Теми статей
Обрати теми

Працівниця стала до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 6 років: що із соцвідпусткою на дітей

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Працівниця приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років 29.12.2014 р. При цьому 6 років її дитині виповниться тільки у 2016 році. У листопаді 2015 року працівниця надала за місцем роботи нову медичну довідку, на підставі якої їй знову оформлюватимуть відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Перед виходом у цю відпустку вона бажає скористатися соцвідпусткою на дітей як мати двох дітей віком до 15 років тривалістю 20 календарних днів. Чи дійсно їй може бути надана соцвідпустка на дітей вказаної тривалості?

Так, працівниця може скористатися соцвідпусткою на дітей тривалістю 20 календарних днів. Пояснимо, чому це так.

Перш за все зауважимо, що відпустку для догляду за дитиною до досягнення дитиною 6 років (ч. 7 ст. 179 КЗпП) оформлюють на підставі медичної довідки про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді. Йдеться про довідку за формою № 080-1/о, затверджену наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Так ось, у цій довідці вказують строк її дії, але не менше 6 місяців.

Якщо дитині не виповнилося 6 років, по закінченні вказаного строку (у разі потреби) працівниця знову може звернутися за отриманням нової довідки. У період дії довідки і до дати виповнення дитині 6 років працівниця має право перервати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років і вийти на роботу, а потім знову оформити відпустку, якщо в цьому є потреба. Таким правом і скористалася працівниця, про яку йдеться у запитанні.

Ось ми і підійшли до розмови про соцвідпустку на дітей за ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Нагадаємо, що така відпустка не належить до щорічних відпусток, а тому надається у прив’язці до календарного року (лист Мінсоцполітики від 24.03.2015 р. № 4053/0/14-15/18).

За загальним правилом працівник не може одночасно перебувати у двох відпустках за одним і тим самим місцем роботи. Отже, працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років, не має права на соцвідпустку на дітей, яку надають відповідно до ст. 19 Закону № 504.

Важливо! Право на соцвідпустку на дітей має лише жінка, яка працює, тобто безпосередньо здійснює свої трудові обов’язки за місцем роботи.

Разом із тим реалізувати своє право на використання цієї відпустки вона може за умови, якщо на день початку відпустки має стаж роботи в рахунок року, за який просить надати їй відпустку, тривалістю хоча б один день (лист Мінсоцполітики від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15). Іншими словами: відпрацювала жінка у відповідному році хоча б один день — вона має право на соцвідпустку на дітей за ст. 19 Закону № 504. Більш того, надають таку відпустку повної тривалості без проведення будь-яких додаткових розрахунків.

Повертаємось до ситуації, наведеної у запитанні. Працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років у грудні 2014 року і відпрацювала у цьому році кілька днів. Так, вона автоматично отримала право на соцвідпустку за ст. 19 Закону № 504 тривалістю 10 календарних днів як мати двох дітей до 15 років за 2014 рік. Йдемо далі. У 2015 році вона також виконувала свої посадові обов’язки, а тому і за 2015 рік їй належить 10 календарних днів соцвідпустки на дітей. Отже, у загальному підсумку працівниця має право на соцвідпустку на дітей, яку надають згідно зі ст. 19 Закону № 504, тривалістю 20  календарних днів за 2014 і 2015 роки. Працівниця може реалізувати право на таку тривалість відпустки перед повторним оформленням відпустки для догляду за дитиною до 6 років. Головна умова: дні соцвідпустки на дітей і дні відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку не повинні перетинатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі