Теми статей
Обрати теми

Порядок організації адаптації працівників Вінницького апеляційного адміністративного суду

Тищишина Альона, керівник апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду
Сучасні темпи життя вимагають від кожного з нас швидкого і якісного виконання роботи. У час постійних змін у законодавстві, високої плинності кадрів, скорочення штату державних службовців та, як результат, збільшення навантаження на працівників гостро постає питання не тільки у якісному підборі працівників, а й у їх підготовці до початку роботи у новому колективі. Тож про адаптацію новоприйнятих працівників — у цій статті.

У зв’язку із мізерними заробітними платами, які мають місце на державній службі, реалії сьогодення є такими, що на конкурс на вакантні посади державного службовця подають документи кандидати, які ще вчора сиділи в аудиторіях вищих навчальних закладів, і як застосувати на практиці всі свої знання, які часто є далекими від практики, вони не знають. Також для них є новою і робота в колективі, де не може бути, щоб кожен сам за себе. Не менш складною є і ситуація з працівниками, які мають великий стаж роботи на державній службі, але працювали в іншій сфері. Влаштовуючись у нову установу, працівник приходить і у новий колектив зі своїми правилами і традиціями. І як правильно помітити особистість та представити її колективу, щоб працівник і розкрився, і доповнив уже сформовану команду однодумців? Зрозуміло, що чим швидше новоприйнятий працівник вивчить всі свої функціональні обов’язки, нормативні акти, які пов’язані із виконанням поставлених завдань, тим швидше він досягне високих результатів.

Персонал — це основа успішного функціонування кожної організації. Для працівника, який проводить на роботі більшу частину свого часу, велике значення має психологічний комфорт та задоволення умовами праці.

Піклування про працівника на першому етапі входження в нову організацію — це важливий момент в управлінні персоналом.

Прагнучи невпинно розвиватись, вводити інноваційні процеси у формування якісно нового складу кадрів, Вінницький апеляційний адміністративний суд одним з перших запропонував проводити адаптацію новоприйнятих працівників. З метою якісної організації цього процесу у суді діє Положення про порядок організації адаптації працівників Вінницького апеляційного адміністративного суду, затверджене наказом від 28.03.2012 р. № 026 — а/г.

Положення про порядок організації адаптації працівників Вінницького апеляційного адміністративного суду встановлює правила організації адаптації новоприйнятих працівників апарату та особливості її проходження у суді; окреслює поняття та завдання наставництва для реалізації адаптації новоприйнятих працівників; встановлює єдиний підхід для визначення результатів проходження новоприйнятими працівниками адаптації.

Адаптація — це взаємне пристосування новоприйнятого працівника до умов праці в суді, що базується на поступовому освоєнні нових професійних, соціальних та організаційних умов праці.

Головна мета процесів адаптації — це швидке оволодіння конкретними професійними навичками з метою успішного стабільного виконання посадових обов´язків.

Адаптація новопризначеного працівника суду поділяється на виробничу та соціальну.

Виробнича (професійна) адаптація новоприйнятого працівника суду — це пристосування працівника до суду, яке ґрунтується на тому, що поступово з’являються у співробітника нові професійні, соціальні, психологічні й економічні умови праці і, відповідно, навички. У практиці керування персоналом існують наступні аспекти виробничої адаптації:

1) психофізіологічні — коли відбувається процес пристосовності до нових психологічних і фізіологічних навантажень;

2) соціально-психологічний — пристосування до організаційної культури суду;

3) професійний — поступове вироблення трудових навичок;

4) організаційний — засвоєння ролі й організаційного статусу свого робочого місця.

Соціальна адаптація новоприйнятого працівника полягає в тому, щоб допомогти новій людині безболісно та безконфліктно увійти до колективу, довідатися про писані та неписані правила в суді (хто має реальну владу, які реальні шанси на просування по службі і збільшення винагороди, який рівень продуктивності вважають достатнім колеги по роботі тощо).

Адаптація новоприйнятих працівників апарату суду має на меті забезпечити більш швидке влиття нового працівника в колектив, допомогти йому розібратися зі своїми функціональними обов’язками; зменшити кількість можливих помилок, пов’язаних з виконанням роботи; зменшити дискомфорт перших днів роботи, а також покращення рівня кваліфікації та потенціалу нового співробітника для подальшої праці в суді; сформувати позитивну думку щодо суду та його колективу.

Процедура адаптації новопризначеного працівника може тривати від одного до трьох місяців і проходити паралельно з випробувальним терміном.

Для організації адаптації новопризначених працівників у Вінницькому апеляційному адміністративному суді відділ кадрової роботи та проходження державної служби суду оформляє Картку особистих даних новопризначених працівників суду згідно з додатком 1 та розробляє контрольний перелік заходів для проведення адаптації новопризначеного працівника суду згідно з додатком 2.

У перший день роботи нового працівника психолог Вінницького апеляційного адміністративного суду проводить співбесіду з ним, за наслідком якої складає звіт щодо психологічного портрету нового працівника.

Для покращення процесу адаптації та для консультування новопризначеного працівника по питаннях, пов’язаних з виконанням його посадових обов’язків, надання йому допомоги у розвитку і вдосконаленні власних навичок і досвіду, координації на робочому місці та для влиття новопризначеного працівника в колектив як рівноправного його члена, пристосування його до характеру та умов праці, до соціального оточення, до традицій і неписаних норм колективу, до особливостей міжособистісних відносин керівник апарату наказом визначає одного або декількох наставників для новопризначеного працівника з числа досвідчених та авторитетних працівників апарату суду.

Наставник складає програму наставництва та план заходів, які має провести для покращення адаптації новопризначеного працівника апарату, за формами згідно з додатками 3 та 4. За результатами проходження програми наставництва новопризначений працівник апарату суду на ім’я керівника апарату суду складає звіт, а наставник — висновки щодо стану виконання плану і програми наставництва та результати проходження адаптації. В останній день адаптації психолог суду проводить співбесіду з новопризначеним працівником апарату суду, за наслідком якої складає звіт щодо психологічного стану нового працівника після закінчення процесу адаптації та його готовності до роботи в суді та співпраці з колегами.

Для перевірки успішності проведення адаптації новопризначений працівник суду в останній день адаптації складає форму зворотного зв’язку згідно з додатком 3.

Усі матеріали щодо проходження процедури адаптації новопризначеного працівника апарату суду складаються у трьох примірниках (один примірник для новоприйнятого працівника, другий — для наставника, третій — для відділу кадрової роботи та проходження державної служби). Відділ кадрової роботи та проходження державної служби Вінницького апеляційного адміністративного суду зберігає матеріали щодо проходження процедури адаптації новопризначених працівників апарату суду в окремій справі.

Лише відповідальне ставлення та використання ефективних методів у підходах до професійної адаптації працівниками апарату суду застерігає від плинності кадрів та виховує справжніх професіоналів у всіх підрозділах Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Додаток 1

img 1

Додаток 2

Контрольний перелік заходів для проведення адаптації новопризначених працівників апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду
(розраховано на 3 дні)

№ з/п

Перелік заходів

Виконавець

Відмітка про виконання

Перший день

1

Зустріч новопризначеного працівника керівником апарату суду

Відділ кадрової роботи та проходження державної служби

 

2

Проведення неформальної бесіди з метою зняття емоційної напруги першого робочого дня

Психолог

 

3

Ознайомлення новопризначеного працівника із наказом про призначення на посаду

Відділ кадрової роботи та проходження державної служби

 

4

Вручення бейджу із зазначенням прізвища, імені, по батькові, займаної посади та установи

Відділ кадрової роботи та проходження державної служби

 

5

Урочисте привітання новопризначених працівників колективом на загальних зборах працівників апарату. Вручення вітальної листівки

Керівник апарату

 

6

Приведення до прийняття в урочистій обстановці новопризначеним працівником Присяги державного службовця (у випадку, коли Присяга не була прийнята на попередньому місці роботи)

Керівник апарату

Відділ кадрової роботи та проходження державної служби

 

7

Вручення інформативного та нормативного пакетів документів, а саме:

— інформаційного буклета щодо цінностей та місії судової системи;

— інформаційної довідки про установу (історія розвитку суду, особливі визначні досягнення, події, те, чим пишається колектив);

— Кодекс поведінки працівників суду;

— Закон України «Про судоустрій і статус суддів»;

— Закон України «Про державну службу»;

— посадова інструкція;

— телефонний довідник суду;

— бланки форми щорічного оцінювання із інструкцією її заповнення та інструкцією щодо складання індивідуального плану;

— інші нормативно-правові акти, залежно від посади, на яку призначений новий працівник

Керівник апарату

 

8

Ознайомлення із необхідними документами у відділі кадрової роботи та проходження державної служби, а саме з:

— правилами внутрішнього трудового розпорядку;

— правилами поведінки працівника суду;

— посадовою інструкцією;

— положенням про відділ;

— записом в трудовій книжці про призначення на посаду та прийняття Присяги

Відділ кадрової роботи та проходження державної служби

 

9

Ознайомлення із робочим місцем, облаштованим комп’ютером із встановленим необхідним для виконання посадових обов’язків програмним забезпеченням та забезпеченим відповідним офісним та канцелярським обладнанням

Спеціалісти інформаційних технологій

Відділ матеріально-технічного забезпечення, планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності

 

10

Введення до електронної бази суду даних новопризначеного працівника

Спеціалісти інформаційних технологій

 

11

Ознайомлення із приміщенням суду та його структурними підрозділами

Наставник(и)

 

12

Надання і оформлення відповідних документів у відділ матеріально-технічного забезпечення, планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності для виготовлення пластикової зарплатної картки

Відділ матеріально-технічного забезпечення, планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності

 

Другий день

13

Вступна бесіда з керівником апарату щодо цінностей судової системи та значення суду для громадян

Керівник апарату

 

14

Спілкування з керівником структурного підрозділу з питань організаційної структури суду, розподілу посадових обов’язків між працівниками

Керівник структурного підрозділу

 

15

Ознайомлення з порядком проходження документів в суді

Наставник(и)

 

16

Знайомство новопризначеного працівника з неформальними відносинами в колективі, традиціями суду

Наставник(и)

Психолог

 

Третій день

17

Роз’яснення правил спілкування з відвідувачами з урахуванням особливостей людей різного віку, соціального стану, матеріального достатку

Наставник(и)

Психолог

 

18

Загальний огляд Інструкції з діловодства в адміністративних судах. Основні помилки, які допускають працівники суду при оформленні документів

Наставник(и)

Начальник відділу документального забезпечення

 

19

Лекція на тему: «Розвиток особистісної мотивації до роботи як шлях до кар’єрного росту»

Керівник апарату

Психолог

 

20

Знайомство з Кодексом поведінки працівника суду. Причини необхідності дотримання правил поведінки в суді та за його межами. Питання дрес-коду в суді. Висока культура спілкування в колективі працівників суду

Керівник апарату

Наставник(и)

Психолог

 

Контрольний перелік заходів для проведення адаптації новопризначених працівників апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду
(розраховано на 1 — 3 місяці)

№ з/п

Перелік заходів

Виконавець

Відмітка про виконання

1

Знайомство новопризначеного працівника з наставником(ами)

Керівник апарату

 

2

Вступна бесіда новопризначеного працівника з наставником(ами)

Наставник,

новопризначений працівник

 

3

Розроблення програми наставництва

Наставник,

новопризначений працівник

 

4

Обговорення результатів виконання програми наставництва. Поетапне виконання передбачених у програмі наставництва завдань та заходів

Новопризначений працівник

 

5

Складання новопризначеним працівником звіту, а наставником(ами) — висновків за результатами проходження програми наставництва

Наставник,

новопризначений працівник

 

6

Подання звіту та висновків за результатами виконання програми наставництва на затвердження керівнику апарату

Наставник

Керівник апарату

 

7

Затвердження результатів виконання програми наставництва керівником апарату

Керівник апарату

 

8

Долучення затвердженого звіту та висновків за результатами виконання програми наставництва до матеріалів справи новопризначеного працівника відділ кадрової роботи та проходження державної служби

Відділ кадрової роботи та проходження державної служби

 

Додаток 3

img 2

Додаток 4

img 3

img 4

img 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі