Теми статей
Обрати теми

Як призначити заступника міського голови

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Яким розпорядчим документом призначається та звільняється з посади заступник міського голови: рішенням ради чи розпорядженням міського голови?

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон про місцеве самоврядування) питання прийняття на службу заступника міського голови вирішується під час формування персонального складу виконавчого комітету ради або внесення до нього змін. Виконавчий комітет ради утворюється відповідною радою на строк її повноважень (ч. 1 ст. 51 Закону про місцеве самоврядування). Персональний склад виконавчого комітету міської ради затверджується радою за пропозицією міського голови (ч. 2 ст. 51 Закону про місцеве самоврядування).

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон про службу в ОМС) заступник міського голови є виборною посадою. Виборність передбачає обрання особи на певну посаду на визначений строк. Оскільки він є членом виконавчого комітету ради за посадою, а такий орган формується на визначений строк, то відповідно така особа обіймає посаду протягом строку повноважень виконавчого комітету ради, до складу якого її включено.

Абзацом 4 ч. 1 ст. 10 Закону про службу в ОМС визначено, що прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради здійснюється шляхом затвердження відповідною радою.

Тобто питання затвердження особи на посаду заступника міського голови та включення її до персонального складу виконавчого комітету ради розглядаються міською радою за пропозицією міського голови одночасно. Підстав для видання розпорядження міського голови з призначення у цьому випадку немає.

Вказане також підтверджується тим, що для невиборних посадових осіб повноваження міського голови з їх призначення на посади визначені чітко (абз. 5 ч. 1 ст. 10 Закону про службу в ОМС).

Що стосується звільнення, то слід зазначити таке. Суб’єктами трудових відносин (зокрема, служби в органах місцевого самоврядування) є міська рада та особа, яку затверджено на вказану посаду. Законами не передбачено окремих особливостей звільнення (крім строкового характеру роботи) заступника міського голови. Тому припинення таких відносин може бути здійснено лише відповідними суб’єктами. Звільнення здійснюється з дотриманням порядку, визначеного для затвердження на вказану посаду (пропозиція міського голови, виключення із складу виконавчого комітету ради).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі