Теми статей
Обрати теми

Код джерела податкового номера в новій ПН: розбираємо запитання

Сумцова Ольга, податковий експерт
Нова форма податкової накладної (ПН), яка застосовується з 01.03.2021 р., містить новий реквізит «код». У ньому проставляється ознака джерела походження податкового номера. Бачимо шквал запитань на цю тему і не можемо стояти осторонь.

В яких випадках у ПН заповнюється/не заповнюється код джерела податкового номера одержувача?

Згідно з п. 4 Порядку № 1307* поле «код» податкового номера заповнюється в разі заповнення поля «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» ПН.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

А податковий номер одержувача ми зазначаємо в ПН у тому випадку, якщо (останній абзац п. 4 Порядку № 1307):

(1) ПН складена на покупця — платника ПДВ;

(2) ПН складена згідно з п. 10 Порядку № 1307 («специфічні» пільгові постачання за п. 197.2, ст. 211, п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

В усіх інших випадках — податковий номер одержувача в ПН не зазначається.

Тому поле «код» ознаки джерела податкового номера при заповненні даних одержувача НЕ заповнюється в ПН, які складаються з типами причини (поле «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)…»):

— «01» (ПН на суму збільшення компенсації на покупця, що став неплатником ПДВ);

— «02» (постачання неплатнику ПДВ);

Якщо ПН складається на неплатника (з умовним ІПН одержувача «100000000000») — то і податковий номер одержувача, і код джерела податкового номера одержувача не заповнюються.

— «03» (постачання працівникам у рахунок оплати праці);

— «04», «08», «09», «13» (ПН на податкові зобов’язання за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ);

— «05» (ліквідація основних засобів);

— «06» (переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих);

— «07» (експорт товарів);

— «10» (ПН при анулюванні ПДВ-реєстрації за п. 184.7 ПКУ);

— «11» («підсумкові» ПН).

У ПН з типом причини «14» (отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на території України) не заповнюється поле з податковим номером постачальника (продавця). Відповідно не заповнюється й поле з кодом ознаки джерела податкового номера постачальника послуг (див. п. 12 Порядку № 1307).

Що стосується «мінбазних» ПН (з типом причини «15»), то в полі «податковий номер» одержувача дублюються власні дані продавця. Відповідно і в полі «код» податкового номера одержувача продавець ставить код свого податкового номера.

Як перевірити, до якого Реєстру належить податковий номер нашого контрагента-покупця, якщо в нас немає доступу до відповідних реєстрів?

На наш погляд, для визначення того, який код ознаки податкового номера ставити в ПН, достатньо інформації про те: (1) юридичною чи фізичною особою — підприємцем є ваш контрагент-покупець і (2) скільки цифр містить його податковий номер.

Розпочнемо з «найнезрозумілішого» коду «3» —

«реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ)».

Перелік осіб, яким присвоюється такий податковий номер, визначений п. 2.4 Порядку № 1588**. І це доволі «специфічні» платники податків («дипмісії» тощо). Цей код податкового номера проставлятиметься в ПН, якщо вона складається на пільгові постачання за п. 197.2, ст. 211, п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (ср. ). Якщо у вас немає таких операцій — то і не буде в ПН ознаки («код») податкового номера «3».

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Зазначимо ще одну «специфіку», пов’язану з кодом «3».

Податковий номер платників, які належать до реєстру з кодом «3» (не включені до ЄДРПОУ), містить 9 цифр (у той час як коди ЄДРПОУ 8-значні). І перші цифри такого «специфічного» податкового номера або «77» або «88» (див. п. 2.3 Порядку № 1588).

Ще один «специфічний» код джерела податкового номера «4» —

«серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)».

Цей код («4») може проставлятися, тільки якщо контрагент — фізична особа (підприємець) і його податковий номер містить:

— або 9 цифр — якщо це ID-паспорт,

У фізосіб, які не відмовлялися від податкового номера, податковий номер 10-значний.

— або 8 цифр — якщо це «паперовий» паспорт («книжка»), але він міститиме літерне позначення серії паспорта.

Якщо у вас таких «специфічних» контрагентів немає, то код джерела податкового номера буде:

— або «1» — якщо контрагент — юридична особа або відокремлений підрозділ юридичної особи. Податковий номер такого платника податків (не плутати з ІПН платника ПДВ) є 8-значним;

— або «2» — якщо контрагент — фізособа (підприємець). Податковий номер таких осіб 10-значний.

У переважній більшості випадків матимемо справу з ПН, де буде зазначений код податкового номера або «1» (для юридичних осіб), або «2» (для ФОП).

Зауважимо також, що обов’язковим реквізитом ПН є саме податковий номер платника податків (продавця і покупця) (п.п. «г» п. 201.1 ПКУ). А отже, «помилки» в реквізиті «код» формально не повинні впливати на дійсність ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі