Теми статей
Обрати теми

Донорські пільги: роз’яснення Мінсоцполітики

Савченко Олена, налоговый эксперт
Із новим донорським Зако­ном № 931* ми вас уже знайомили**. Цим документом дещо «підправили» пільги, які надаються донорам крові. Зараз ми отримали роз’яснення Мінсоцполітики щодо випадків, коли донор здає кров у вихідний день або в день відпустки. Поспішаємо вас із ними познайомити.

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

** Стаття «Новий «донорський» Закон: що нового для роботодавців?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

Нагадаємо, що новий Закон № 931 переважно зберіг за донорами крові та її компонентів їхні пільги. Але є нюанси.

Дні медобстеження і здавання крові

У такі дні донора звільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. Якщо медобстеження і здавання крові проводяться в один день, працівника звільняють від роботи на 1 день.

Якщо в ці дні працівник за погодженням із керівництвом підприємства був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Додатковий день відпочинку

Тут є важливе правило, яке роз’яснило нам Мінсоцполітики в листі від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07. Так, безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові, у тому числі в разі донації у вихідні, святкові та неробочі дні, працівникові надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. Але тільки якщо цей (який настає за днем донації) день є для нього робочим згідно з графіком роботи.

Тобто в разі донації крові напередодні вихідних і неробочих днів (чи безпосередньо в такий день) працівникові надається додатковий день відпочинку, тільки якщо цей (що настає за днем донації) день для нього є робочим за графіком роботи.

Наприклад, якщо працівник при п’ятиденному робочому тижні здає кров у суботу, додатковий день відпочинку безпосередньо після дня здавання крові йому не надається взагалі. Оскільки в неділю співробітник і так не працює. Перенести його на інший день або приєднати до відпустки в цьому випадку теж не можна.

А ось якщо працівник здасть кров у неділю, то він може скористатися додатковим днем для відпочинку: або безпосередньо після донації, тобто в понеділок, або приєднавши його до щорічної відпустки. Адже наступний після донації день є для нього робочим.

Працівник здає кров у період щорічної відпустки

Як роз’яснили фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07, у разі донації крові та/або компонентів крові в період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга — така відпустка продовжується на один день.

Хоча раніше, у період дії старого «донорського» Закону, якщо працівник здавав кров у період щорічної відпустки, то вона продовжувалася на 2 дні: на 1 день — за медичне обстеження і здавання крові + на 1 додатковий день для відпочинку за донорство.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі