Теми статей
Обрати теми

Звільнення внаслідок невідповідності займаній посаді через стан здоров’я

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівникові райдержадміністрації була встановлена група інвалідності. Що повинен зробити керівник, одержавши висновок медико-соціальної експертної комісії (МСЕК)? Як установити факт виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі за станом здоров’я? На підставі якої норми законодавства про працю можна звільнити зазначеного працівника?

Одразу слід зазначити, що факт установлення працівникові групи інвалідності не може бути підставою для звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за п. 2 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Відповідно до норми, визначеної цим пунктом, роботодавець має право звільнити працівника лише у разі виявлення його невідповідності займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я.

Установлена працівникові група інвалідності свідчить про обмеження чи втрату ним працездатності. Водночас не кожне обмеження чи втрата працездатності можуть призвести до невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі.

Статтею 170 КЗпП на роботодавця покладено обов’язок перевести працівника, який за станом здоров’я потребує надання іншої, легшої роботи, на таку роботу за його згодою та відповідно до медичного висновку тимчасово або без обмеження строку. Звільнення за п. 2 ст. 40 КЗпП допускається за умови, що працівника, стосовно якого виявлено невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, неможливо перевести за його згодою на іншу роботу, яка відповідає його стану здоров’я.

Важливо! Законодавчі норми не вимагають створювати нове робоче місце для працівника, щодо якого виявлено невідповідність займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я.

Для того щоб установити факт виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, роботодавець повинен передусім керуватися довідкою до акта огляду МСЕК, де зазначається висновок про умови та характер праці, а також індивідуальна реабілітаційна програма інваліда, копію якої в установлених законодавством випадках надсилає МСЕК на адресу підприємства за місцем роботи працівника-інваліда.

Якщо немає індивідуальної реабілітаційної програми, роботодавець має право звернутися до МСЕК з проханням надати висновок щодо відповідності чи невідповідності фактичних умов праці цього працівника його стану здоров’я. Якщо робоче місце працівника підлягає атестації, до звернення слід додати карту оцінювання умов праці робочого місця за результатами атестації.

Отримавши висновок МСЕК про умови та характер праці працівника-інваліда, роботодавець має запропонувати цьому працівникові інші посади чи роботи, які за умовами та характером праці відповідатимуть зазначеному висновку, а також професії та кваліфікації працівника.

У разі відмови працівника-інваліда від пропонованого переведення на інші посади чи роботи роботодавець може звільнити його за п. 2 ст. 40 КЗпП з дотриманням вимог законодавства.

Ухвалюючи рішення про відповідність чи невідповідність фактичних умов праці працівника-інваліда його стану здоров’я, слід ураховувати, що відповідно до Інструкції про встановлення груп інвалідності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 р. № 183, спеціально створеними умовами праці вважається комплекс заходів, що забезпечують потрібні для інваліда умови та режим праці, зокрема:

— скорочений робочий день з наданням показаних видів праці;

— запровадження додаткових перерв;

— суворе додержання санітарно-гігієнічних норм;

— систематичне медичне обстеження;

— можливість повністю або частково працювати вдома та інші особливості в умовах праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі