Теми статей
Обрати теми

Алкоголь (у т. ч. на розлив) і штрихкод акцизної марки: говорять податківці

Савченко Олена, налоговый эксперт
Зовсім нещодавно ми зверталися до питання зазначення в чеку РРО/ПРРО цифрового значення штрихового коду марки акциз­ного податку (ЦЗШКМАП)*. І висловлювали свою позицію, зокрема, щодо частини зазначення ЦЗШКМАП при продажу алкоголю на розлив. Не змусили себе чекати й податківці (роз’яснення в категорії 109.10 ЗІР). Давайте проаналізуємо їх позицію.
* Стаття «Чек РРО/ПРРО й алкогольна акцизна марка в ньому: гарячі питання» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 29).

Передбачено законодавством?

Зокрема, ми розглядали питання: чи можна розуміти формулювання «у випадках, передбачених чинним законодавством» таким чином, що доки обов’язок зазначати в чеку ЦЗШКМАП не пропишуть у Законі про РРО, цей реквізит вказувати не обов’язково? Податківці, схоже, тактують ситуацію так, що самих змін у Положенні № 13** / наказу № 329*** достатньо.

** Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

*** Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» від 08.06.2021 р. № 329.

При цьому податківці називають як дату, з якої в чеку РРО/ПРРО з алкоголем обов’язково має бути присутнім ЦЗШКМАП, — 01.10.2021 р.

Власне, усі роз’яснення податківців у категорії 109.10 ЗІР на тему ЦЗШКМАП мають строк дії — «з 01.10.2021 р.».

Для випадку з ПРРО такий висновок не очевидний. Але податківці, виходить, усіх зрівнюють під одну гребінку.

Старі марки без штрихкоду

У марках старого зразка штрихових кодів не було в принципі. Відповідно, ми вважали, що й у чеку за ними зазначати ЦЗШКМАП не треба. Податківці це підтвердили.

Алкоголь у коктейлях / на розлив

Процитуємо роз’яснення податківців. Важлива кожна деталь: «при програмуванні алкогольної продукції, що використовується у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних / сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах отримання першої порції для приготування коктейлю або продажу на розлив».

Формулювання сумбурне. Трактувати можна по-різному. «Лайт-версія» — якщо при приготуванні конкретного коктейлю або отримання порції алкоголю на розлив використовується нова пляшка алкоголю, то в чеку на такий коктейль / таку порцію алкоголю на розлив повинно зазначатися ЦЗШКМАП з такої пляшки. Далі ЦЗШКМАП із відкупореної пляшки в чеках не зазначається.

Якщо у випадку з коктейлем відкривається відразу декілька пляшок, то виходить, що зазначати в чеку на такий коктейль треба декілька ЦЗШКМАП.

Тобто податківці (з 01.10.2021 р.) чіплятимуться з ЦЗШКМАП і до тих, хто продає коктейлі або алкоголь на розлив.

Ми вважаємо такий підхід неправильним. Але, очевидно, сперечатися з податківцями доведеться в суді. Аргументи ми наводили в нашій попередній статті*.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі