Теми статей
Обрати теми

Що спростили для ФОП на час війни: дайджест

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Зараз головне завдання країни — вистояти під тиском окупантів. А для цього кожен, хто може, повинен працювати. І держава максимально спрощує «правила гри» для бізнесу. Все це відбувається дуже швидко. Тому корисно мати під рукою збірник усіх таких нововведень. І сьогодні цей збірник — для ФОП.

Вид ФОП

Правила й пільги на час військового стану

Оподаткування

Єдиний податок групи 1 — 4

ФОП на єдиному податку (ЄП) груп 1 та 2 можуть не платити ЄП — за періоди з 01.04.2022 до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану.

Навіть якщо ФОП працює й отримує дохід.

Якщо хочете платити платіть.

Якщо ви не сплачуєте ЄП, то в декларації за відповідний період дані по ЄП не заповнюєте (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

У ФОП груп 3, 4 ЄП такого права добровільної сплати немає (мають платити)

ЄСВ «за себе» можна не платити (актуально для всіх груп ЄП) — за періоди з 01.03.2022 до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану + 12 місяців.

Навіть якщо ФОП працює й отримує дохід.

Якщо хочете платити платіть.

Якщо ви не сплачуєте ЄСВ, то за місяці відповідного періоду розрахунок ЄСВ в складі декларацій заповнювати не потрібно (п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ)

Під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 (тобто протягом 90 діб починаючи з 24.02.2022) за власним рішенням платники ЄП груп 2 та 3 можуть не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

При цьому у будь-якому разі слід розрахувати та відобразити у звітності суму ЄСВ за таких найманих працівників (п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ)

ФОП, які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ЄП.

Якщо наймані працівники є, діє відстрочка щодо сплати ПДФО та військового збору з виплат працівникам / подання відповідної звітності (п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

ФОП, якщо вони не є роботодавцями, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від сплати ЄСВ, звітування з ЄСВ «за себе».

Якщо наймані працівники є, діє відстрочка щодо сплати ЄСВ з виплат працівникам (п. п. 92 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Ця пільга не відміняє можливості скористатися правом добровільно сплачувати ЄСВ за періоди з 01.03.2022 до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану + 12 місяців (про що йшлося вище).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі