Теми статей
Обрати теми

Зведена ПН і послуги від нерезидента

Сумцова Ольга, податковий експерт
Чи можна скласти одну на місяць податкову накладну (зведену або на ритмічні постачання) на отримані послуги від нерезидента, місце постачання яких розташоване на території України? І чи потрібно складати ПН на кожного окремого нерезидента, чи можна одну ПН на всіх нерезидентів, аналогічно як на неплатників ПДВ?

Відразу скажемо: краще не складати зведені податкові накладні (ПН) на послуги, отримані від нерезидента. Навіть якщо отримання таких послуг має ритмічний або безперервний характер. Пояснимо чому.

ПКУ допускає складання зведених ПН:

(1) на операції з постачання товарів/послуг, якщо такі постачання мають безперервний або ритмічний характер. ПН складається не пізніше за останній день місяця, в якому здійснені такі постачання;

(2) на «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ і п. 199.1 ПКУ, а також на перевищення мінбази над договірною ціною. ПН складається не пізніше за останній день місяця.

Нас цікавить саме перший випадок. Право на складання ПН на ритмічні та безперервні постачання встановлене п. 201.4 ПКУ і п. 19 Порядку № 1307*. Згідно з цими нормами складати зведені «ритмічні» ПН (не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено постачання) можуть платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер. Тобто зведені ПН на «ритмічні» постачання дозволяється складати саме продавцеві товарів/послуг. У нашому ж випадку ПН складається одержувачем послуг. У принципі, можна знайти зачіпки для складання зведених ПН у цьому випадку (якщо отримання послуг від нерезидента носить ритмічний або безперервний характер). Але податківці такий варіант не підтримують!

* Порядок складання податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Так, у своїх роз’ясненнях (див., наприклад, листи від 10.02.2021 р. № 478/ІПК/99-00-21-03-02-06; від 12.02.2019 р. № 497/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) вони зазначають, що:

— право на складання зведених ПН на ритмічні постачання надається виключно платникові ПДВ — постачальнику товарів/послуг, тому при отриманні послуг від нерезидента підстави для складання зведених ПН відсутні;

ні нормами ПКУ, ні Порядком № 1307 не передбачено можливостей складання зведених ПН за операціями з отримання послуг від нерезидента.

Тобто ПН на послуги, отримані від нерезидента, повинна складатися за правилом першої події (п. 187.8 ПКУ):

(1) або на дату списання коштів з рахунку в оплату послуг;

(2) або на дату оформлення документа, що підтверджує факт постачання послуг нерезидентом.

Причому ПН складаємо на кожного нерезидента. Підсумкові ПН («одну ПН на всіх нерезидентів, аналогічно як на неплатників ПДВ») складати не можна!

А якщо все-таки буде складена і зареєстрована в ЄРПН зведена ПН? Є ризик, що податківці визнають ПН складеною не тією датою й оштрафують за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі