Теми статей
Обрати теми

Мінбаза для сільгосппродукції за ПДВ‑ставкою 14 %

Децюра Сергій, податковий експерт
Податківці поступово проливають світло на правила застосування ставки ПДВ 14 % при постачанні певних видів сільгосппродукції. Нещодавно вони розповіли, яке молоко є незбираним для цілей застосування ставки 14 % (див. «Бухгалтер 911», 2021, № 21). Тепер вони дійшли до операцій із дешевого постачання сільгосппродукції, що оподатковується за ставкою 14 %.

Нагадаємо: аграрії, як і інші платники ПДВ, мають продавати товари (роботи і послуги) за договірною вартістю. Але у випадку, коли договірна вартість є нижчою за мінімальну базу оподаткування, визначену абз. 2 п. 188.1 ПКУ, платнику ПДВ потрібно донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи із суми перевищення мінбази над договірною вартістю.

Тобто, по суті, при дешевому продажу сільгосппродукції, що оподатковується ПДВ за ставкою 14 %, або при безоплатному постачанні такої продукції аграрій має скласти дві ПН:

— першу — виходячи з договірної вартості;

— другу — на суму перевищення мінбази над договірною вартістю. Ідеться про складання ПН на себе з типом причини «15».

Зі складанням першої ПН зазвичай проблем немає.

А ось що стосується другої ПН на дотягування договірної вартості до мінбази, то тут виникло запитання: яку саме ставку ПДВ використовувати — 14 % чи 20 %? Таке запитання виникло через давні вимоги фіскалів щодо нарахування податкових зобов’язань на операції з дотягування договірної вартості до мінбази при дешевому експорті, тобто коли операція з дешевого постачання потрапляє під дію не загальної, а зменшеної ставки ПДВ. Фіскали спочатку наполягали на застосуванні до різниці ставки 20 %. Але згодом погодилися з тим, що нульова ставка ПДВ застосовується до всієї бази оподаткування, і навіть виписування мінбазної ПН не вимагають.

Тому всі аграрії боялися, що тут почнеться щось подібне. Але ні. Податківці не почали вигадувати схеми. Вони прямо заявили (див. роз’яснення в категорії 101.16 ЗІР), що при дешевому постачанні з 01.03.2021 р. сільгосптоварів, які оподатковуються ПДВ за ставкою 14 %, проводити дотягування договірної вартості до мінбази слід за тією ж ставкою, тобто за ПДВ-ставкою 14 %. Воно і не дивно. Ідеться про одну операцію постачання.

У разі постачання після 01.03.2021 р. за ціною нижче, ніж ціна придбання, сільгосппродукції, яка оподатковується за ставкою 14 %, у ПН на дотягування до мінбази (з типом причини «15») зазначається код ставки «14»

При цьому податківці зауважують, що при складанні мінбазної ПН на постачання 14 %-ї сільгосппродукції ставка 14 % застосовується до операцій з дешевого продажу, які проводилися саме починаючи з 01.03.2021 р. Тобто навіть якщо ви придбали сільгосппродукцію до 01.03.2021 р. за ставкою ПДВ 20 %, а потім її продали дешевше, то й операція з постачання такої продукції, й операція з дотягування договірної вартості до мінбази має оподатковуватися за ставкою 14 %. Цей же висновок стосується і випадку, коли аграрій сам виробив сільгосппродукцію і з 01.03.2021 р. продає її дешевше звичайної ціни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі