Теми статей
Обрати теми

Оновили додаток 4ДФ: що робити, якщо вже здалися?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Мінфін наказом від 19.05.2021 р. № 278 виклав у новій редакції додаток 4ДФ до об’єднаного Податкового розрахунку з ЄСВ/ПДФО/ВЗ. Що це за зміни? Що робити тим, хто вже благополучно здав Податковий розрахунок за II квартал?

Спочатку пару слів, про що зміни. Додаток 4ДФ доповнено розділом для зазначення в ньому розгорнутої інформації про доходи фізосіб у вигляді бюджетного гранту. Нагадаємо, що оподаткування ПДФО бюджетних грантів регулюється зараз п. 170.71 ПКУ.

У додатку 4ДФ тепер за рядком 08 розділу III «Розгорнута інформація про бюджетні гранти» має бути відображено інформацію про осіб, щодо яких у розділі I додатка 4ДФ є відомості з ознакою доходу «Дохід у вигляді бюджетного гранту» (201), «Дохід у вигляді бюджетного гранту, використаний за нецільовим призначенням» (202), «Дохід у вигляді бюджетного гранту, що повертається платником податку» (203).

Довідник ознак доходів також доповнено відповідними кодами для позначення доходу у вигляді бюджетного гранту.

А тепер найголовніше. У п. 2 наказу Мінфіну зазначено, що Податковий розрахунок за новою формою подається за II квартал img 1. Але сам наказ на момент підготовки номера ще не опублікований і не набрав чинності. І що важливо — електронної оновленої форми звітності теж поки немає.

Зрозуміло, що можна «трохи» почекати. Адже ми зараз тільки на старті звітної кампанії за II квартал.

Але як бути з тим, що багато хто вже здав Податковий розрахунок з додатком 4ДФ за старою формою (отримали успішні квитанції 2)? А хтось, можливо, не захоче чекати. І це його право — здавати звітність у відведений для цього строк. Адже «старі» форми звітності доступні, оновлених немає, а з п. 46.6 ПКУ виходить, що в цій ситуації ну ніяк вимагати подання нового бланка за II квартал не можна.

Податківці, як нерідко буває в гострих ситуаціях, офіційно поки не висловилися.

На наш погляд, тим, хто вже здав Податковий розрахунок за чинною формою, залишається просто спостерігати за тим, що відбувається.

Сценаріїв розвитку ситуації може бути дуже багато. І намагатися їх передбачити — річ невдячна.

Знову ж таки, якщо з’явиться новий бланк, не наламайте дрів з поданням Податкового розрахунку з типом «Звітний новий». Він не перекриває попередній поданий документ. А працює як аналог «Уточнюючого» — повинен містити тільки кориговані дані. То ж для заміни «старого» бланка на «новий» не підходить.

Якщо ви плануєте здати Податковий розрахунок найближчим часом за старою формою, то теж «ОК». До набрання чинності наказом Мінфіну і появи його в електронному кабінеті, вважаємо, можна продовжувати здавати розрахунок за старою формою.

Цілком можливо, що тим, кому не потрібно показувати інформацію щодо грантів, узагалі дадуть спокій.

Додамо також, що в усних роз’ясненнях податківці поки рекомендували «здаватися» по-старому. Слідкуємо за ситуацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі