Теми статей
Обрати теми

ФОП групи 2 та послуги нотаріусу

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП — платник єдиного податку групи 2 може надавати послуги не всім. Чи входить нотаріус у коло осіб, яким послуги надавати можна? Постанова ВС від 12.11.2020 р. у справі № 826/247/16* — ось відповідь на це запитання!

* reyestr.court.gov.ua/Review/92811210

Позиції сторін

Платник. ФОП — платник ЄП групи 2 надавав в оренду нотаріусу власну нерухомість.

Податковий орган (відповідач). Вважає, що цими діями ФОП порушив умови перебування в групі 2, а отже, повинен оподаткувати дохід від забороненої діяльності за підвищеною ставкою та перейти на загальну систему оподаткування.

Суд першої інстанції позов частково задовольнив, суд апеляційної інстанції — у задоволенні позову відмовив. ФОП звертається з касаційною скаргою.

Вирішення справи судом

Верховний Суд погодився з апеляційним. Як зазначає суд, п.п. 2 п. 291.4 ПКУ визначає право ФОП групи 2 надавати послуги іншим платникам єдиного податку і населенню. Приватний нотаріус не належить ні до платників єдиного податку, ні до населення. Надаючи нотаріусу послугу з оренди, ФОП порушив правила перебування в групі 2.

Думка редакції

Нагадаємо: платники ЄП групи 2 — це ФОП, які здійснюють госпдіяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Надання послуг іншим одержувачам є порушенням умов для перебування в цій групі. Дохід, отриманий ФОП групи 2 від надання послуг забороненим категоріям одержувачів, оподатковується за підвищеною ставкою — 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ). Також здійснення ФОП групи 2 діяльності, яка не передбачена в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, зобов’язує такого ФОП перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому здійснювалася така діяльність (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Чи є оренда послугою? Виходячи з податкового визначення (п.п. 14.1.185 ПКУ) — однозначно так. Тому надання приміщень в оренду цілком можна вважати послугою. Одержувачем послуги виступає приватний нотаріус. Така фізособа належить до самозайнятих осіб (п.п. 14.1.226 ПКУ). На облік у податкових органах його беруть тільки як особу, яка провадить незалежну професійну діяльність. Саме цей особливий реєстраційний статус орендаря й виявляється фатальним для ФОП. Він не дозволяє віднести фізособу-нотаріуса до «населення» і перетворює нотаріуса на забороненого орендаря для ФОП-другогрупника (орендодавця).

Аналогічну думку висловлюють податківці — конкретно для застосування п. 291.4 ПКУ (див. ЗІР 107.05).

Несприятливе для ФОП рішення суду обумовлене ще й тим, що договір оренди був укладений саме з незалежним професіоналом. На нашу думку, якщо б орендар у договорі виступав звичайною фізособою (нехай навіть зареєстрованою як незалежний професіонал), порушення можна було б уникнути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі