Теми статей
Обрати теми

Сумуєте за Об’єднаним звітом? А ось вам нумерація!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Зовсім нещодавно податкова «порадувала» нас листом ДПСУ від 20.05.2021 р. № 498/2/99-00-04-02-01-02, з якого можна дійти такого висновку: нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) кварталу і не продовжується в наступних.

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, та сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску встиг заслужити народну нелюбов. Вона була пов’язана з неготовністю податкової і пенсійників до приймання звіту. У результаті тестувальниками звіту виявилися самі роботодавці/податкові агенти, що намагалися його здати.

«Косяки» у звіті виправлялися в міру їх виявлення протягом звітного періоду. Податківці плуталися у «свідченнях», змінювали свою думку. Не обійшла ця доля і такий дуже «потрібний» обов’язковий реквізит, як «номер Розрахунку». Він перебуває на заголовній частині Податкового розрахунку і 4ДФ.

Спочатку були роз’яснення, що Податкові розрахунки нумерують у хронологічному порядку. Тому, наприклад, після Податкового розрахунку за 1 квартал 2021 року з номером 1 повинен іти Податковий розрахунок за 2 квартал 2021 року з номером 2 (звичайно, якщо між ними не формувалися інші Податкові розрахунки)*.

* Див. статтю «Нумерація в Об’єднаному звіті та додатку 4ДФ» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 18).

Але тепер з’явився лист ДПСУ № 498/2/99-00-04-02-01-02 з іншим підходом до нумерації: нумерувати Податкові розрахунки слід у прив’язці до звітного кварталу, за який вони формуються і подаються.

Тобто в межах кожного звітного кварталу буде своя нумерація Податкових розрахунків, що належать до цього кварталу.

Як це працюватиме. Розпочнемо з ідеальної ситуації, якщо роботодавець подаватиме тільки Податкові розрахунки з типом «Звітний».

У цьому випадку він матиме Податковий розрахунок з типом «Звітний» за 1 квартал 2021 року з номером 1, Податковий розрахунок з типом «Звітний» за 2 квартал з номером 1, Податковий розрахунок з типом «Звітний» за 3 квартал 2021 року з номером 1 тощо.

Ускладнимо ситуацію. Є роботодавець, який за 1 квартал 2021 року подав один Податковий розрахунок з типом «Звітний» з номером 1. У травні 2021 року він сформував і подав 100 довідкових Податкових розрахунків за місяцями 2 кварталу (нумерація від 1 до 100).

У червні була виявлена помилка в поданому Податковому розрахунку за 1 квартал. Для її виправлення роботодавець формує Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий» за 1 квартал. Його номер 2 (а не 101), тобто порядковий номер, наступний за номером останнього прийнятого Податкового розрахунку за 1 квартал.

Квартал закінчився. Роботодавець у липні формує Податковий розрахунок за 2 квартал 2021 року. Він матиме номер 101.

Врахуйте, що хоча номер Податкового розрахунку і є обов’язковим реквізитом, проте неправильне його зазначення не повинне призводити до штрафних санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі