Теми статей
Обрати теми

Підприємець звільняє працівника: чи йти до Центру зайнятості?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
ФОП звільняє співробітника, який був прийнятий на роботу у 2014 році (трудовий договір реєстрували в Центрі зайнятості). Чи потрібно знімати з реєстрації трудовий договір із ним? В який строк? Чи можуть покарати і як, якщо договір не зняти з реєстрації?

Що говорить нормативка

До 01.01.2015 р. у КЗпП була ст. 241, яка зобов’язувала ФОП реєструвати трудові договори з працівниками в Центрі зайнятості. Спеціально під цю статтю був розроблений Порядок № 260*. А в його пп. 8 і 9 сказано, що в разі припинення трудового договору його потрібно зняти з реєстрації в будь-якому Центрі зайнятості (незалежно від того, де спочатку був зареєстрований трудовий договір). Але чи потрібно «сліпо вірити» написаному?

* Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджений наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260.

Як відомо, з 01.01.2015 р. ст. 241 з КЗпП виключили. Тобто із зазначеної дати зникли законодавчі вимоги реєструвати трудові договори / знімати їх з реєстрації. І той факт, що Порядок № 260 не скасували, вирішального значення не має.

Власне, якщо йдеться про працівників, яких ФОП найняв з 01.01.2015 р., то і питання немає. Ні реєструвати трудові договори в Центрі зайнятості, ні знімати їх з реєстрації не потрібно.

Ніхто (у т. ч. Державний центр зайнятості) із цим ніколи і не сперечався.

А ось щодо працівників, які були найняті до 01.01.2015 р., відповідно трудовий договір вже зареєстрований у Центрі зайнятості, картина інша. Той же Державний центр зайнятості як у 2015 році вважав, так і зараз продовжує вважати**, що в разі розірвання трудових договорів, укладених до 01.01.2015 р., їх потрібно знімати з реєстрації в Центрі зайнятості.

** www.dcz.gov.ua/novyna/5-nyuansiv-trudovyh-vidnosyn-mizh-pracivnykom-ta-fizychnoyu-osoboyu-pidpryyemcem

Робиться це так само, як і раніше: ФОП подає сам трудовий договір, паспорт, виписку з ЄДР і свій ІПН, а працівник подає паспорт, ІПН і трудову книжку.

Якщо ж працівник відмовляється йти до Центру зайнятості, ФОП може сам подати: 1) один примірник трудового договору; 2) заяву про зняття з реєстрації трудового договору із зазначенням дати і причини звільнення працівника; 3) копію документа, який підтверджує направлення працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення); 4) копію документа, що підтверджує остаточний розрахунок із працівником (або платіжної відомості із сумою депонованої зарплати).

Загалом, це — ідеальний варіант (зняти з реєстрації трудовий договір, який раніше був зареєстрований у Центрі зайнятості). На нього і радимо орієнтуватися.

Але, знову ж таки, наскільки описаний вище підхід є бездоганним? Адже подібних вимог на рівні КЗпП (інших законодавчих актів) ми не знайдемо!

На підтвердження можна навести ту ж консультацію заступника директора департаменту ринку праці та зайнятості Мінсоцполітики***. У ній сказано, що фактично деякі центри зайнятості за бажанням сторін (ФОП або найманих працівників) продовжують реєструвати розірвання трудових договорів (укладених до 01.01.2015 р.) відповідно до Порядку № 260. Але ось законних підстав вимагати реєстрації розірвання трудового договору вже немає!

Деякі центри зайнятості можуть навіть відмовити в реєстрації розірвання трудового договору img 1. Чому? Тому що для такої реєстрації немає законних підстав.

*** www.visnuk.com.ua/ru/publication/100004148-pripinennya-trudovikh-vidnosin-pratsivnika-z-fop

Як же тоді підтвердити факт звільнення?

1. Видати наказ про звільнення і видати працівникові під підпис його копію****.

З 10.06.2021 р. видача працівникові копії наказу обов’язкова незалежно від підстави припинення трудового договору.

**** Деталі знайдете в статті «Копія наказу про звільнення: оформляємо правильно» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 25).

2. Внести до трудового договору запис про його розірвання.

3. Якщо для працівника це було основне місце — внести запис про звільнення до трудової книжки працівника.

Важливо! Якщо йдеться про працівника, прийнятого за основним місцем до 10.06.2021 р., скан-копія трудової книжки якого на момент звільнення не передана до ПФУ (працівник звільняється «до завершення процедури включення до реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність»), то вносити запис про звільнення до його трудової книжки потрібно в будь-якому випадку. Щодо інших працівників, якщо вони не вимагають вносити до трудової книжки запис про звільнення, то його можна не вносити.

А якщо не знімати?

Працівник, з яким ФОП зареєстрував трудовий договір у Центрі зайнятості, але не зняв з реєстрації, може зіткнутися з проблемою, якщо захоче стати на облік як безробітний. У цьому випадку він сам буде зацікавлений прийти з ФОП до Центру зайнятості і зняти договір з реєстрації.

Або (якщо трудовий договір усе-таки розірваний і запис про звільнення внесений до трудової книжки) він може звернутися до ПФ і отримати виписку із зазначенням дати розірвання трудових відносин з ФОП-роботодавцем.

Що ж до самого ФОП, то його не повинні карати за незняття з реєстрації трудового договору, оскільки:

— по-перше, законодавство вже не вимагає від ФОП реєструвати і знімати з реєстрації трудові договори в Центрі зайнятості;

— по-друге, в законодавстві ніколи не було чіткого строку, протягом якого потрібно звернеться до Центру зайнятості для зняття трудового договору з держреєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі