Теми статей
Обрати теми

Податківці «вимагають» податки по‑новому

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Наказом від 08.02.2021 р. № 63 Мінфін вніс зміни до «податково-вимогливого» Порядку № 610*. Зміни запрацювали з 06.04.2021 р. Пропонуємо платникам освіжити в пам’яті механізм направлення податкових вимог з «оглядкою» на введені новації.

* Порядок направлення податковими органами податкових вимог платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 30.06.2017 р. № 610.

Що таке податкова вимога?

За своєю суттю податкова вимога є письмовим сповіщенням платника податків про несплачену вчасно суму грошового зобов’язання з вимогою його якнайшвидшої сплати.

Як відомо, за податкові порушення (за деякими винятками), вчинені в період карантину, штрафні санкції податківцями не застосовуються і пеня не нараховується (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Проте норми, що стосуються стягнення податкового боргу, в тому числі й право податкової застави, в карантинний період залишаються діючими!

Коли направляють податкову вимогу?

У п. 59.1 ПКУ сказано: якщо платник не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання в установлений строк, податковий орган направляє йому податкову вимогу.

Але згідно з абз. 3 того ж п. 59.1 ПКУ податкова вимога не направляється і заходи щодо погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються, якщо сума боргу не перевищує 180 нмдг (3060 грн) (до 10.12.2020 р. — 1020 грн).

Такий незначний податковий борг (до 3060 грн) також не призводить до «скидання» з єдиного податку (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ). Але ось на єдиний податок не пустять з податковим боргом будь-якого розміру (п.п. 291.5.8 ПКУ).

Якщо загальна сума податкового боргу збільшується до розміру, що перевищує 3060 грн, контролери направляють платникові податкову вимогу. При цьому строк давності для стягнення боргу (1095 днів) відлічується не раніше дня виникнення податкового боргу в сумі, що перевищує 3060 грн (абз. 3 п. 59.1 ПКУ).

Податкова вимога направляється не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати грошового зобов’язання (п. 59.3 ПКУ, п. 1 розд. III Порядку № 610). А якщо борг не перевищує 3060 грн, то вимогу направлять, лише коли буде перевищена зазначена величина.

Важливо! Податкова вимога вручається також платникам, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суму податкових зобов’язань у встановлені строки. Причому робиться це без попереднього вручення податкового повідомлення-рішення (п. 59.4 ПКУ).

Зверніть увагу: якщо в платника, якому вручена податкова вимога, сума податкового боргу змінюється (збільшується або зменшується), то погашенню підлягає вся сума боргу такого платника, яка існує на день погашення. При цьому додаткова податкова вимога не вручається.

Що містить податкова вимога?

Податкова вимога повинна містити: (1) відомості про факт виникнення податкового боргу і права податкової застави; (2) розмір податкового боргу, забезпеченого податковою заставою; (3) обов’язок погасити податковий борг; (4) можливі наслідки непогашення боргу в установлений строк; (5) попередження про опис майна, яке згідно із законодавством може бути предметом податкової застави; (6) можливу дату і час проведення публічних торгів з продажу заставного майна.

Форм податкової вимоги, як і раніше, дві: (1) для юрособи (або відокремленого підрозділу юрособи…) і (2) для фізособи (у т. ч. ФОП).

Обидві форми викладені в новій редакції і наведені відповідно в додатках 1 і 2 до Порядку № 610.

Який порядок направлення податкової вимоги?

Як і раніше, податкові вимоги формуються автоматично на підставі даних інформаційно-телекомунікаційних систем податкових органів, але з урахуванням інформації про податковий борг з митних платежів (п. 1 розд. III Порядку № 610).

Податкова вимога може бути вручена платникові в паперовій та/або електронній формі.

Паперова податкова вимога друкується у 2 примірниках, підписується керівником (його заступником або уповноваженою особою) і скріплюється печаткою податкового органу. Після цього один примірник податківці направляють платникові, а другий додають до справи платника.

Якщо ви подаєте звітність електронкою та/або пройшли електронну ідентифікацію в електронному кабінеті (ЕК) і, найголовніше, подали заяву про бажання отримувати документи через ЕК**, то податкову вимогу вам надсилатимуть в електронній формі. Як і паперова вимога, електронний документ має бути підписаний (накладений КЕП керівника, заступника або уповноваженої особи і печатка). Одночасно з відправленням податкової вимоги в ЕК на вашу електронну адресу відправляється інформація про вид документа, дату і час його відправлення в ЕК.

** До недавнього часу це були форми з ідентифікатором J/F1391602. Але, можливо, їх змінять у зв’язку із затвердженням форми цієї заяви на рівні наказу Мінфіну (від 18.03.2021 р. № 159).

Отримавши податкову вимогу в електронній формі, платник має право вимагати надати йому паперовий документ. Податківці зобов’язані це зробити протягом 3 робочих днів.

Коли податкова вимога вважається належним чином врученою платникові? Якщо вона:

— відправлена за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою, а для фізособи — за місцем проживання або останнім відомим місцезнаходженням) платника рекомендованим листом з повідомленням про вручення;

«У разі якщо пошта не може вручити платнику податків податкову вимогу через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їх відмову прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, така податкова вимога вважається врученою платнику податків у день, вказаний поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення».

— особисто вручена платникові;

— відправлена до ЕК (платникові, який подавав заяву про бажання отримувати документи через ЕК). При цьому якщо податківці протягом 2 робочих днів з дня відправлення податкової вимоги в ЕК не отримають квитанцію про доставку цієї податкової вимоги, то на третій робочий день платникові направлять податкову вимогу в паперовій формі.

Який порядок відкликання податкових вимог?

Податкова вимога вважається відкликаною:

— у день, коли податковий борг погашений у повному обсязі органом стягнення або платником самостійно;

— з дня прийняття податковим органом рішення про скасування податкової вимоги;

— з дня надходження до платника податкової вимоги, яка містить зменшену податковим органом або за рішенням суду, що набуло законної сили, суму податкового боргу, визначену в раніше направленій податковій вимозі;

— у день набуття законної сили рішенням суду, яким скасовано суму податкового боргу, визначену в податковій вимозі.

Як оскаржити податкову вимогу?

Оскарження рішень контролерів передбачене ст. 56 ПКУ. Зробити це можна в адміністративному або судовому порядку.

Для адміноскарження податкових вимог діє однорівнева система. Платник має право звернутися до ДПСУ з відповідною скаргою протягом 10 робочих днів, що йдуть за днем отримання податкової вимоги. Такий строк передбачений п. 56.3 ПКУ.

Водночас пропущений з поважних причин строк може бути поновлений за правилами абз. 2 п. 56.2 ПКУ.

Скарга, подана з дотриманням установлених строків, зупиняє виконання платником грошових зобов’язань, визначених у податковій вимозі, на строк з дня подання скарги до дня закінчення процедури адміноскарження (п. 56.15 ПКУ).

Важливо. Одночасно з поданням скарги платник повинен письмово в довільній формі повідомити про факт оскарження податковий орган, який відправив йому вимогу (п. 56.5 ПКУ).

Також податківці вважають, що платникові слід повідомляти податковий орган і про судове оскарження (категорія 127.01 ЗІР).

Важливий нюанс. Тимчасово, на період COVIDного карантину, перебіг строків, установлених, зокрема, для подання скарг, які цікавлять нас, що повністю або частково припадають на карантин, призупинено до останнього календарного дня місяця (включно), в якому карантин буде офіційно закінчений (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Це не означає, що скаргу зараз (у період карантину) подати не можна. Можна! Але часто податківці не реагують на них, посилаючись на зупинення (категорія 101.18 ЗІР). Адже зупинили не лише строки подання скарг, але і строки їх розгляду податківцями.

Рішення ДПС, прийняте за результатами розгляду скарги платника, є остаточним і не підлягає подальшому адміноскарженню, але може бути оскаржено в суді (п. 56.10 ПКУ).

Для судового оскарження податкової вимоги в платника є 1095 днів (оскільки йдеться про оскарження рішення контролюючого органу, яке безпосередньо впливає на розмір грошового (податкового) зобов’язання платника податків).

А якщо зверненню до суду передувало оскарження в податковому органі, то краще орієнтуватися на місячний строк з п. 56.19 ПКУ («протягом місяця, що настає за днем закінчення процедури адміністративного оскарження відповідно до пункту 56.17 цієї статті»).

У зв’язку з карантином строки звернення в адмінсуд не зупиняються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі