298.2 ПКУ. Отже, формально продаж таких неліквідів без наявності відповідних кодів КВЕД у реєстрі платників ЄП може призвести до «вильоту» з ЄП на загальну.

Але якщо міркувати неформально, то платникові ЄП групи 3 не заборонено займатися будь-якими видами діяльності, крім прямо заборонених на ЄП у п.п. 291.5.1 ПКУ. І розмір ЄП групи 3 від виду діяльності не залежить. Крім того, в розд. XIV ПКУ спецнорма (п. 292.2 ПКУ) встановлює, як визначати дохід від продажу ОЗ. Ця обставина свідчить про те, що єдинникам продавати їх ОЗ, у принципі, не заборонено. І тому такі разові операції, як продаж ОЗ (та інших неліквідів), думаємо, не варто розглядати як окремий вид діяльності платника ЄП. Але такі аргументи можуть податківців не переконати.

І тут їм варто нагадати про ІПК ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2902/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (ср. ). Вона стосується продажу легкового авто (товар підакцизний, а такими товарами на ЄП узагалі не можна торгувати), але її висновки вважаємо застосовними до реалізації інших видів ОЗ (а також неліквідів з МШП та інших запасів). Зокрема, податківці в цій ІПК зазначають, що продаж автомобіля, який обліковувався на балансі підприємства у складі ОЗ і використовувався ним, не є обраним видом діяльності.

Відповідно така одинична операція не є підставою для переходу на загальну систему і не вимагає внесення відповідних змін до видів госпдіяльності, зазначених у реєстрі платників ЄП.

Дещо іншу думку про продаж платником ЄП групи 3 авто висловлено в ІПК ГУ ДПС у Миколаївській обл. від 04.05.2020 р. № 1791/ІПК/14-29-04-03-24. Вони там згадали про «каральний» п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ. І зауважили, що ПКУ не визначає поняття «разовий продаж», але прямо не заперечують таку операцію і не наполягають на отриманні спеціального коду КВЕД. Крім того, зазначимо, що відновлена дія консультації в категорії 108.05 ЗІР, у якій ДПСУ дозволяє платникам одноразово реалізувати ОЗ — легкове авто (незважаючи на те, що це підакцизний товар)!..

Утім, вважаємо, що в цьому випадку платникові ЄП краще піти обережними шляхами. Таких шляхів ми бачимо декілька: отримати ІПК із цього питання (радимо в запиті згадати висновки ІПК ДФСУ і категорії 108.05 ЗІР) або додати необхідний(і) вид(и) діяльності — код(и) КВЕД для реалізації згаданого «мотлоху». Перший шлях (ІПК) може привести і до другого.

Тобто, якщо від ДПС не отримаєте ліберальну ІПК, краще внести відповідний код КВЕД до ЄДР, а потім і до реєстру ЄП, щоб раптом вас не скинули на загальну.

До цього схиляються і фіскали в ІПК ДФСУ від 20.02.2018 р. № 683/6/99-99-12-02-03-15/ІПК. Нам здається, тут варто обирати не спеціальні коди, які здебільшого передбачають торгівлю в спеціалізованих магазинах (як, наприклад, код 47.41 КВЕД**), а якийсь загальний код. Наприклад, код 47.99 (Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами).

** «Роздрібна торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах».

Зауважимо, що строки внесення змін (подання Заяви) за видами діяльності до реєстру ЄП для платників 3 групи не встановлені***, тому тут податківці рекомендують: не пізніше за останній день кварталу, в якому вдібулися такі зміни (категорія 108.04 ЗІР).

*** Цей факт хоча і побічно, але підтверджує наші нефіскальні висновки про нові коди для групи 3.

Але ми настійно радимо вам вносити зміни заздалегідь — ще до продажу, щоб не ризикувати спрощеною системою!

Облік і оподаткування

Усі суми, отримані від продажу будь-яких неліквідів, оподатковуватимуться ЄП за ставкою 5 %. А суми, отримані за ОЗ, які пропрацювали більше 12 календарних місяців, оподатковуються за цією ж ставкою, але за спеціальними правилами. Нижче наводимо кореспонденції з продажу єдинником «юзаного» більше 12 місяців ОЗ (б/в ноутбука): первісна вартість — 16000 грн, амортизація — 9000 грн, ціна продажу — 10000 грн.

Продаж єдинником б/в ноутбука

з/п

Зміст господарської операції

Сума,

грн

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Перевели ОЗ (ноутбук) до складу необоротних активів, утримуваних для продажу

7000

286

104

2

Списали суму нарахованого зносу

9000

131

104

3

Передали ноутбук покупцеві

10000

377

712

4

Списали балансову вартість ноутбука

7000

943

286

5

Віднесли на фінрезультат:

— суму доходу від продажу;

— балансову вартість проданого ноутбука


10000

7000


712

791


791

943

6

Отримали оплату від покупця

10000

311

377

7

Нарахували ЄП з різниці (10000 - 7000) х 5 %

150

92

641/ЄП

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі