Теми статей
Обрати теми

«Розкоронована» допомога по частковому безробіттю: усе у владі КМУ

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
У період COVID-ного карантину однією з форм підтримки з боку держави стала допомога по частковому безробіттю. Очевидно, передбачаючи аналогічні обмеження у зв’язку з іншими захворюваннями в майбутньому, законодавці внесли корективи до механізму призначення і виплати цієї допомоги.

Порядок виплати COVID-ної допомоги по частковому безробіттю був регламентований ст. 471 Закону № 5067*. Саме до цієї статті вніс поправки Закон № 1212**, що набрав чинності з 04.03.2021 р. Тепер ст. 471 Закону № 5067 не прив’язана виключно до карантину, пов’язаного з гострою респіраторною хворобою COVID-19. А прив’язана до карантину та/або надзвичайної ситуації, встановлених КМУ з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

** Закон України «Про внесення змін до статті 471 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання допомоги по частковому безробіттю…» від 04.02.2021 р. № 1212-IX.

Допомогу, як і раніше, надаватимуть працівникам (через роботодавців — юросіб і ФОП), а також ФОП у разі втрати ними частини зарплати/доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через (!) введення карантинних/«надзвичайних» обмежувальних заходів.

Претендувати на допомогу, як і раніше, зможуть лише суб’єкти малого і середнього підприємництва.

Раніше допомога надавалася на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину. Тепер період, на який виплачується допомога, а також строк звернення за наданням допомоги визначатиме Кабмін.

Так, згідно з оновленою ч. 5 ст. 471 Закону № 5067 допомога виплачується з першого дня скорочення тривалості робочого часу працівників/ФОП у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше строку, визначеного порядком надання допомоги, затвердженим КМУ.

Звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації роботодавець/ФОП зможе протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва, але, знову-таки, не пізніше строку, визначеного порядком надання допомоги, затвердженим КМУ(ч. 7 ст. 471 Закону № 5067).

Розмір допомоги й алгоритм її розрахунку також визначатиме КМУ (ч. 4 ст. 471 Закону № 5067 з формулою розрахунку виключена). У ч. 5 ст. 471 Закону № 5067 лише обумовлено, що фінансуються зазначені виплати в межах коштів Фонду «безробіття».

Тепер на черзі — внесення змін до Порядку № 306***.

*** Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.., затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі