Теми статей
Обрати теми

Напій за кодом УКТ ЗЕД 2206 00 39 00 із пласкою кришкою: що з мінціною?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Ситуація. Напій за кодом УКТ ЗЕД 2206 00 39 00 розлитий у скляну тару, але кришка — не «гриб», а пласка (без затяжок). Як правильно визначити мінціну на такий напій?

Зазначений код УКТ ЗЕД у світлі останніх змін, без перебільшення, виявився найбільш обговорюваним. Зокрема, таке питання могло бути викликане й останніми роз’ясненнями ДПСУ на цю тему*. З них ніби як напрошується висновок, що якщо тара — скляна, але пробка/кришка не «гриб», то мінціну визначаємо виходячи із вмісту спирту в напої.

* Див., зокрема, статтю «Мінімальні «алко-ціни»: податківці про «жерсть» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

Але давайте звернемося до деталізації вказаного коду. Згідно з п. 10 додаткових приміток до групи 22 «Алкогольні і безалкогольні напої та оцет» Митного тарифу України** в товарних підкатегоріях 2206 00 31 00 і 2206 00 39 00 «ігристими» вважаються:

** Додаток до Закону України «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 р. № 674-IX.

— зброджені напої у пляшках, закріплених «грибоподібними» пробками, які підтримуються за допомогою кріплень чи зав’язок;

— зброджені напої в іншій тарі, які мають надмірний тиск не менше як 1,5 бар, вимірюваний при температурі 20 °C.

Остання позиція в таблиці постанови № 957 якраз-таки і включає напої, які розливаються в пляшки, закорковані спеціальними пробками для таких напоїв типу «гриб», що утримуються на місці за допомогою стяжок або застібок, та/або мають надмірний тиск, спричинений наявністю діоксиду вуглецю в розчині на рівні не менше 1 бар при температурі 20 °C у скляній тарі.

Звідси висновок: для того, щоб на напій поширювалася мінімальна роздрібна ціна 109 грн (установлена для останньої позиції таблиці з постанови № 957), не обов’язково, щоб такі напої були розлиті у пляшки, закорковані спеціальними пробками для таких напоїв типу «гриб». Інший можливий варіант — напої у скляній тарі, які мають надмірний тиск, спричинений наявністю діоксиду вуглецю в розчині на рівні не менше 1 бар при температурі 20 °C.

Якщо тара не скляна (наприклад, жерстяна) — таким напоям дійсно не місце в останній позиції таблиці постанови № 957. ДПСУ «відряджає» їх в «Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями» (мінціна на які залежить від вмісту спирту в напої).

Тобто принципово важливо, що тара має бути скляною + виконувалася зазначена вище умова. Мінціна в такому разі — 109 грн.

А ось місткість тари, вважаємо, значення не має***. Вона не обов’язково має бути 0,7 або 0,75 л, як зазначено в останньому рядку таблиці постанови № 957. Як розрахувати мінімальну ціну для напою в тарі іншої місткості, зазначено в примітці 2 до цієї таблиці.

*** Див. також підрозділ «Що в описі товару має принципове значення?» статті «Зростання роздрібних мінцін на ігристі/газовані вина/напої: нюанси» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі