Теми статей
Обрати теми

Повернення грошових коштів покупцю перевищило денну виручку

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємство веде касову книгу і має один РРО (операційна каса). У скриньці РРО постійно знаходиться розмінна монета в сумі 5 тис. грн. Виручка щодня здається з РРО до каси підприєм­ства. В один день повернення покупцеві (30 тис. грн), проведене через РРО, перевищило денну виручку (27 тис. грн). Як відобразити таку операцію в бухобліку й оформити документально?

Хоча штрафні санкції, передбачені Указом № 4361, зокрема за неоприбуткування (неповне оприбуткування), до суб’єктів господарювання не застосовують, дотримання касової дисципліни ніхто не скасовував. До того ж над посадовою особою підприємства / ФОП нависає загроза адмінвідповідальності (ст. 16315 КпАП) за порушення порядку проведення готівкових розрахунків2. Тому відштовхнемося від того, що вважати оприбуткуванням готівки згідно з Положенням № 1483 у цьому випадку.

1 Указ Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 утратив чинність.

2 Детальніше — у статті «Касові» та РРО-порушення vs штрафи: що важливо не випустити з уваги» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 44).

3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, що застосовують РРО і ведуть касову книгу, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткового касового ордера (ПКО) (п. 11 Положення № 148). При цьому видача готівкових коштів за повернений покупцем товар або ненадану послугу в розумінні Закону про РРО вважається розрахунковою операцією (ст. 2 Закону про РРО). Здійснюватися вона повинна через РРО з видачею РРО-чека (його форма № ФКЧ-2 наведена в додатку 2 до Положення № 134).

4 Положення про форму та зміст розрахункових документів…, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Після закінчення операційного дня до каси підприємства повинна надійти виручка за вирахуванням проведених через РРО повернень. Тобто оприбуткуванням вважатиметься надходження вилучених з РРО грошових коштів до каси підприємства (виручка за мінусом повернень) у повному обсязі.

Через касу підприємства повернення готівки безпосередньо покупцеві провести не можна.

Якщо на момент повернення грошей покупцеві у скриньці РРО недостатньо готівки, касир за сумою, якої не вистачає, звертається до бухгалтерії. У такому разі видачу готівки з каси підприємства оформляємо видатковим касовим ордером (ВКО) (п. 26 Положення № 148). А до скриньки РРО цю суму вносимо за допомогою операції «службове внесення» (109.06 ЗІР, хоча зараз ця консультація втратила чинність).

У нашому випадку в РРО грошових коштів вистачає, адже ніде не сказано, що повернення коштів повинне здійснюватися в межах тільки денної виручки. Тобто вся наявна в РРО сума готівки може бути направлена на виконання зобов’язань перед покупцем. Щоправда, якщо так зробити, у результаті може не виявитися грошей для видачі здачі іншому покупцеві (можлива адмінвідповідальність за ст. 16315 КпАП). Тому безпечніше не чіпати розмінну монету, а звернутися все-таки до каси підприємства за сумою, якої не вистачає. Але навіть якщо ви цього не зробили, теж не біда. Можна після закінчення операційного дня відрегулювати залишок розмінної монети в РРО.

Документальне оформлення руху розмінної монети таке. Отримання/видачу її в касі підприємства оформляємо ПКО/ВКО відповідно. Внесення/видачу готівки з операційної каси, не пов’язане із здійсненням розрахункових операцій, реєструємо за допомогою операцій «службове внесення» / «службова видача» (п. 6 розд. III Порядку № 5475, 109.06 ЗІР). Оскільки розмінна монета «ночує» у скриньці РРО, щодня обнуляти операційну касу і здавати розмінну монету до каси підприємства не потрібно. Але кожен наступний день розмінну монету потрібно вносити до операційної пам’яті РРО за допомогою «службового внесення». Це робиться після роздрукування Z-звіту й до (!) реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після Z-звіту.

5 Порядок реєстрації та застосування РРО…, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Хоча якщо версія програмного забезпечення РРО не обнуляє кінцевий залишок, то й операцію «службове внесення» для перенесення залишку на такому РРО робити не потрібно.

А ось операція «службова видача» є обов’язковою, тільки якщо хочете повернути розмінну монету до каси підприємства.

У нашому випадку повернення покупцеві готівки було здійснене частково за рахунок розмінної монети, тому у скриньці РРО на кінець дня її не вистачає. Відкоригувати залишок розмінки можна двома способами:

1) в одну дію — розмінну монету, що залишилася, до каси підприємства не повертаємо, а тільки видаємо з каси підприємства суму 3 тис. грн, якої не вистачає, з оформленням РКО;

2) у дві дії — повертаємо залишок розмінки до каси підприємства (проводимо «службову видачу» й оформляємо ПКО на 3 тис. грн), услід видаємо встановлену підприємством суму розмінної монети (оформляємо ВКО на 5 тис. грн).

Оприбуткування виручки та повернення грошей через операційну касу

з/п

Зміст операції

Бухоблік

Сума,

грн

1

«Службове внесення» розмінної монети до скриньки РРО з каси підприємства

301/«Операц. каса»

301

5000

У кінці операційного дня на підставі Z-звіту

Операційна каса

2

Відображено надходження виручки від продажу товарів, робіт (послуг)

301/«Операц. каса»

702

27000

3

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

4500

4

Відображено повернення товару і видачу через РРО готівки покупцеві

704

301/«Операц. каса»

30000*

* Оскільки сума повернення перевищує 100 грн, складаємо акт про видачу коштів (п. 8 розд. ІІІ Порядку № 547).

5

Коригуємо суму нарахованих раніше ПЗ з ПДВ (методом «червоне сторно»). Складаємо зменшуючий РК*

704

643

643

641/ПДВ

5000

5000

* РК складаємо, оскільки повернення товару відбувається не в день його продажу. Врахуйте: РК може бути заблокований, якщо він складений після закінчення 14 днів з дати коригованої ПН.

Каса підприємства

6

Видано грошові кошти в операційну касу як поповнення суми розмінної монети

301/«Операц. каса»

301

3000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі