Теми статей
Обрати теми

Спрощення роботи з ПРРО: є постанова!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Кабмін спростив роботу з ПРРО, а саме: (1) легалізував можливість застосування в ПРРО по-ряд із кваліфікованим електронним підписом удосконаленого електронного підпису та/або вдосконаленої електронної печатки для оформлення розрахункових документів та передачі їх на фіскальний сервер; (2) забезпечив можливість здійснення операцій із видачі готівкових кош­тів держателям електрон­них платіжних засобів через ПРРО (раніше такі операції були доступні тільки для класичних РРО). Пропонуємо розібратися в подробицях!

Інформаційний привід для написання цієї замітки — постанова № 494*. 25 травня вона була опублікована в газеті «Урядовий кур’єр», 2021, № 98 і з цієї ж дати набрала чинності.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 р. № 199 і від 2 березня 2016 р. № 149» від 19.05.2021 р. № 494.

У п. 2 постанови № 199** тепер зазначено, що дія цих вимог (затверджених постановою № 199) поширюється на ПРРО, які застосовуються для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у готівковій та/або безготівковій формі, операцій із видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів. Тобто тепер стало можливим здійснення операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів через ПРРО. Раніше така опція була прописана тільки для РРО.

** Постанова КМУ «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій РРО та вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО для різних сфер застосування» від 18.02.2002 р. № 199.

Уточнимо, що йдеться не про повернення коштів покупцеві, щодо якого й раніше питань не було. Ідеться трохи про інше. Про ситуацію, коли торговець (підприємство або ФОП), що приймає в оплату електронні платіжні засоби (у т. ч. платіжні картки) і оснащений POS-терміналом, за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, надає держателю цих платіжних засобів послугу з видачі готівки. Так би мовити, приймає на себе функцію банкомата img 1.

У такому разі, нагадаємо, на відміну від ситуації з поверненням, повинен створюватися «Фіскальний касовий чек за операцією з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів» за ф. № ФКЧ-4 (додаток 6 до Положення № 13***).

*** Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Обов’язкові реквізити такого чека наведені в п. 2 розд. VII Положення № 13.

Крім того, абз. 6 п. 8 постанови № 199 підправили, легалізувавши застосування як кваліфікованих, так і вдосконалених електронних підписів. Тобто можна використовувати, зокрема, підписи, що зберігаються на звичайних флешках або на файлових носіях. Не обов’язково використовувати підписи, записані на токенах.

У принципі, й без цієї правки використання вдосконалених електронних підписів замість кваліфікованих зараз можливе. Але тільки тимчасово — до 05.03.2022 р.****

**** Згідно з постановою КМУ «Про реалізацію експериментального проекту…» від 03.03.2020 р. № 193.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі