Теми статей
Обрати теми

Структура виконавчого органу ради визначається самою радою

Коваленко Наталія, юрист
Чи може сільська рада самостійно визначити штат свого виконавчого апарату?

Постанова Кабінету Міністрів України «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування» від 03.12.97 р. № 1349, яка рекомендувала міським, селищним і сільським головам під час підготовки пропозицій щодо структури виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, загальної чисельності апарату рад та їх виконавчих комітетів дотримуватися типових штатів, втратила чинність з 1 січня 2015 року.

Тож питання визначення структури виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, районних у містах рад вирішується відповідними радами самостійно, на власний розсуд.

Що стосується оплати праці працівників виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, районних у містах рад, то необхідно звернути увагу от на що.

Механізм оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначається законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР, «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III, постановами Кабінету Міністрів України «Деякі питання віднесення областей та міст до груп за оплатою праці» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268), «Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці» від 21.07.2005 р. № 614 тощо.

Відповідно до цих нормативних документів основною складовою заробітної плати є посадовий оклад, розміри якого залежать від категорії населеного пункту, а також від виду виконавчого органу, в якому працює посадова особа.

Що стосується встановлення посадового окладу посадової особи місцевого самоврядування, то п. 1 постанови № 268 передбачає, що умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначаються органом місцевого самоврядування виходячи з умов оплати праці, встановлених для державних службовців відповідних категорій і схем посадових окладів згідно з додатками 48 — 54 і 57 до цієї постанови. Окрім того, додаток 55 до постанови № 268 визначає схему посадових окладів службовців апарату (секретаріату) органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів.

Необхідно зазначити, що вказана постанова регулює також і питання виплат надбавок, премій та інших доплат. Надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи може сягати 50 відсотків місячного посадового окладу, місячна премія не обмежується розміром і залежить лише від можливостей відповідного місцевого бюджету. Постановою № 268 передбачені також і інші види доплат та надбавок, наприклад за науковий ступінь кандидата або доктора наук з відповідної спеціальності, почесне звання «заслужений» тощо.

Водночас слід звернути увагу на обмеження максимального розміру заробітної плати працівників виконавчих органів місцевого самоврядування.

Так, пунктом 13 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету (затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2015 р.), передбачено обмеження максимального розміру місячної заробітної плати (грошового забезпечення) керівних працівників утворених органами та органами місцевого самоврядування підприємств, установ та організацій, які не здійснили у 2015 році заходи щодо упорядкування та оптимізації структури, скорочення не менш ніж на 3 відсотки чисельності працівників, 15 розмірами мінімальної заробітної плати (виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки не враховуються у зазначеному максимальному розмірі).

Таким чином, органи місцевого самоврядування в спосіб, передбачений вищенаведеними нормативно-правовими актами, самостійно визначають умови оплати праці посадових осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, районних у містах рад (крім міст Києва та Севастополя).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі